Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2008-12-29 14:51:23.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Algoritmiada, runda 1

silviug
Silviu-Ionut Ganceanu
26 decembrie 2008

Prima runda a concursului Algoritmiada s-a incheiat si odata cu aceasta a fost marcat inceputul noului concurs major organizat de infoarena. Speram ca acest concurs sa devina unul cat mai placut pentru tinerii pasionati de informatica din toata tara. Inainte de toate iata cateva statistici despre acesta runda: au trimis solutii 223 de concurenti desi s-au inscris 356 de utilizatori (eliminandu-i pe cei ce s-au inscris la mai multe runde). Au fost trimise 1245 solutii, 685 dintre ele obtinand punctaje mai mari decat 0. Ne-am straduit ca problemele sa fie ceva mai abordabile anul acesta si ca dovada au fost 162 concurenti cu punctaje diferite de 0, media fiind de 103.36 de puncte.

La varful clasamentului punctajele au fost mari, 2 concurenti reusind punctajul maxim. La grupa 5-8 s-au remarcat Gavrila Vlad (punctaj maxim), Alex Mircescu si Taloi Bogdan Cristian (ambii cu 190 de puncte). Urmeaza o serie de concurenti cu punctaje frumoase, fiind destui participanti care au reusit sa rezolve cel putin o problema.

La grupa 9-10, pe primele 2 locuri s-au clasat Serban Andrei Stan si Cezar Mocan, amandoi avand 230 de puncte. Ei sunt urmati indeaproape de un pluton de concurenti cu punctaje apropiate de 200 de puncte condus de Cazacu Alexandru cu 215 puncte.

Casu-Pop Bogdan, Florea Mihai Alexandru (ambii cu 200 de puncte) si Duta Vlad (cu 170 de puncte) si-au adjudecat primele 3 locuri legitime de la grupa 11-12, Catalin Tiseanu fiind student.

In grupa studenti se pare ca vom avea o batalie interesata, runda aceasta fiind adjudecata clar de Liviu Ciortea care a obtinut punctajul maxim dupa numai o ora si jumatate de la inceperea concursului. El este amenintat serios de urmatorii sai: Mugurel-Ionut Andreica, Vlad Saveluc si Octavian Voicu toti cu cate 235 de puncte dupa aceasta runda.

Judecand dupa multele egalitati de la varful clasamentului vom avea o competitie acerba anul aceasta in toate grupele. Am fost placut surprinsi de calitatea participantilor in grupa de studenti unde punctajele sunt mari. Judecand si dupa participarea ridicata, se pare ca existau destul de multi studenti care abia asteptau sa se intreaca intr-o astfel de competitie.

Desi feedback-ul primit de la voi a fost unul in general pozitiv, au fost si cateva probleme tehnice pe parcursul concursului. In primul rand, MciprianM a descoperit un bug care permitea aflarea punctajului pentru sursele trimise. Din fericire, acesta a fost semnalat si eliminat rapid, cand inca nu se trimisesera multe solutii. Multumim lui Ciprian pentru fair play-ul de care a dat dovada, el anunand foarte prompt bug-ul. A mai existat o problema cu sincronizarea intre serverul pe care este site-ul si cel pe care se face testarea. Din acest motiv concursul a inceput si s-a terminat mai devreme. Aceasta a provocat unele neplaceri concurentilor care sperau sa impuste puncte exact la final. Vom incerca sa inlaturam aceasta problema in rundele viitoare. La sfarsitul concursului, datorita numarului prea mare de conexiuni la baza de date, site-ul a inceput sa cedeze si paginile se incarcau intermitent. Pe partea stiintifica au fost doua imperfectiuni: la problema tablete limita a fost prea stransa pentru unele surse scrise in Pascal si la problema jstc au fost grupate 14 teste masura reclamata de concurenti ca fiind prea radicala.

In ciuda acestor probleme, organizarea a fost buna per ansamblu. Nu au existat probleme cu testele problemelor iar enunturile au fost clare. Site-ul s-a comportat mult mai bine fata de concursurile din vara. Concluzionand, noi credem ca a fost o runda reusita: participantii au dovedit ca sunt talentati si competitivi iar echipa infoarena s-a mobilizat exemplar. Multumim comisiei stiintifice pentru rigoarea si creativitatea dovedita in pregatirea problemelor si comisiei tehnice pentru imbunatatirile vizibile aduse site-ului.

In final as vrea sa va intreb cum v-a placut aceasta runda. Ce a mers rau si ce a mers bine pentru voi? (cei care au dat feedback sunt scutiti :P)

Categorii: algoritmiada