Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2013-06-22 15:30:54.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Solutii la concursul acm 2013 etapa nationala partea a doua

S7012MY
Petru Trimbitas
21 iunie 2013

Revin cu partea a doua a articolului cu soluţii la problemele de la faza naţională a concursului ACM ICPC. Acestea sunt problemele grele şi au fost rezolvate de puţine echipe. Vă invit să discutaţi soluţiile la comentarii.

A. Cubic Eight-Puzzle

Problema ne dă un grid de 3×3 acoperit cu 8 cuburi fiecare aşezat într-una din celule. Fiecare are două dintre feţele opuse colorate cu albastru(B) iar celelalte două colorate cu alb(W) şi cu roşu( R ) . La o mutare poate fi rostogolit unul din cuburi în celula liberă. Problema ne cere să aflăm numărul minim de mutări necesare pentru a ajunge într-o configuraţie dată. Se ştie că iniţial cuburile sunt cu faţa albă in sus iar faţa albastră e în dreapta. Celula goală se află în stânga-jos.

B. Manhattan Wiring

În această problemă ni se dă o matrice de NxM ( N<=9 M<=9 ) cu unele celule ocupate. Două dintre celulele matricei sunt marcate cu 2 şi două cu 3. Trebuie afişată suma minimă a lungimii a două lanţuri care nu se intersectează care unesc cele două celule cu 2 şi cele două cu 3 fără a ieşi din matrice sau a trece prin celulele ocupate.

C. Power Calculus

Problema ne cere să aflăm numărul minim de operaţii pentru a calcula x n pornind de la x fără a folosi puteri negative. De exemplu x 31 poate fi calculat cu 6 operaţii (5 înmulţiri şi o împărţire) x 2 = x × x, x 4 = x 2 × x 2, x 8 = x 4 × x 4 , x 16 = x 8 × x 8 , x 32 = x 16 × x 16 , x 31 = x 32 ÷ x

D. Polygons on the Grid

În această problemă trebuie să aflăm aria maximă a unui poligon cu colţurile în puncte laticeale care are lungimile laturilor date. Poligonul are maxim 6 laturi iar lungimea maximă a unei laturi e 300

Categorii: