Secretele negocierii unei oferte de munca

Cosmin
Cosmin Negruseri
18 ianuarie 2012

Dupa Sfaturi pentru interviuri de programare si cum sa scrii un CV continui cu structura ofertei de job de la companii din Silicon Valley si negocierea ei.

Ai primit o oferta de munca. Felicitari! Mai ai putin de lucru.

O greseala frecventa pe care o fac absolventii de facultate este ca nu isi negociaza salariul primului job pe care il iau.

Desi la firme bune oferta initiala va fi destul de atractiva , ea este doar startul negocierii şi de multe ori puteti obtine ceva mai bun. Firmele de soft au costuri foarte mari pe partea de recrutare, astfel preferă să accepte negocierea unei oferte deja extinse decât să o refuze şi să ia procesul de recrutare de la inceput pentru a gasi alt om.

Structura unei oferte de job
Dacă ai trecut cu bine de interviuri şi vei fi angajat, ţi se va extinde ceea ce se numeşte “o ofertă”. Compania îţi face o propunere pe care tu o poţi accepta sau nu. În principiu, propunerea este alcătuită din:

  • Salar de baza: specificat brut si pe an.
  • Pachet de actiuni: de obicei esalonat pe 4 ani.
  • Bonus de relocare: Daca nu te angajezi in acelasi oras in care esti acum de obicei primesti un bonus de relocare.
  • Bonus de angajare: Ignorati la negociere bonusul de angajare. E mai bine sa primiti salariul initial ceva mai mare.
  • Vacanta: In State se dau mult mai putine zile de vacanta ca in Romania. In unele firme incepi de la 12 zile. Cateodata poti negocia numarul zilelor de vacanta. Astfel am cativa prieteni ce au obtinut o saptamana de vacanta in plus pe an dupa negocieri.
  • Bonus anual: aici e cam la fel pentru toata compania, nu prea e loc de negociere.
  • Beneficii: Din ce in ce mai multe companii dau mancare gratis, sucuri, cafea si o gramada de alte chestii. Nu sunt o componenta importanta da e util sa stii de ele.

Nivelul pachetului
Componentele de mai sus pot varia dupa componente cum sunt: scoala care ai facut-o (MIT vs UNIBUC), notele primite la scoala conteaza, punctul asta poate fi dezbatut, dar notele bune arata ca ai vointa sa faci bine si lucruri care nu iti plac, nivelul de scolarizare (undergrad, master, phd), experienta care o ai in industrie. Performanta de la interviuri e si ea importanta. Te sfatuiesc sa te pregatesti bine. Performanta in interviu e singura componenta pe care o poti imbunatati intr-un interval de cateva saptamani.

Sunt artist, am valoare mânca-ţi-aş
Înainte de orice negociere ar fi bine să îţi cunoşti valoarea reală, altfel nu ai o poziţie de putere (şi poate oferta chiar este la valoarea ta :-) ).
glassdoor si payscale sunt doua siteuri cu informatii destul de bune pentru nivelele salariale la firme din state.
Colegii tai probabil isi cauta si ei de lucru in acelasi timp, vezi ce oferte au primit ei.
Cel mai important sfat este sa ai mai multe oferte competitive de la companii de top. Dacă ţi-au fost extinse oferte de la mai multe companii de talia Facebook sau Google eşti într-o poziţie excelentă să poţi spune “dar ia uite ce îmi oferă ceilalţi, voi ce părere aveţi?” :-) Nu exagera şi fi onest cu cele două companii de la care ai oferte, altfel s-ar putea să le superi pe amândouă dacă te dai prea mult în bărci.

Cum să pui problema
Doar mentiunea ca ai oferta si de la alta firma poate afecta valoarea ofertei. De asemenea e de recomandat sa spui ca intervievezi cu alte firme. Atunci aplicatia ta de job poate deveni prioritara si vei trece prin proces mai repede.
O fraza folosita frecvent in negocieri este "Imi place foarte mult locul asta de munca, dar
prietena/nevasta/parintii insista pentru locul celalalt care are oferta salariala mai potrivita pentru noi."
Am discutat deja cazul ofertelor explozive si sfatul pe scurt e sa ceri timp mai mult de decizie.

Anecdote
Un prieten a fost respins in faza de resume screening la Microsoft, la primirea mailului a multumit si a zis ca va accepta oferta Google. Urmatoarea zi cei de la Microsoft i-au cumparat bilet de avion pentru interviuri in Seattle.
Altul doar a mentionat la obtinerea unei oferte de la Facebook ca intervieveaza si cu Google si oferta de job i-a fost revizuita pe loc la una mai atractiva.

Voi ati negociat prima oferta de munca pe care ati primit-o?

Categorii:
remote content