Blog infoarena

Retrospectiva Anului 2019

alexpetrescu
Petrescu Alexandru
15 septembrie 2019

Fără să fie o surpriză pentru cineva, am ajuns, iată, la finalul anului 2019. Vă invit să reluăm împreună câteva momente şi realizări ale comunităţii de informatică din România, în particular din viaţa Infoarena, din acest an.

Multe concursuri, multe premii

Vreau mai întâi să evidenţiez numărul mare de competiţii din ţară şi din străinătate care au captat atenţia concurenţilor români. Părerea mea e că fiecare concurs (fie onsite, fie online) are o valoare deosebită, mai întâi pentru că aduce laolaltă participanţi (voluntari, organizatori ~ în cazul onsite) şi membri ai comisiei în jurul problemelor de informatică. Dincolo de frumuseţea rezolvării şi compunerii de subiecte în sine, văd în această străduinţă şi pasiune a noastră şi o bună ocazie de cunoaştere de sine, respectiv de autodepăşire şi creştere în general. Am făcut o selecţie, pe baza experienţei personale, pentru a vă încuraja să luaţi parte la câteva din concursurile preferate ale românilor (lista restrânsă şi subiectivă):

  • loturile şi Olimpiada: Judeţeană, Naţională, Europeană (juniori), Tuymaada (Yakuţia), Central-Europeană, Balcanică, Internaţională
  • marca Infoarena: Algoritmiada, Junior Challenge, Summer Challenge, Autumn WarmUp
  • pe echipe: pentru studenţi - ICPC, RPCP, pentru 'tineri' - IIOT, AGM
  • alte concursuri desfăşurate în România - RMI, FiiCode, ProSoft, Catalyst Coding Contest, Info Oltenia, FMI No Stress, Empowersoft
  • alte olimpiade şi concursuri din străinătate, la care participarea se realizează adesea online, dar şi onsite în anumite condiţii: IATI (Shumen), Olimpiada Baltică, Olimpiada Zhautykov (Kazahstan), Olimpiada Moscovei, USACO, COCI
  • online, mai frecvente, precum Codeforces şi Atcoder

Îi felicit pe cei care au luat parte la aceste concursuri şi încurajez întreagacomunitate să se implice cu perseverenţă în astfel de activităţi, deoarece sunt foarte folositoare şi distractive. Subliniez că pentru concurenţi, experienţaconcursului este completă doar după ce problemele rămase nerezolvate sunt abordate ulterior (upsolving!). Desigur, recomand rezolvarea problemelor de la ediţiile anterioare (pe multe le puteţi simula local, pe infoarena sau oj.uz), precum şi multă pregătire eficientă în arhivele de probleme în general. Românii concurează cu drag şi cu succes la ele, aşa că oricând veţi putea găsi sprijin în impas.

Re: Girl Power

Întrebări de acum 3 ani îşi găsesc acum răspunsuri care nu pot decât să ne încânte:

  • Alexa2001Alexa Tudose Alexa2001 câştigă balcaniada de seniori! Prin ea, 2019 devine al patrulea an la rând când locul 1 la BOI e obţinut de români

Laura ne-a făcut bucuria (după cum mi-a dat de înţeles, reciprocă) să ne împărtăşească câteva gânduri legate de concurs:

Din punctul de vedere al competiţiei, în prima zi punctajele au fost mult mai mari decât ne aşteptam şi competiţia mult mai strânsă. Anticipam că a două zi o să fie mai grea, lucru care a fost amplificat şi de problemele tehnice, Theo simţind asta cel mai bine. Mi-a plăcut foarte mult, a fost mai mult ca o tabără. Atmosfera a fost destinsă, super chill şi caterincă. Cred că la asta a contribuit că noi 4 ne înţelegeam foarte bine, Hamzat – ghidul nostru, dar şi că i-am avut pe Dani şi domnul Szabo ca team leaderi. Ne-am împrietenit cu mulţi concurenţi, am vizitat şi Doha pe drum, şi per total a fost o experienţă mişto.

Succesul din Portugalia

Finala ICPC, desfăşurată în Porto, a fost o nouă ocazie ca foştii liceeni români care au îmbogăţit România cu strălucitoare medalii la competiţiile internaţionale să se reafirme, de data aceasta din partea Universităţii Oxford. Astfel, echipa formată din:

A obţinut locul 16 la concurs! Rezultatul este unul nesperat pentru o echipă de români, întrucât s-au apropiat ca nimeni alţii de câştigarea unei medalii.

Alex, care a luat şi cele mai mari note la examenele primului an dintre toţi cursanţii (dând continuitate acestui obicei românesc, vechi deja de câţiva ani - dar şi responsabilizând generaţiile următoare :-) ) departamentului de informatică al facultăţii, ne transmite un mesaj, din partea sa, dar şi a coechipierilor, legat de competiţie:

ICPC-ul a fost pentru noi o continuare a olimpiadelor din timpul liceului. Cu toate acestea, nu a fost chiar atât de uşoară trecerea de la concursurile individuale la cele pe echipe. A trebuit să dăm simulări săptămânale pentru a putea să lucrăm cu adevărat împreună. Cred că acesta este cel mai important skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul acestei competiţii. E important să ştii să împarţi problemele, să le discuţi cu ceilalţi şi să accepţi că uneori ce gândeşti tu poate fi greşit. Legat de competiţie, au fost unele probleme cu editorul pe care noi îl foloseam. Acestea au făcut chiar mai clare rolurile noastre în echipă. În final, am reuşit să ne organizăm şi să obţinem un rezultat de care, cel puţin eu, sunt mândru. Le mulţumesc mult lui Costin şi Ştefan, dar şi coach-ului meu favorit, George. Ştiu, ştiu … vreţi să băgăm o simulare…

Juniorii

Competiţia cea mai importantă la care au participat elevii de gimnaziu a fost EJOI (desfăşurată, de data aceasta, în Slovenia) care a reunit 24 de ţări. În ambele zile de probe, a existat o problemă pe care un singur participant a reuşit să o rezolve cu punctaj maxim. Punctajul maxim obţinubil în fiecare zi a fost de 300 de puncte. Având aceasta în vedere, uimiţi-vă de rezultate:

Este un rezultat grozav, cel puţin comparabil cu cel de acum 4 ani, când România a câştigat la JBOI primele 3 locuri şi încă o medalie de bronz. Mie mi se pare că anul 2019 este pentru juniori unul nemaipomenit, foarte greu de întrecut, şi îi felicităm pentru succes, aşteptând cu nerăbdare rezultate deosebite şi după trecerea lor la seniorat. Că veni vorba...

Seniorii

Ca statistici simpatice, se poate nota că echipa de IOI a avut în componenţa sa 4 elevi de clasa a 12-a, dintre care nici unul nu mai participase la acest concurs, şi pe deasupra şi prieteni unii cu alţii. Aşa surprize au venit la pachet cu noutatea despre care am vorbit mai sus legat de fete la IOI. Competiţia a avut loc în Azerbaijan, de unde păstrez amintirea unei experienţe uluitoare...

Am alcătuit o listă cu medaliile obţinute din partea României şi la BOI (balcaniada s-a desfăşurat anul acesta în Grecia), CEOI (de această dată în Slovacia) şi Tuymaada (Yakuţia). Îi felicităm pe:

Infoarena de la 2019 la 2020

2019 a văzut 2 concursuri reînviate cu ajutorul comunităţii: Summer Challenge şi Autumn WarmUp. Tot cu ajutorul comunităţii am reuşit să ducem mai departe, poate şi mai bine ca în alţi ani, Junior Challenge şi Algoritmiada - aici vreau să menţionez cum şi juniorii se implică şi scriu editoriale, devenind dovezi vii că ajutorul se poate da la orice vârstă, chiar în orice circumstanţă.

Avem înainte un an plin de concursuri, la care străduinţa membrilor de comisie din ţară se va alătura celei a concurenţilor. Mi se pare că anul acesta a avut un nivel mai înalt de dificultate al problemelor la majoritatea olimpiadelor internaţionale, şi asta se poate vedea în punctajele mai joase cu care se obţineau poziţii bune în clasament. Aşadar, recomand tuturor o preocupare mai eficientă în studiul algoritmicii, în abordarea concursurilor, în sprijinirea comunităţii.

 Comentarii (0)

Categorii:

Algoritmiada Runda Finala 2019

alexpetrescu
Petrescu Alexandru
18 august 2019

Vă anunţăm cu mare plăcere că finala Algoritmiada 2019 va avea loc în perioada 21 - 23 septembrie, la Târgu Jiu. Mai multe detalii puteti gasi accesand pagina programului.

Puteţi găsi mai jos lista cu concurenţii calificaţi la runda finală. Daca aveti nelamuriri in legatura cu felul in care au fost alesi acesti concurenti puteti citi criteriile de departajare. Dacă credeţi că, conform regulamentului, sunteţi calificaţi la runda finală, vă rugăm să scrieţi un comentariu la acest post pentru a vă putea trece pe listă. De asemenea, rugăm şi pe ceilalţi concurenţi să verifice lista şi să ne semnaleze eventualele greşeli, deoarece această listă nu e finală şi poate suferi modificări. Dacă unii concurenţi nu pot participa, locurile lor sunt redistribuite.

Mentionam ca la juniori am reusit sa gasim doar 8 participanti la rundele PreOJI si Junior Challenge, prin urmare va rugam sa ne anuntati in caz ca am omis vreun concurent, pentru a ocupa toate cele 10 locuri pentru runda finala.

Ii rugam pe calificati sa ne confirme sau infirme participarea printr-un reply la mailul primit de la noi.

Calificati juniori

Calificati seniori

 Comentarii (0)

Categorii:

Promotie din partea Asociatiei unPi pentru scolari

alexpetrescu
Petrescu Alexandru
04 iulie 2019

Asociatia unPi pentru Scolari despre care am vorbit in blogul precedent a lansat o noua promotie infoarenautilor.

Ei vor oferi cate un Raspberry Pi Zero W Complete Starter Kit primilor 5 utilizatori infoarena (inregistrati pe site inainte de 30 Iunie 2019) care le recomanda o familie pentru unPi dacă aceasta familie aplica la unPi şi este selectata in final ca beneficiar unPi.

Va reamintim ca recomandarea se poate face printr-un e-mail la adresa [email protected].

 Comentarii (0)

Categorii:

Asociaţia unPi pentru şcolari şi Junior Challenge

alexpetrescu
Petrescu Alexandru
23 iunie 2019

Incepand cu anul acesta, juniorul castigator al concursului Junior Challenge va primi premiul unPi din partea Asociaţiei unPi pentru şcolari.

Asociaţia unPi pentru şcolari

Asociatia unPi pentru Scolari a lansat online pe 1 iunie 2019 proiectul #unPi. Iata ce ne scriu ei despre proiect:

Cu acest proiect #unPi vrem sa ajutam copiii din mediile defavorizate, din Romania, sa-si depaseasca in timp, prin munca si forte proprii, conditiile curente de viata. Si facem asta daruindu-le un mic calculator personal pe care l-am numit unPi (il puteti vedea ; este bazat pe platforma Raspberry Pi, de unde si numele "un Pi"), impreuna cu un ghid online, in limba romana, de utilizare si programare (in limbajul Golang) a unPi pe care il vom crea la https://go.unpi.ro

Avem astazi #17 unPi pe care vrem sa le distribuim cat mai variat in toata tara. O familie ce indeplineste conditiile (mediu defavorizat, au un TV cu un port HDMI, unul din parinti ori tutorele legal are un telefon Android) se poate inscrie si urma procesul de aplicare de la vreau.unpi.ro ; Orice persoana poate vota apoi online, prin email, orice aplicatie ori parinte/tutore (care a aplicat pentru unPi) via votez.unpi.ro

Elevii de pe platforma Infoarena care au rezolvat multe probleme si au un punctaj semnificativ pe site, ne pot recomanda prin email un copil de 10+ ani, defavorizat, din mediul/localitatea lor, dar copil muncitor/studios si dornic sa invete lucruri noi, a carui familie, parinte, ori tutore legal este dispus sa aplice pentru a primi unPi (mic calculator personal, nou) la vreau.unpi.ro ; va asteptam. Adresa de e-mail este [email protected].

Conditii pentru castigarea premiului unPi la concursul Junior Challenge

Premiul unPi se acorda juniorului cu cel mai mare punctaj in clasamentul cumulat al celor doua zile de concurs Junior Challenge.

Premiul unPi se acorda unei persoane diferite in fiecare an. Astfel, toti cei care au primit deja premiul intr-o editie anterioara participa in afara competitiei pentru premiu in anii urmatori.

Clarificare: Junior este acela care este absolvent al clasei a 8-a sau mai tanar.

Criterii de departajare

In caz ca sunt mai multi juniori cu cel mai mare puntaj intre juniori, care nu au mai primit premiu, doar unul dintre ei va primi premiul. Alegerea acestuia se va face pe baza urmatoarelor criterii, in ordine, pana cand se poate alege castigatorul:

a) Fiecarui concurent i se asociaza sirul de punctaje obtinute pe fiecare problema, sortat descrescator. Castigator e acela care are sirul mai mare din punct de vedere lexicografic. De exemplu, daca punctajele lui Ionescu sunt 100, 50, 15, 0, 0, 0 iar ale lui Popescu sunt 100, 60, 5, 0, 0, 0, Popescu castiga.

b) Rezultatul la lotul de juniori. Cel care a obtinut punctaj mai mare in urma probelor de la lotul de juniori este desemnat castigator. Necalificarea in lotul largit inseamna 0 puncte iar necalificarea in cel restrans inseamna pastrarea punctajului de la cel largit.

c) Infoarena se angajeaza sa organizeze o runda suplimentara de baraj, in urma careia speram sa ii putem, in sfarsit, departaja pe concurenti.

 Comentarii (0)

Categorii:

info(1) cup 2019

tamionv
Tamio Vesa Nakajima
22 februarie 2019

Concursul info(1) cup

Centrul Judeţean de Excelenţă Prahova lansează a treia ediţie a concursului online de programare infO(1) CUP!!
Proiectul este realizat în parteneriat cu Centrele Judeţene de Excelenţă din Olt, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Iasi, Braşov, Bistriţa Năsăud, Timişoara, Vaslui şi Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” Ploieşti.

Ediţia din acest an este dedicată în memoria lui Mihai Pătraşcu, cercetător informatician român, decedat acum 7 ani la New York.

Concursul constă în două runde, la care vor participa 279 de elevi:

  • Runda Naţională se va desfăşura pe 23 februarie 2019 şi este adresată elevilor şcolarizaţi în Centrele Judeţene de Excelenţă din Romania;
  • Runda Internaţională se va desfăşura pe 24 februarie 2019 şi beneficiază de participarea a 37 echipe reprezentative din 28 de ţări.

După finalizarea concursului, va fi disponibilă şi varianta online mirror.

Comisia ştiinţifică şi comisia tehnică este formată din elevi olimpici medaliaţi la Olimpiada Naţională şi Internaţională de Informatică şi studenţi ai unor prestigioase universităţi din lume.

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul competiţiei:

info1cup

Mulţumim sponsorilor noştri, tuturor celor care ne stau alături şi dorim succes participanţilor!"

 Comentarii ()

Categorii:

Algoritmiada Runda Finala 2018

alexpetrescu
Petrescu Alexandru
19 septembrie 2018

Vă anunţăm cu mare plăcere că finala Algoritmiada 2018 va avea loc în perioada 28 septembrie - 1 octombrie, la Bucuresti. Mai multe detalii puteti gasi accesand pagina programului.

Puteţi găsi mai jos lista cu concurenţii calificaţi la runda finală. Daca aveti nelamuriri in legatura cu felul in care au fost alesi acesti concurenti puteti citi criteriile de departajare. Dacă credeţi că, conform regulamentului, sunteţi calificaţi la runda finală, vă rugăm să scrieţi un comentariu la acest post pentru a vă putea trece pe listă. De asemenea, rugăm şi pe ceilalţi concurenţi să verifice lista şi să ne semnaleze eventualele greşeli, deoarece această listă nu e finală şi poate suferi modificări. Dacă unii concurenţi nu pot participa, locurile lor sunt redistribuite.

Mentionam ca la juniori am reusit sa gasim doar 7 participanti la rundele PreOJI si Junior Challenge, prin urmare va rugam sa ne anuntati in caz ca am omis vreun concurent, pentru a ocupa toate cele 10 locuri pentru runda finala.

Ii rugam pe calificati sa ne confirme sau infirme participarea printr-un reply la mailul primit de la noi.

Calificati juniori:

Calificati seniori:

 Comentarii (5)

Categorii:

Concursul National de Informatica "Adolescent Grigore Moisil"

xtreme77
Patrick Sava
13 martie 2018

In luna mai a anului 2015, Concursul National de Informatica “Adolescent Grigore Moisil” debuta cu success pe scena informaticii romanesti, in implementarea acestui proiect fiind implicati in mod majoritar elevi ai Colegiului National "Spiru Haret" din capitala.

Dupa trei editii scurse de la momentul inaugurarii concursului, organizatorii proiectului propun o schimbare majora: incepand cu editia de anul acesta concursul va avea doua zile de proba, premiile fiind in continuare acordate primelor 10 echipe in ordinea descrescatoare a punctajelor de pe clasamentul cumulat. Noul format al concursului este menit sa faca o departajare cat mai corecta intre echipele participante, dar si sa incurajeze si mai mult socializarea intre concurenti, decat se intampla deja. O consecinta a acestei schimbari este faptul ca numarul de probleme pe care comisia stiintifica le are de pregatit se dubleaza, astfel ca imi doresc sa le multumesc prin aceasta cale tuturor celor care, alaturi de mine, s-au implicat in pregatirea subiectelor pentru concurs intr-un mod cat mai profesionist: george_stelianChichirim George george_stelian, PlayLikeNeverB4George Marcus PlayLikeNeverB4, vladm98Munteanu Vlad vladm98, teoionescuIonescu Teodor teoionescu, cosmin79Carabet Cosmin Andrei cosmin79, Mihai22eMihai Ionut Enache Mihai22e, stelian2000Stelian Chichirim stelian2000, omegasFilip Ion omegas, btkroSilviu Troscot btkro, AndreiBarbutaAndrei Barbuta AndreiBarbuta, AndreiDumitrescuAndrei Dumitrescu AndreiDumitrescu, luizacomanescuLuiza Comanescu luizacomanescu.

In momentul de fata, A.G.M se bucura de un element de unicitate, fiind singurul concurs romanesc on-site, dedicat exclusiv elevilor de liceu, care foloseste formatul de tip ACM – o echipa de cel mult trei elevi (care reprezinta aceeasi institutie de invatamant) are de rezolvat un set de 10-12 probleme de algoritmica in 5 ore, avand la dispozitie un singur calculator.

Tin sa multumesc comisiei stiintifice (mentionata mai sus), comisiei organizatorice (formata majoritar din elevi ai Colegiului National "Spiru Haret" Bucuresti sustinuti in permanenta de conducerea liceului), Echipei Infoarena cat si sponsorilor acestei editii, fara de care nu am fi putut oferi conditii de exceptie participantilor:
- Fundatia eMAG – un sponsor traditional al proiectului, care ni se alatura pentru a treia oara la rand in vederea indeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem.
- Qualitance – de asemenea, un sponsor traditional al proiectului, alaturandu-se initiativei noastre pentru a treia oara la rand.
- Take Off Labs – un nume nou care se implica in dezvoltarea proiectului nostru ambitios. Veti afla mai multe despre companie in cadrul unei prezentari care va avea loc exact inainte de premierea castigatorilor Concursului National de Informatica ‘Adolescent Grigore Moisil’.

Inscrierile sunt deschise pana in data de 21 martie, ora 23:59. Informatii relevante despre concurs puteti gasi pe site-ul oficial sau pe pagina oficiala de Facebook.

Pana acum, numarul de echipe inscrise in concurs mi-a depasit cu mult asteptarile, lucru care ma bucura foarte mult. Sunt convins ca "fenomenul" nu ar fi luat amploare fara existenta voastra: comunitatea Infoarena.

Va asteptam in numar cat mai mare pe 24-25 martie la Bucuresti!

 Comentarii (2)

Categorii:

Algoritmiada 2018

klamathix
Mihai Calancea
06 martie 2018

Algoritmiada se întoarce, iar prima rundă se desfăşoară Duminică, 11 martie, ora 10:00!

Am decis ca în acest an să experimentăm puţin cu formatul concursului. Astfel, rundele concursului se vor desfăşura după cum urmează:

Runda preOJI

Un concurs de 4 ore cu 3 probleme care urmează modelul Olimpiadei Judeţene de Informatică şi care vor avea dificultate corespunzătoare. Runda va avea loc pe 11 martie, la ora 10:00.

Runda preONI

Un concurs de 4-5 ore cu 3 probleme care urmează modelul Olimpiadei Naţionale de Informatică şi care vor avea dificultate corespunzătoare. Data exactă a rundei va fi stabilită în curând, ce ştim sigur este că va avea loc în perioada premergătoare Olimpiadei Naţionale de Informatică.

Runda Lungă

Un concurs de 60 de ore cu probleme de dificultate ridicată. Data exactă a rundei va fi stabilită în curând, perioada probabilă fiind Mai-Iunie. Concursul se va desfăşura pe parcursul unui weekend, începând într-o zi de Vineri la ora 12:00 şi finalizându-se în ziua corespunzătoare de Duminică la ora 23:59.

Runda Finală

Runda Finală va fi singura care va avea două grupe de vârstă: Juniori (elevi până în clasa a 8-a), respectiv Seniori.

Pentru Seniori calificarea pentru runda finală a concursului va fi făcută astfel:

- Numărul total de concurenţi calificaţi va fi 30.
- Numărul concurenţilor calificaţi care au terminat liceul va fi limitat la 6.
- Primele 10 locuri vor fi ocupate de către concurenţii care s-au plasat cel mai bine în clasamentul Rundei Lungi.
- Următoarele 10 locuri vor fi ocupate de către concurenţii încă necalificaţi care s-au plasat cel mai bine în clasamentul cumulat al Rundei Lungi şi Rundei preONI.
- Următoarele 10 locuri vor fi ocupate de către concurenţii încă necalificaţi care s-au plasat cel mai bine în clasamentul cumulat al tuturor celor trei runde online.

Pentru Juniori calificarea va fi făcută astfel:

- Numărul total de concurenţi calificaţi va fi 10.
- Aceste locuri vor fi ocupate de către concurenţii care s-au plasat cel mai bine în clasamentul cumulat al Rundei preOJI şi concursului Junior Challenge, concurs dedicat exclusiv elevilor de gimnaziu şi care va fi anunţat în curând.

Mult succes şi vă aşteptăm la concurs!

 Comentarii (8)

Categorii:

Retrospectiva Anului 2017

eudanip
Eugenie Daniel Posdarascu
31 ianuarie 2018

În materie de rezultate la competiţiile internaţionale (liceu şi facultate), anul 2017 se poate mândri ca fiind unul dintre cei mai buni, comparându-se cu vestitul 2012.

Cu o mică întârziere, vă invit să rememorăm cele mai frumoase şi interesante momente la care echipa Infoarena, împreună cu comunitatea Infoarena, a asistat pe parcursul acestui an îmbelşugat.

Aşa că luaţi-vă un pahar cu ce vreţi voi, admiraţi şi salivaţi la tortul Infoarena şi să începem:

Rezultat fabulos obţinut la IOI

Anul 2017 a adus României două noi medalii de aur. fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 şi tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv au reuşit să se lupte până la capăt, obţinând astfel locurile 11, respectiv 15. Alături de aceştia, geniucosOncescu Costin geniucos şi Andrei1998Constantinescu Andrei-Costin Andrei1998 (foşti medaliaţi cu argint) au obţinut 2 medalii de bronz, situând astfel România pe locul 5 în clasamentul pe ţări (cel mai bun rezultat din 2012 încoace). Dar să lăsăm screenshot-urile să vorbească: (sursa: stats.ioinformatics.org).

I-am rugat pe cei doi medaliaţi cu aur să ne scrie câteva păreri despre participarea la olimpiadă, pe care vi le las aici:

fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 :

Din punct de vedere al informaticii, mi-a placut trains din prima zi, are un jmen destul de dragut si util care initial nu pare neaparat ca merge (si mna, am scos-o in concurs, normal ca imi place :)) ), dar si problema cu queryuri de arbori partiali din a doua zi, nu mai stiu numele, pentru ca, in sine, era o problema grea atat de tehnica, cat si de idee. Experienta de Iran a fost una interesanta cel putin. M-a lovit un pic diferenta de culturi si cum ei chiar sunt obisnuiti cu a lor si nu li se pare nimic dubios in a avea tablouri cu liderul lor peste tot, ca un fel de icoane.

tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv :

Mi s-a parut ca organizarea concursului a fost foarte buna, in special cand vine vorba de probleme, care au si interesante in sine, dar si cu un text clar si nostim. Problemele mele favorite au fost wiring si nowruz. Wiring e o problema excelenta de informatica “clasica”: 2-3 observatii, un brut si o optimizare de la O(n^2) la O(nlog(n)). Nowruz mi-a placut pentru ca a fost o problema de constructie ce-ti cere ceva interesant si original. Social, mi s-a parut foarte distractiv sa ma intalnesc cu olimpici internationali din mai multe tari, dintre care acuma unii imi sunt si colegi de facultate.

Îi felicităm pe toţi şi le urăm succes în anul care urmează.

Rezultate excepţionale la ACM-ICPC

Dacă aţi citit retrospectiva anului trecut, puteţi observa o secţiune în care este specificat faptul că, la nivel universitar, România participă pentru prima dată de foarte mulţi ani cu două echipe la finala ACM-ICPC. Cele două echipe date de Universitatea Politehnică Bucureşti (TeamName) şi Universitatea din Bucureşti (Echipa Lachetă) au obţinut rezultate bune, ocupând locurile 47, respectiv 28.

În anul care urmează, România va fi reprezentată la finala ACM ICPC 2018 de către noua Echipa Lachetă (versiunea 2.5) a Universităţii Bucureşti, formată din (de la stânga la dreapta în poză:

Ei au reuşit o performanţă de excepţie la SEERC 2017, nu numai obţinând locul I (pentru prima dată ocupat de români în ultimii 13 ani), dar şi devansând echipa clasată pe locul al doilea cu 2 probleme.

De asemenea, deşi nu vor concura sub steagul României, Universitatea Oxford din UK se poate mândri cu cei 3 români (toţi studenţi în anul 1) care au calificat universitatea la aceeaşi finală mondială. Urăm întregii echipe mult noroc şi ne dorim să obţină un rezultat cât mai frumos la acest concurs. Echipa este formată din:

Le urăm mult succes la finala ACM care va avea loc între 15 şi 20 aprilie la Beijing.

Aur absolut la BOI şi CEOI

BOI (Balkan Olympiad in Informatics) şi CEOI (Central European Olympiad in Informatics) sunt cele două competiţii internaţionale regionale la care România anual se bate nu numai să iasă în top, ci chiar să câştige locul 1. Întrucât competiţiile ne scutesc de powerhouse-uri precum Rusia şi China, concurenţa la acest nivel rămâne aprigă în momentul în care încerci să detronezi ţări precum Polonia, Bulgaria sau Croaţia. La competiţiile regionale, românilor le place să se mândrească cu medaliile de aur şi argint pe care le obţin, bucuria fiind astfel mult mai mare atunci când obţinem nu doar aur, ci chiar aur ABSOLUT (locul 1).

La Olimpiada Balcanică de Informatică, România a obţinut 2 medalii de aur absolut ( george_stelianChichirim George george_stelian si atatomirTatomir Alex atatomir), acompaniate de alte 2 medalii de argint.

La Olimpiada Central Europeană de Informatică, România a punctat fabulos, obţinand 3 medalii de aur şi una de argint. Mai mult, una din cele 3 medalii de aur este aur absolut, obţinut de andreiiiiPopa Andrei andreiiii. CEOI-ul este un concurs recunoscut pentru faptul că nu este foarte uşor să obţii medalie de aur. Acest rezultat excepţional marchează probabil cel mai bun rezultat din istorie al României la olimpiada ţărilor central europene.

Şi dacă tot am deschis subiectul medaliilor de aur absolut, nu putem să nu îl menţionăm şi pe bogdan10bosBogdan Sitaru bogdan10bos care a obţinut aur absolut la olimpiada Pluridisciplinară din Yakutia.

Nu în ultimul rând, dorim să facem un rezumat prin care felicităm toţi participanţii noştri oficiali la competiţiile internaţionale:

Juniori

Seniori

2018 şi New Year's Resolutions

La ce ne putem aştepta de la anul care tocmai a început? Cel mai important eveniment planificat pentru 2018 este, desigur, organizarea BOI în România, care are drept consecinţă 4 locuri suplimentare pentru echipa noastră la această competiţie. Astfel, cei calificaţi în lot vor avea mai multe şanse de a prinde o olimpiadă internaţională. De asemenea, cum 2 dintre participanţii la IOI de anul trecut au absolvit liceul, ne putem aştepta la o întrecere strânsă pentru calificarea la cel mai prestigios concurs de liceu, organizat anul acesta în Tokyo, Japonia.

New Year's Resolutions de anul acesta le includ în mod tradiţional şi pe cele de anul trecut (care, recursiv, le includ pe cele pentru 2016 ;) ), cu o adiţie legată mai mult de spiritul competiţiei, decât de partea tehnică sau de pregătire: olimpiadele şi concursurile, deşi le consideraţi importante, nu vă definesc ca oameni. Rezultatele pe care le obţineţi la un concurs nu arată decât cât de bine v-aţi descurcat în acel interval de timp să rezolvaţi cele câteva probleme propuse. Aşa că deznădejdea după obţinerea un rezultat mai slab decât cel aşteptat, încrâncenarea pentru o calificare, sau îngrijorarea că ratarea unei competiţii va fi un minus pe CV sau la admiterea la facultate nu fac decât să vă îndepărteze de ceea ce v-a adus şi v-a ţinut în comunitatea programării competitive: pasiunea de a rezolva probleme de informatică. Aşa că New Year's Resolution pentru 2018 este să nu uitaţi ce vă atrage spre acest domeniu, şi să nu puneţi un preţ mai mare decât cel real pe rezultate.

 Comentarii (0)

Categorii:

in4it-UAB: concurs national de informatica pentru elevi

moltean
Mihai Oltean
17 noiembrie 2017

Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia lansează un concurs naţional pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a pasionaţi de informatică.

Concursul se va desfăşura în primăvara anului viitor – 14 Aprilie 2018, înscrierea fiind deschisă din 17 noiembrie 2017. Termenul final de înscriere este 7 Aprilie 2018.

În cadrul concursului se vor oferi premii în bani totalizând 15000 lei.

De asemenea, concurenţilor premianţi li se oferă anumite facilităţi la Concursul de Admitere 2018, în cazul în care vor opta pentru specializarea Informatică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, mai multe detalii fiind menţionate în regulamentul concursului.

Concursul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Casa Corpului Didactic Alba. Sponsorul evenimentului este firma Optimal Programs SRL.

Concursul se adresează elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a din România, indiferent de profilul liceului sau specializarea urmată.

În plus, gazdele vin în întâmpinarea elevilor, oferindu-le în lunile următoare cursuri de pregătire în domeniul Informaticii. Cursanţii nu sunt condiţionaţi de participarea la concursul naţional in4it-UAB. Astfel, echipa de organizare propune un format inedit prin care toţi liceenii pasionaţi de informatică sunt sprijiniţi şi încurajaţi să participe la concurs, la admiterea la facultate sau să opteze pentru o carieră în domeniul IT.

Pentru informaţii suplimentare vizitaţi pagina web a concursului: www.uab.ro/in4it.

 Comentarii (0)

Categorii:
Vezi pagina: 1 23456... 3637383940 (395 rezultate)