Blog infoarena

Problema: Suma in triunghi

Cosmin
Cosmin Negruseri
20 decembrie 2011

O problema misto de la un baraj IMO:

Se da un triunghi ABC cu laturile AB = 3, AC = 4 si BC = 5. Se cere sa se determine punctul M in interiorul triunghiului ABC cu proprietatea ca suma 2MA + MB + MC este maxima.

Hai sa o rezolvam in sectiunea de comentarii.

 Comentarii (10)

Categorii:

Anecdota dintr-un interviu Google

Cosmin
Cosmin Negruseri
15 decembrie 2011

Un coleg avea acum cativa ani training pentru a fi intervievator tehnic la Google. Ca parte a trainingului trebuia sa asiste la cateva interviuri coordonate de ingineri mai experimentati.

Unul dintre interviuri a avut o parte mai interesanta:

Candidatul, sa ii zicem Xing, tocmai terminase facultatea. CVul lui zicea ca are o medalie de aur la la olimpiada internationala de informatica. Intervievatorul nu stia prea multe despre olimpiade si a pus o intrebare clasica:

"Scrie un program care tipareste in cate moduri pot fi asezate 8 regine pe tabla de sah astfel ca ele sa nu se atace."

Xing a scris:
#include <cstdio>
main() {
  printf("92\n");
}

:)

 Comentarii (8)

Categorii:

Subset maxim

pauldb
Paul-Dan Baltescu
13 decembrie 2011

Am auzit recent niste intrebari mai interesante care au aparut la interviuri la companii mari din zona IT si m-am gandit sa le impartasesc cu voi. Iat-o pe prima:

Se da un sir de N numere intregi. Sa se determine, in complexitate O(N), submultimea maxima ce contine elemente consecutive. De exemplu, pentru sirul 6 3 1 5 9 11 8 7 2, raspunsul este 5 6 7 8 9.

Va invit sa discutati problema in comentarii.

 Comentarii (30)

Categorii:

Sa ma angajez in timpul facultatii?

Cosmin
Cosmin Negruseri
07 decembrie 2011

Un prieten mi-a pus recent intrebarea din titlu si am vrut sa imi ordonez putin gandurile pe tema asta.

Argumente pro agajare:

  • independenta financiara. E foarte atractiv sa nu mai depinzi de parinti.
  • curba de invatare rapida si cunostinte practice. Spre deosebire de facultate vezi imediat utilitatea lucrurilor ce le inveti.

Argumente contra:

  • partea de invatare se termina rapid. In trei pana la sase luni cam inveti tot ce e de invatat.
  • fiind junior, pentru multa vreme un angajat va avea parte de munca de jos.
  • pierzi contactul cu facultatea. Foarte putini sunt in stare sa exceleze in acelasi timp la servici si la facultate. E foarte greu sa recuperezi cunostintele fundamentale pe care le poti acumula in facultate.
  • nu vei putea aplica la joburi mai avansate unde e nevoie de statistica, machine learning, compilatoare etc. De asemenea nu mai ai optiunea internshipurilor.
  • ajungi sa te blochezi intrun optim local. De exemplu, te angajezi ca QA sau ca web developer, lucrezi un an doi si apoi e greu sa schimbi jobul.

Desi pe termen scurt e un castig net, cei ce se angajeaza in timpul facultatii full time fac o decizie proasta in majoritatea cazurilor. Absenta unui job full time se poate suplini usor prin internshipuri pe vara, proiecte personale sau proiecte open source.

Voi ce motive pro si contra gasiti?

 Comentarii (18)

Categorii:

Nature vs Nurture

Cosmin
Cosmin Negruseri
22 noiembrie 2011

In martie 2007 roypalacios , un user de pe TopCoder ce avea rating in zona gri a clasamentului intreba pe forum daca exista participati pe site care sa fi ajuns de la nivelul de rating demarcat de cularea gri la cel demarcat de rosu.

Daca ati participat la concursuri pe TopCoder stiti ca diferenta intre cele doua nivele e ca de la cer la pamanat. Un participant care are ratingul in zona gri are probleme sa implementeze fara buguri o parcurgere a unui arbore pe cand unul cu rating in zona rosie are sanse bune la o medalie de aur sau argint la olimpiada internationala de informatica.

Acum cateva zile roypalacios a facut un update in threadul respectiv mentionand ca a reusit sa ajunga rosu.

Impresionant ce face munca pe parcursul a cativa ani

 Comentarii (17)

Categorii:

Sportiv

devilkind
Savin Tiberiu
12 noiembrie 2011

De curand mi-a zis un prieten o problema care mie mi s-a parut foarte interesanta si mi-a placut destul de mult si rezolvarea.

Avem un sportiv care a alergat 1000 m in 10 minute cu viteza neconstanta. Sa se demonstreze ca exista un interval de 5 min in care sportivul a alergat fix 500 m.

Rezolvarile le puteti trimite la tiberiu.savin at gmail.com

Update: Sportivul nu isi poate schimba viteza instantaneu, cu alte cuvinte daca definim functia f(x) = viteza sportivului in punctul x, atunci functia f este o functie continua.

 Comentarii (10)

Categorii:

Exploding offers

Cosmin
Cosmin Negruseri
08 noiembrie 2011

Pentru că recent am tot văzut oameni puşi în situaţia unui ‘exploding offer’, m-am gândit că nişte sfaturi pe tema asta nu ar prinde rău. :-)

Americanii numesc 'exploding offer' o oferta care este făcută cu un deadline clar. “Fie accepţi oferta în următoarele trei zile, fie nu mai e valabilă”. În general, ofertele de tipul asta sunt o metoda de a pune presiune artificiala pe cei care nu au experienta cu negocierile şi a îi face să accepte oferte nu neapărat ideale.

Exploding offers apar în tot felul de situaţii
Un prieten a primit doua oferte de job de la aceiasi firma, una buna si una foarte buna dar limitata pe de patru zile pe care a acceptat-o.

Ele pot fi pe perioade scurte(zile) sau lungi(luni). Un alt prieten a primit oferta de internship in Romania. Firma ce oferea internshipul vroia raspunsul in o saptamana sau doua, iar candidatul avea programate interviuri de internship Adobe in doua saptamani. Facebook anul trecut vroia un raspuns final de la candidatii ce au primit oferte de internship pana la finalul lunii decembrie, in timp ce Google avea ultima runda de interviuri undeva in ianuarie, februarie.

Nu se rezuma doar la oferte de joburi, Vivi a primit o oferta limitata ca timp cand a vândut doizece.ro lui Calin Fusu.

De ce sunt făcute astfel de oferte?
Unul din scopuri este să te panicheze şi să te facă să acţionezi instictual. Sa iti limiteze timpul de informare si de aflare a nivelului ofertei pe piata curenta. Aşa că dacă te blochezi şi nu te informezi faci exact ce era intenţionat.

Alt scop al acestui fel de oferte este să te opreacă să foloseşti doi ofertanţi diferiţi pentru a licita unul împotriva celuilalt. O ofertă pe termen limitat face asta mult mai greu pentru că nu ai timp să tot faci drumul între cei doi care îţi fac oferte.

Câteva recomandări
Nu actiona sub presiune. Gândeşte calm, dacă te panichezi sigur nu o să te ajute cu nimic. Întreabă nişte prieteni cât de repede poţi, vezi dacă au trecut şi alţii prin asta.

Compara variantele si obtine cat mai multe date. Ai prieteni care au trecut prin asta? Stii pe cineva care a avut oferte asemănătoare? Ask!

Cere o extindere a termenului de decizie. Întrebatul este pe degeaba şi nu te costă nimic. Daca oferta are sens la un moment dat, ea ar trebui sa aiba sens si peste cateva saptamani.

Dacă toate astea nu merg şi nu ai altă opţiune, poţi accepta oferta verbal şi să continui căutarea unei oferte mai bune. Este o zonă de moralitate cam gri, dar dacă ai cuţitul la os şi chiar vrei, este şi asta o opţiune. In cazul joburilor la firme mari, nu e asa grav daca un candidat acceptă şi apoi se răzgandeste, dar trebuie să realizezi că firma respectiva va tine minte gestul asta.

Mersi Vivi pentru imbunatatirile semnificative aduse articolului.

Voi ati primit exploding offers? Cum le-ati abordat?

 Comentarii (11)

Categorii:

Girls Programming Camp, post-selecţie

judy_k
Cristina Petrovici
17 octombrie 2011

Wo-hoo! Proba de selecţie s-a terminat, şi suntem mândri să anunţăm că au participat în jur de 200 de fete!

Dorim să felicităm toate participantele! Am fost foarte bucuroşi să vedem atâta entuziasm în rândul fetelor! Iar faptul că aţi participat e o primă dovadă a ambiţiei voastre; e o dovadă că puteţi, că aveţi voinţă şi că sunteţi determinate să luptaţi mai departe.

Le aşteptăm pe cele care s-au calificat alături de noi la Bucureşti, în perioada 30 octombrie-5 noiembrie! Vom trimite în curând invitaţiile pe email, aşa că fiţi cu ochii pe inbox şi pe forum!

Iar celor care nu s-au calificat acum ţinem să le amintim scopul Camp-ului: acela de a încuraja fetele să urmeze o carieră în IT, să participe la concursuri şi să işi urmeze pasiunea!
Chiar dacă nu veţi participa live la Camp-ul de anul acesta, resursele pentru antrenament sunt totuşi la îndemâna voastră. Vom încerca să facem publice cât mai multe din materialele de la Camp, şi nu uitaţi că există infoarena, unde vă puteţi antrena cu problemele din arhiva educaţională şi din arhiva de probleme, puteţi învăţa din articolele educaţionale şi puteţi primi sprijin pe forum, de la comunitatea infoarena.

Tineţi-vă de info! Suntem aici pentru a vă ajuta.

 
Cu mare drag,
Echipa infoarena

 Comentarii (1)

Rezultate ACM ICPC 2011 SouthEastern European Region

andrei.12
Andrei Parvu
16 octombrie 2011

În data de 15.10.2011 a avut loc o nouă ediţie a concursului ACM SEERC la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti. Au participat 74 de echipe provenind de la aproape 50 de universităţi din Europa de sud-est din ţări precum România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Moldova sau Albania. Suntem bucuroşi să anunţăm că echipa Universităţii din Bucureşti formată din:

... a reuşit să se claseze pe poziţia a doua şi să îşi rezerve aproape sigur un loc la faza finală ACM ICPC 2011, care va avea loc în Polonia în mai 2012.
Ultima performanţă asemănătoare a unei universităţi din România a fost în octombrie 2006 când echipa InfoArena Coders a Universităţii Bucureşti a reuşit tot o clasare pe locul 2, participând la finala din acel an al concursului ACM ICPC.

Multă baftă şi să ne faceţi mândri în continuare!

 Comentarii (22)

Categorii:

Proba de selecţie pentru Girls Programming Camp

judy_k
Cristina Petrovici
08 octombrie 2011

Girls Programming Camp este de departe cel mai popular eveniment infoarena. Am primit nenumărate mesaje entuziaste şi foarte mult sprijin din partea profesorilor, elevilor şi studenţilor din toată ţara. Vă mulţumim tuturor, apreciem nespus că ne sunteţi alături!

După cum am promis, iată şi detaliile mult aşteptate despre proba de selecţie:

Perioada de desfăşurare

Proba se va susţine online şi se va desfăşura pe parcursul a două zile, în weekendul 15-16 octombrie. Am ales o perioadă extinsă de timp tocmai pentru a evita situaţiile în care, din diverse motive, doritoarele nu se pot plia pe un interval restrâns.

Cum te înscrii

Înscrierea se face cu un simplu click pe pagina probei. Dacă nu ai deja cont pe infoarena, e foarte simplu şi rapid să creezi unul nou.

Atenţie! Este foarte important să ai o adresă validă de email ataşată contului infoarena! Astfel, vei putea fi la curent cu desfăşurarea evenimentelor, primind newsletter-ul nostru. Şi mai ales, te vom putea contacta după afişarea rezultatelor, să îţi trimitem invitaţia la Girls Programming Camp!
Ia-ţi timp să îţi personalizezi şi pagina de profil. Infoarena nu este doar un site cu probleme, ci o comunitate de elevi şi studenţi pasionaţi de programare şi informatică. Aşa putem să ne cunoaştem mai bine! Iată, pentru exemplu, pagina echipei. :)

Probleme

Vei avea de rezolvat 6-7 probleme de natură algoritmică, ce urmăresc să testeze că deţii cunoştinţele de bază, peste care să putem apoi construi. Vor fi probleme destul de standard, care să demonstreze că înţelegi conceptul de programare, că te descurci să implementezi, cunoşti un limbaj de programare suficient de bine şi, mai ales, că eşti pasionată de algoritmică. Limbajele acceptate sunt C, C++ şi Pascal.
Te sfătuim ca până la începerea probei să te familiarizezi cu sistemul de evaluare rezolvând problemele adunare şi cmmdc. Pentru antrenament, îţi recomandăm să lucrezi problemele din arhiva educaţională.

Important:
Comunitatea infoarena dezaprobă competiţia neloială. Ne antrenăm împreună, învăţăm unii de la alţii, şi mai ales îi respectăm pe ceilalţi şi pe noi înşine dovedind corectitudine. Orice încercare de fraudă va duce la descalificarea participantei. Ne rezervăm dreptul de a testa suplimentar persoanele calificate (printr-un interviu sau o altă formă).

Rezultate

Soluţiile vor fi evaluate automat, iar rezultatele vor fi făcute publice imediat după terminarea probei.
Nu există grupe de vârstă! Se vor califica 30 de fete, în ordinea clasamentului. Fii cu ochii pe inbox, îţi vom trimite invitaţia pe email!
Iar dacă te vei clasa pe locurile 31-40, ai grijă să arunci un ochi şi pe forum. În cazul în care o persoană calificată renunţă, locul se redistribuie.

 

Te aşteptăm cu mare drag la cel mai tare eveniment destinat fetelor!

 Comentarii (14)

Vezi pagina: 12345... 91011121314 1516171819... 3637383940 (394 rezultate)