Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2011-12-21 05:20:55.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Rezolvare pentru "suma in triunghi" si functii convexe

Cosmin
Cosmin Negruseri
21 decembrie 2011

Problema dinainte a fost un pretext pentru a va introduce notiunea de functie convexa .O astfel de functie are propretatea ca graficul ei se afla sub orice segment de dreapta ce uneste doua puncte ale graficului.

Daca f:X->R unde x e un domeniu convex (interval etc.) atunci pentru oricare doua puncte x1 si x2 din X si orice t din intervalul [0, 1] avem ca f(tx1 + (1-t)x2) <= tf(x1) + (1-t)f(x2).

O proprietate importanta a functiilor convexe este ca au doar un minim local care este si global. Astfel problema minimizarii valorii unei functii este mai simplu de rezolvat pentru functii convexe.
In machine learning apare frecvent aceasta problema. Functiile generale nu sunt usor de minimizat. Nu au o forma care poate fi rezolvata matematic sau sunt neregulate si au multe optime locale. Pentru a putea obtine solutii bune, de multe ori functiile generale sunt aproximate sau marginite de functii convexe pentru care exista algoritmi eficienti de minimizare, cum ar fi cautare ternara pentru cazul uni dimensional sau gradient descent pentru cazul general.

Sa revenim la problema noastra:

Functia distanta euclidiana e o functie strict convexa. E simplu de demonstrat ca suma a doua functii convexe e tot o functie convexa. De aici rezulta ca 2dist(M, A) + dist(M, B) + dist(M, C) e si ea o functie convexa.
Maximul pentru o functie convexa e realizat pe marginea domeniului de definitie. Asta e usor de vazut mai ales pentru functii unidimensionale cum ar fi parabolele.
Astfel e deajuns sa ne uitam la valoarea functiei in punctele A, B si C. Obtinem ca C e punctul cautat.

Am facut un grafic folosind octave unde punctele A, B si C au coordonatele (0, 0), (3, 0) respectiv (0, 4), iar culoarea graficului reprezinta suma ceruta in problema.

Aveti aici codul octave cu care am generat graficul de mai sus.
dist = @(x, y, x1, y1) sqrt((x - x1).^2 + (y - y1).^2)
sumt = @(x, y) 2 * dist(x, y, 0, 0) + dist(x, y, 3, 0) + dist(x, y, 0, 4)
x=linspace(0, 3, 50)
y=linspace(0, 4, 50)
[xx,yy]=meshgrid(x,y)
contourf(xx,yy,sumt(xx,yy))

Sper ca v-am deschis apetitul pentru functii convexe :).
Adapost2 se poate rezolva folosind idei din acest post.

Categorii: