Blog infoarena

Girls Programming Camp, post-selecţie

judy_k
Cristina Petrovici
17 octombrie 2011

Wo-hoo! Proba de selecţie s-a terminat, şi suntem mândri să anunţăm că au participat în jur de 200 de fete!

Dorim să felicităm toate participantele! Am fost foarte bucuroşi să vedem atâta entuziasm în rândul fetelor! Iar faptul că aţi participat e o primă dovadă a ambiţiei voastre; e o dovadă că puteţi, că aveţi voinţă şi că sunteţi determinate să luptaţi mai departe.

Le aşteptăm pe cele care s-au calificat alături de noi la Bucureşti, în perioada 30 octombrie-5 noiembrie! Vom trimite în curând invitaţiile pe email, aşa că fiţi cu ochii pe inbox şi pe forum!

Iar celor care nu s-au calificat acum ţinem să le amintim scopul Camp-ului: acela de a încuraja fetele să urmeze o carieră în IT, să participe la concursuri şi să işi urmeze pasiunea!
Chiar dacă nu veţi participa live la Camp-ul de anul acesta, resursele pentru antrenament sunt totuşi la îndemâna voastră. Vom încerca să facem publice cât mai multe din materialele de la Camp, şi nu uitaţi că există infoarena, unde vă puteţi antrena cu problemele din arhiva educaţională şi din arhiva de probleme, puteţi învăţa din articolele educaţionale şi puteţi primi sprijin pe forum, de la comunitatea infoarena.

Tineţi-vă de info! Suntem aici pentru a vă ajuta.

 
Cu mare drag,
Echipa infoarena

 Comentarii (1)

Rezultate ACM ICPC 2011 SouthEastern European Region

andrei.12
Andrei Parvu
16 octombrie 2011

În data de 15.10.2011 a avut loc o nouă ediţie a concursului ACM SEERC la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti. Au participat 74 de echipe provenind de la aproape 50 de universităţi din Europa de sud-est din ţări precum România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Moldova sau Albania. Suntem bucuroşi să anunţăm că echipa Universităţii din Bucureşti formată din:

... a reuşit să se claseze pe poziţia a doua şi să îşi rezerve aproape sigur un loc la faza finală ACM ICPC 2011, care va avea loc în Polonia în mai 2012.
Ultima performanţă asemănătoare a unei universităţi din România a fost în octombrie 2006 când echipa InfoArena Coders a Universităţii Bucureşti a reuşit tot o clasare pe locul 2, participând la finala din acel an al concursului ACM ICPC.

Multă baftă şi să ne faceţi mândri în continuare!

 Comentarii (22)

Categorii:

Proba de selecţie pentru Girls Programming Camp

judy_k
Cristina Petrovici
08 octombrie 2011

Girls Programming Camp este de departe cel mai popular eveniment infoarena. Am primit nenumărate mesaje entuziaste şi foarte mult sprijin din partea profesorilor, elevilor şi studenţilor din toată ţara. Vă mulţumim tuturor, apreciem nespus că ne sunteţi alături!

După cum am promis, iată şi detaliile mult aşteptate despre proba de selecţie:

Perioada de desfăşurare

Proba se va susţine online şi se va desfăşura pe parcursul a două zile, în weekendul 15-16 octombrie. Am ales o perioadă extinsă de timp tocmai pentru a evita situaţiile în care, din diverse motive, doritoarele nu se pot plia pe un interval restrâns.

Cum te înscrii

Înscrierea se face cu un simplu click pe pagina probei. Dacă nu ai deja cont pe infoarena, e foarte simplu şi rapid să creezi unul nou.

Atenţie! Este foarte important să ai o adresă validă de email ataşată contului infoarena! Astfel, vei putea fi la curent cu desfăşurarea evenimentelor, primind newsletter-ul nostru. Şi mai ales, te vom putea contacta după afişarea rezultatelor, să îţi trimitem invitaţia la Girls Programming Camp!
Ia-ţi timp să îţi personalizezi şi pagina de profil. Infoarena nu este doar un site cu probleme, ci o comunitate de elevi şi studenţi pasionaţi de programare şi informatică. Aşa putem să ne cunoaştem mai bine! Iată, pentru exemplu, pagina echipei. :)

Probleme

Vei avea de rezolvat 6-7 probleme de natură algoritmică, ce urmăresc să testeze că deţii cunoştinţele de bază, peste care să putem apoi construi. Vor fi probleme destul de standard, care să demonstreze că înţelegi conceptul de programare, că te descurci să implementezi, cunoşti un limbaj de programare suficient de bine şi, mai ales, că eşti pasionată de algoritmică. Limbajele acceptate sunt C, C++ şi Pascal.
Te sfătuim ca până la începerea probei să te familiarizezi cu sistemul de evaluare rezolvând problemele adunare şi cmmdc. Pentru antrenament, îţi recomandăm să lucrezi problemele din arhiva educaţională.

Important:
Comunitatea infoarena dezaprobă competiţia neloială. Ne antrenăm împreună, învăţăm unii de la alţii, şi mai ales îi respectăm pe ceilalţi şi pe noi înşine dovedind corectitudine. Orice încercare de fraudă va duce la descalificarea participantei. Ne rezervăm dreptul de a testa suplimentar persoanele calificate (printr-un interviu sau o altă formă).

Rezultate

Soluţiile vor fi evaluate automat, iar rezultatele vor fi făcute publice imediat după terminarea probei.
Nu există grupe de vârstă! Se vor califica 30 de fete, în ordinea clasamentului. Fii cu ochii pe inbox, îţi vom trimite invitaţia pe email!
Iar dacă te vei clasa pe locurile 31-40, ai grijă să arunci un ochi şi pe forum. În cazul în care o persoană calificată renunţă, locul se redistribuie.

 

Te aşteptăm cu mare drag la cel mai tare eveniment destinat fetelor!

 Comentarii (14)

Sfaturi pentru interviuri de programare

Cosmin
Cosmin Negruseri
06 octombrie 2011

Postul cum sa scrii un CV a trezit interes si continui pe tema asta. Ca inginer la Google am trecut deja prin cam 100 de interviuri, asa că m-am gândit să continui si cu niste sfaturi despre interviuri în sine.

In primul rand, este foarte util sa fi incalzit. În US se recrutează mult în campus asa că studentii au experienta interviurilor de la mai multe companii. În Romania nu există luxul ăsta, desi anul trecut au fost Facebook si Google la recrutari in Bucuresti.

Luati interviurile tehnice in serios pregatiti-va cateva saptamani intens pentru ele. Dacă cautati “Google Interview Questions” se găsesc suficiente resurse pe net, intrebari deja banate dar care sunt un exemplu excelent de încălzire.

In faza de interviuri ajungi foarte probabil daca ai una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • facultate de profil si note mari
  • concursuri de info sau de mate si ai facut bine la nivel national
  • participari la proiecte open source
  • multe proiecte personale
  • internshipuri

O recomandare interna iti asigura un interviu aproape sigur, chiar daca CVul nu e foarte bine facut.

In Bay Area interviurile tehnice sunt standardizate. Facebook, Google, Microsoft, Twitter, Quora, Palantir, toate au interviuri similare.

Un interviu dureaza 45 de minute si contine intrebari de coding care trebuie rezolvate pe tabla, intrebari de algoritmica sau intrebari de system design. Pentru studenti sau proaspat absolventi se insista pe algoritmica si coding, pentru ca ei nu au multa experienta practica.

In general poti coda in ce limbaj iti place daca pe fisa postului pe care aplici nu se specifica un anumit limbaj.

Algoritmica
Ca inginer e important sa ai o intelegere o intelegere clara a algoritmilor, a structurilor de date si a complexitatii lor.

Din pacate cursurile din facultate nu sunt de ajuns ca sa te simti confortabil in nici un domeniu, chiar daca ai luat 10 la examen. Asa că ai două variante.

Unu: concursurile de programare. Dacă ai trecut prin olimpiade ai deja un avantaj. Multe din problemele de la olimpiade sunt pe acelasi stil (si mult mai grele :-) ).

Doi: antrenamentul ajuta foarte mult. Treci prin o carte de algoritmica cu multe probleme: Problems on algorithms E gratis si e mult mai scurta decat Cormen. Scopul tau este să ajungi la un nivel la care poti analiza pe loc complexitatile la operatiile unui hash table, unui binary search tree, unui heap sau cum functioneaza o cautare in latime. Citeste chestiile de baza. Cauta pe cineva cu care sa discuti. Verifica daca intelegi si poti aplica notiunile invatate pe probleme noi.

Coding
Orice inginer trebuie sa demonstreze in interviu ca stie coda. Totusi asta e locul cel mai frecvent unde apar probleme.

Intrebarile de coding nu sunt dificile. Ele trebuie terminate in 10-20 de minute de un programator decent. Dar sub presiunea interviului si ingineri seniori sau olimpici internationali fac greseli.

Fa 20 de concursuri de divizia 2 pe Topcoder Problemele de acolo sunt apropiate ca dificultate de cele din interviuri. Cand incepi sa rezolvi problemele consistent esti pregatit.

Nu se dau puzzleuri cum ar fi 'cate mingi de golf ar umple un autobuz' desi apar prin ziare, deci nu va pierdeti vremea cu asa ceva.

Ar mai fi o gramada de sfaturi utile: foloseste nume de variabile bune nu i, i1, ii1, x, y, z; sa scrii codul modular; sa citesti ceva de design; testing; threading etc, dar cel mai important e sa poti codezi o solutie corecta in un timp limitat.

Daca sunteti interesati de companii din state ma puteti contacta la cosminn at gmail.com

S-a scris mult pe subiectul asta asa ca in loc sa repet sfaturile altora va recomand ca lectura obligatorie:

  • Ea are si un video care simuleaza experienta unei bucati din un interviu
  • Guerilla guide to interviewing Joel(unul din fondatorii stackoverflow, fost Product Manager pe Excel, fondator a fogcreek si blogger cunoscut) scrie articolul de capatai al interviurilor tehnice, probabil inspirat din structura interviurilor Microsoft. Concluzia articolului este ca, daca esti angajator vrei sa te prinzi daca intervievatul e destept si productiv.
  • CVuri decente e scris de Yonatan Zunger, inginerul ce e responsabil de directia tehnica a proiectului Google Plus.
  • Hiring process Don Dodge, angajat Google explica procesul de angajare pentru full time.

Sfaturile astea merg in practica. Asa ca spor la munca si bafta mare!
Daca aveti intrebari va raspund in comentarii.

 Comentarii (19)

Categorii:

Girls Programming Camp by infoarena & Facebook

judy_k
Cristina Petrovici
03 octombrie 2011

Infoarena, în parteneriat cu Facebook, organizează în premieră un eveniment dedicat apropierii fetelor de informatică şi programare. Girls Programming Camp este o tabără de pregătire de o săptămână, ce va avea loc în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie la Bucureşti.

 

După o vacanţă însorită în California, echipa infoarena revine cu forţe proaspete şi cu o tolbă plină de surprize!

Ne-am plimbat prin lume, dar nu am stat degeaba: am vorbit cu Sheryl Sandberg (COO Facebook şi susţinătoare activă a femeilor în industria tech) şi cu Mike Schroepfer (VP pe Engineering şi coordonatorul programului Women in Engineering la Facebook). Direct de la Facebook Headquarters, venim cu un proiect destinat să schimbe faţa lucrurilor!

Ce se intâmplă?

Ne-am uitat la fapte şi la numere, am plecat urechea – şi ne-am hotărât să înfruntăm eterna problemă a fetelor în Computer Science. :)
E adevărat că numărul fetelor în industria Tech e îngrijorător de mic: companiile mari de IT şi universităţi din întreaga lume au dezvoltat adevărate programe pentru a combate acest fenomen.
Nici infoarena nu face excepţie de la regulă. Ce am putut observa noi este că numărul fetelor interesate de programare este semnificativ mai mare decât numărul celor care ajung să se implice activ. Fie că sunt intimidate de elevii deja “rockstar”, fie că se simt cumva excluse din comunitatea dominată de băieţi, cert este că multe dintre fete nu au curaj să participe la concursuri.

Soluţia? Girls Programming Camp!

Vrem să le demonstrăm fetelor că sunt binevenite şi chiar încurajate să se alăture lumii Tech. Le vom arăta că programarea e şi pentru ele şi le vom face să descopere cât de interesante sunt problemele de algoritmică. Urmărim să construim o comunitate, să le integrăm în atmosfera concursurilor şi în mediul programatorilor!

Pentru toate acestea, organizăm în premieră Girls Programming Camp!

Vor fi şase zile încărcate cu prezentări, cursuri, discuţii deschise, exerciţii şi, bineînţeles, foarte multă distracţie. Evenimentul se adresează în special studentelor din primii ani şi elevelor de liceu. Scopul este să dezvoltăm participantelor o bază solidă pe care să îşi construiască apoi cariera şi care să le asigure internship-uri, slujbe de succes sau rezultate deosebite la concursurile de programare.

Facebook sponsorizează evenimentul în întregime! Acoperim toate cheltuielile, de la cazare şi masă până la transport (în cazul fetelor din provincie). Te invităm deci la o tabără gratuită de o săptămână, alături de cei mai tari profesori - studenţi medaliaţi la Olimpiadele internaţionale de informatică, cu numeroase internshipuri la companiile de prestigiu.

Cum participi?

Tot ce trebuie să faci este să ne arăţi că acest eveniment te interesează cu adevărat, participând la proba de selecţie. Vom anunţa mai multe detalii despre modul de desfăşurare al acestei probe în zilele următoare, dar un lucru este ştiut: problemele vor fi mai accesibile decât cele din concursurile uzuale de pe infoarena.

Cum poţi ajuta?

Ajută-ne să promovăm Girls Programming Camp în cercurile tale! Spune-le prietenelor şi cunoscutelor despre eveniment şi promovează-l în cadrul şcolii sau al facultăţii tale. Spune-le şi profesorilor! E un gest mic care în unele cazuri va face diferenţa! În plus, mai ales dacă eşti fată, lasă-ne un comentariu cu activităţile la care ţi-ar plăcea să participi în timpul liber, şi astfel vom avea parte de şi mai multă inspiraţie cu organizarea. ;)

 

Află mai multe detalii despre oportunităţile şi programele Facebook pe pagina Facebook Diversity !

 Comentarii (48)

Linux Install Fest

pauldb
Paul-Dan Baltescu
02 octombrie 2011

Sâmbătă Duminică, 8 octombrie 9 octombrie, începând cu ora 11:00 are loc cea de-a 5-a ediţie a Linux Install Fest în holul EC al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Evenimentul este organizat de comunitatea ROSEdu şi are ca scop asistarea participanţilor la instalarea unei distribuţii Linux pe calculatoarele (laptop-urile) personale. De asemenea, organizatorii vor da o mână de ajutor şi la depăşirea problemelor frecvente ce apar odată cu instalarea unui nou sistem de operare (drivere, partiţionare, etc.). Linux Install Fest este deschis şi pentru elevi sau studenţi de la alte facultăţi.

Trebuie să recunosc că sunt destul de entuziasmat de când am auzit de acest eveniment. În sfârşit există o oportunitate organizată pentru a depăşi o problemă cu care se confruntă aproape toţi cei care doresc performanţă la concursurile de programare. Dacă simţiţi că nu aţi depăşit (complet) problema, vă sfătuiesc să participaţi la eveniment, iar apoi să vă lasaţi impresiile pe blog pentru ediţiile ce vor urma.

 Comentarii (2)

Categorii: Evenimente

Intrebare de interviu la Amazon

Cosmin
Cosmin Negruseri
18 septembrie 2011

Pare ca va plac posturile despre interviuri. Am vazut mai demult un thread pe topcoder care e interesant si educativ.

Autorul mentioneaza o intrebare de interviu de la Amazon:
Cum ai face designul unui sistem automat de rezervari pentru un restaurant.

Ganditi-va cum ati raspunde voi inainte sa cititi mai jos.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dupa o discutie intre membrii forumului, cel ce pune intrebarea vine cu concluzia: raspunsul depinde foarte mult de unde esti in viata.

  • In liceu, dupa ce inveti C++ si structuri de date
    Folosesc niste siruri pentru timpi, niste struct-uri pentru angajati si clienti si structuri de multimi disjuncte pentru a putea uni eficient oamenii de la mese.
  • In facultate, dupa un curs de design UML
    Identific obiecte ca restaurant, masa, scaun, client, angajat, manager, orar si interactionile lor.
  • Dupa ceva experienta la o multinationala
    Ce scop are sistemul, ce probleme incearca sa rezolve, care sunt obiectivele? Care este responsabilitatea mea in proiectul asta?
  • Dupa ceva experienta la un centru de hosting
    O sa ai nevoie de 2 servere pentru fiecare restaurant cu 2-4 clienti, licente pt software, ceva cabluri de retea, antivirusi si cateva persoane sa administreze sistemul asta.

Aveti aici intreg threadul.

 Comentarii (6)

Categorii:

Monopol

Cosmin
Cosmin Negruseri
12 septembrie 2011

Acum vreo 16 ani au aparut liceele internationale turcesti. Pe vremea aia imi placeau foarte mult pentru ca in sfarsit aratau un model puternic de pregatit pentru olimpiade. Ce se poate intampla daca ai ceva bani sa investesti in asta? Destul de repede rezultatele au inceput sa apara. Eu speram ca de-a lungul timpului acest tip de licee va aparea in toate centrele din tara. Din pacate modelul asta nu e unul economic eficient si rezista doar in Bucuresti pe langa alta scoala/gradinita.

S-a ajuns astfel la un monopol al olimpicilor pe informatica. Cand apare un concurent bun in alt colt al tarii, el va avea de castigat mult daca se muta la liceul din Bucuresti. Invatatul se face mai usor in grupuri de oameni pasionati, dar existenta ichb-ului strica dinamica asta, extragand oamenii cei mai buni din grupul lor local si ducandu-i la centru. Concurentul mutat trebuie sa intre rapid in ritmul celor mai buni/antrenati din generatia lui din toata tara, apoi primeste teme multe optimizate exact pentru ziua concursului de la antrenori. El nu mai are vreme sa studieze chestii pe cont propriu si din o pasiune informatica devine o munca intensa. Pentru oamenii motivati intrinsec apare aceasta presiune mare extrinseca.

Monopolurile au efect negativ in economie. Ele isi reduc costurile si nu mai inoveaza pentru a extrage valoare cat mai multa. Pe langa asta nu lasa alti concurenti sa intre pe piata. Mi se pare oarecum similar cu situatia curenta la liceul turcesc. S-a gasit formula de a produce olimpici nationali, dar pare ca la nivel international nu devine lotul romanesc mai puternic.

Croatii(4.5 milioane) au rezultate comparative sau mai bune. Slovacii(5.5) la fel.
La ACM ICPC ii bateam pe ucrainieni(46 milioane) constant in urma cu vreo 15 ani. De vreo 8-10 ani incoace, domina regionala sud est europeana clar si nu pare ca vom prinde in curand o echipa ce sa mearga la finala. La liceu inca le mai facem fata, sunt curios pentru cat timp.

Faptul ca ICHB investeste in educatie mult, ca face mai usoara si eficienta transmiterea de informatie intre fosti olimpici si urmatoarea generatie de olimpici, ca formeaza niste caractere este ceva ce admir foarte mult. Cred ca orice profesor e gelos pe succesul lor si mie mi-ar face placere mare ca acest succes sa fie replicat in cat mai multe colturi ale tarii. Pe termen scurt/mediu nu se pare ca se va intampla asta.

Sa va spun doua reguli ce mi se pareau absurde:

  • La etapa finala a concursului ACM ICPC are voie sa participe doar o echipa de la o universitate.
  • In China un elev poate lua aur la Olimpiada Internationala exact o data. Astfel fiind multi buni, foarte rar gasesti un chinez sa fi mers de mai multe ori. Daca nu iau aur si-au dezonorat tara si au luat locul altuia care probabil lua :).

Acum inteleg regulile mai bine.

As propune o regula la nivelul olimpiadei noastre nationale:
Un liceu poate trimite cel mult 4 elevi la olimpiada nationala.

Astfel cred ca nu schimbi oamenii ce vor merge la IOI dar faci experienta olimpiadei nationale mai accesibila unui set de oameni mai divers.

Poate gresesc, si exista un curent general generat de factori ca:

  • Schimbarile din sistemul de educatie.
  • Schimbarea de generatie intre profesorii ce au facut scoala inainte de revolutie si dupa.
  • Aparitia internetului care ajuta celelalte tari ce erau in urma si acum pot sa o ia in fata. (asta legat de ucrainienii care ne bat la nivel de facultate unde nu mai avem ceva similar cu ichb)
  • Schimbarea sistemului de valori, de la cele comuniste unde conta sa faci bine la scoala la cele curente unde modelele de succes impinse in fata de presa si televiziune sunt cele gen Becali.

Poate lotul romanesc nu e mai slab pt ca Bogdan si Cosmin sunt crescuti in ICHB si sunt printre cei mai tari olimpici ce i-a dat Romania la informatica in ultimii 20 de ani. Dar cand lotul era tare, un copil exceptional de clasa a 9-a nu putea sa bata usor veteranii de a 12-a.

Ce fac aici e "armchair quarterbacking" cum zic americanii pentru ca nu sunt implicat activ in olimpiade de cativa ani, dar poate e utila si o perspectiva detasata.

Voi ce parere aveti?

 Comentarii (51)

Categorii:

Cum sa scrii un CV

Cosmin
Cosmin Negruseri
09 septembrie 2011

A venit toamna, si astfel a venit din nou sezonul de recrutari pentru internshipurile verii de anul viitor.

De cand lucrez la Google mi-am ocupat o parte a timpului cu recomandari. Pana acum 26 dintre studentii recomandati (majoritatea din comunitatea infoarena) au facut internshipuri si 10 au primit oferte de full time.

Am observat ca scrierea unui cv e problematica asa ca m-am gandit sa adun sfaturile ce le dau intr-un blog post. Ele sunt adresate studentilor, pentru un om cu experienta sfaturile sunt putin diferite. Ele sunt adresate celor ce vor sa aplice la un job la companii ca Google, Facebook, Amazon, Linkedin, Microsoft sau startupuri din Silicon Valley. Pentru multe firme din Romania (mai putin Adobe sau altele de acelasi calibru) sfaturile s-ar putea sa fie contra indicate. Bine inteles ele sunt doar opinia mea nu a angajatorului meu :). Sper ca va vor fi utile:

  • CVul trebuie sa lase impresia ca te duce capul si ca iti place sa scrii programe. Partea de inteligenta poate fi vazuta mai mult din notele de la scoala si premiile la diverse concursuri iar placerea de a scrie programe din proiectele la care ai lucrat de-a lungul timpului.
  • Trebuie sa te prezinti bine dar sa nu minti! E nasol daca cel ce te intervieveaza se prinde ca ai mintit sau exagerat in CV. Orice e scris acolo e "fair game" si trebuie sa poti duce o discutie amanuntita despre subiectul respectiv.
  • Programarea e o munca unde atentia la detalii conteaza asa ca verifica sa nu ai greseli gramaticale! Roaga un prieten ce stie engleza bine sa se uite peste el. Daca ai mai mult de o greseala in CV, vei lasa o impresie proasta.
  • Daca esti excelent la orice tine de programare inseamna ca esti un "maxim local". La firma ta, in clasa ta, sau in grupa ta nu sunt altii mult mai buni ca tine si astfel ti se pare ca esti excelent. In silicon valley sunt world class experts in orice domeniu si nu vrei sa scrii ca esti extraordinar la algoritmica daca ajungi sa dai interviu cu Cliff Stein care este S-ul din CLRS, java guru si discuti cu Joshua Bloch sau C++ expert si dai interviu cu Andrei Alexandrescu. E mai bine sa zici ce gen de experienta ai pentru fiecare domeniu.
  • In state un CV are de obicei o pagina. Chiar daca ai facut o gramada de lucruri misto la varsta de 23 de ani poti sa le selectezi pe cele mai importante si vor incape in o pagina.
  • Am tot vazut templateul european pentru CV, nu il folositi! Ocupa mult spatiu si are o gramada de sectiuni irelevante.
  • Foloseste txt sau pdf dar nu doc. Multa lume in state foloseste linux si cand deschizi cate un document Word se strica formatarea.
  • Formatarea ar trebui sa fie simpla, cu bullet points, fara spatii duble sau taburi.
  • Ce sectiuni ar trebui sa contina:
    • Nume
      Scrieti doar cu caractere ascii.
    • Personal information
      email, adresa, telefon
      Nu trebuie poza, data nasterii, sexul. In state sunt putin paranoici cu discriminarea si astfel informatiile astea nu prea apar in CVuri, decat in cele ale imigrantilor.
    • Education
      Universitatea, disciplina si daca e buna, media. Nu e nevoie sa scrii liceul.
    • Work experience
      Cate o propozitie scurta despre proiectele mai importante la care ati lucrat. E bine sa mentionati chestii clare. Dimensiunea contributiei, tehnologiile sau limbajele folosite, numarul de utilizatori.
      In sectiunea asta trebuie sa se vada ce ai realizat individual. Abilitatile de leadership nu sunt asa importante daca nu sunt impresionante. Adica faptul ca ai fost capitanul echipei de baschet in liceu sau ca esti seful centrului local Microsoft nu prea spun nimic despre cat de productiv esti ca programator.
    • Personal projects
      La fel ca la work experience. E preferabil sa fie proiecte mai mari, nu un laborator de 2 zile.
      Daca partile de work experience si personal projects sunt cam goale poti pune o sectie de Relevant Courses dupa Education care listeaza cursurile ce ti-au placut mai mult. Dar trebuie sa te astepti la intrebari mai in detaliu despre materia din cursurile respective.
    • Skills
      • Puteti pune aici limbaje cu care ati lucrat, tehnologii. Nu fi "listaci" insiruind o gramada de acronime cu care aveti experienta putina. De asemenea poti mentiona nivelul la care l-ati folosit (school work experience, industry experience, etc).
      • Daca nu aplicati pe un job foarte specific nu e nevoie sa listati APIuri sau platforme. APIurile prin definitie trebuie sa fie niste chestii care pot fi invatate si folosite usor, deci nu e mare realizare ca ai invatat una.
    • Awards
      Rezultate nationale sau internationale, la concursuri de programare, de matematica, de proiecte. Nu conteaza olimpiade judetene sau locale. Daca nu ati obtinut rezultate prea mari puteti mentiona ca ati participat in mai multe concursuri dar nu e nevoie sa le mentionati pe fiecare.
    • Eventual Publications
    • Nu e nevoie de sectiunea Objective.
    • Nu e nevoie de hobbiuri.
    • Nu e nevoie de limbi straine daca stiti doar romana si engleza.

Cam atat, va raspund la intrebari in sectiunea de comentarii.

Bafta! Daca sunteti interesati de Google sau alte companii din Bay Area contactati-ma la cosminn at gmail.com si putem povesti.

Un exemplu:

John Doe

  • Personal Information
  • Education
    • Bucuresti University, Informatics Faculty
      9/10 GPA, 25th out of 200 students.
  • Work experience
    • Summer 2010: Software Engineer Intern Adobe, Bucharest
      Contributed 8000 lines of C++ production code on a data processing pipeline for their image recognition service.
  • Personal projects:
    • Implemented a poker playing game website on the LAMP stack. It has 1000 daily active users.
  • Skills:
    • C++ industry experience
    • Java, Python, PHP school projects
    • data structure and algorithms - programming contests experience
    • compilers, databases, distributed systems, machine learning - school projects
  • Awards
    • 2010 – 3rd team in Microsoft Imagine Cup Romania, Software development division
    • 2009 - 5th team in ACM ICPC South East Europe Regional.

 Comentarii (6)

Categorii:

CUBRID Bug Bash

pauldb
Paul-Dan Baltescu
07 septembrie 2011

Începând cu data de 1 septembrie, în cadrul comunităţii CUBRID are loc concursul CUBRID Bug Bash. Concursul ţine până la sfârşitul lunii, iar scopul principal este de a identifica şi raporta cât mai multe defecte software (bugs) ce ţin de o parte din tool-urile folosite în dezvoltarea RDBMS-ului CUBRID. Premiile se anunţă foarte interesante:

  • pentru cel mai tare contribuitor: Apple iPod Touch 32GB
  • pentru următorii 6 contribuitori: $50 Amazon/iTunes Gift Card
  • pentru cei mai tari 3 retweeteri/bloggeri: $50 Amazon/iTunes Gift Card

Evaluarea concursului va fi realizată de către echipa tehnică CUBRID care va clasifica obiectiv defectele/problemele semnalate în funcţie de severitate (minor, major, critic). În urma acestei clasificări, fiecărui bug/issue semnalat i se va acorda un punctaj, iar câştigătorul concursului va fi cel care va însuma cel mai mare punctaj la final.

Pentru necunoscători, CUBRID este un RDBMS open-source dezvoltat de o echipă din România care işi propune în perioada următoare să devină o alternativă a mult mai folositului MySQL. Echipa CUBRID a mai organizat concursuri apropiate ca tematică de cele desfăşurate în cadrul comunităţii inforarena şi în trecut.

Pentru mai multe detalii legate de acest concurs, consultaţi pagina competiţiei.

 Comentarii (0)

Vezi pagina: 12345... 111213141516 1718192021... 3738394041 (407 rezultate)