Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2015-12-31 00:11:18.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Retrospectiva anului 2015

GavrilaVlad
Gavrila Vlad
31 decembrie 2015

Anul 2015 s-a încheiat si m-am gândit ca ar fi potrivit să facem o trecere în revistă a celor mai importante momente din 2015 ale comunităţii informatice din România. Lista următoare este pur subiectivă, şi vă invit să o completaţi în comentarii cu alte fapte, evenimente sau experienţe pe care le consideraţi importante, fie şi din punct de vedere pur personal.

Rareş

Performanţa lui darrenRares Buhai darren de a ajunge pe locul 2 în Hall of Fame-ul IOI este fără îndoială de luat în seamă. Am ales să o trec pe prima poziţie a retrospectivei deoarece consider că Rareş va rămâne multă vreme cel mai bun performer al României la Olimpiada Internaţională de Informatică (poate fi doar egalat având în vedere regulile actuale ale Olimpiadei Naţionale). De asemenea, mediatizarea de care a beneficiat ajută la atragerea mai multor elevi spre domeniul informaticii, iar parcusul lui îi va inspira să muncească pentru a obţine, la rândul lor, rezultate frumoase. Tot ce mai putem dori acum este ca Rareş să continue colaborarea cu comunitatea din România, atât cât îi va permite timpul, pentru că sunt sigur că poate contribui cu mai mult decât medalii.

Juniorii

Deşi performanţele României la JBOI au fost dintotdeauna foarte bune, hrazvanHarsan Razvan hrazvan , alexpetrescuAlexandru Petrescu alexpetrescu , killer301Ioan Andrei Nicolae killer301 şi alexandra_udristoiuUdristoiu Alexandra Maria alexandra_udristoiu sunt cei care au adus acasă cel mai bun rezultat din istoria competiţiei - 3 medalii de aur (inclusiv primul loc) şi una de bronz. Tot juniorii ne-au salvat onoarea şi la Shumen , obţinând 2 medalii de aur, 3 de argint şi 3 de bronz. Şi, judecând după curajul unora dintre ei de a participa la categoria Seniori a Algoritimiadei şi, mai mult, după punctajele bune obţinute la această categorie, aş zice că viitoarele rezultate ale României la competiţiile internaţionale vor fi la înălţimea aşteptărilor. Această previziune se va adeveri desigur doar dacă cei menţionaţi mai sus, alături de ceilalţi membri ai lotului, se vor pregăti în continuare cu aceeaşi seriozitate şi nu se vor mulţumi cu medaliile obţinute în anii junioratului.

Demn de menţionat şi plăcut surprinzător este şi că jumătate din lotul restrâns de juniori a fost compus din fete. Le felicităm pentru performanţele obţinute şi le dorim succes pe mai departe.

Seniorii

Nu putem încheia această listă fără a menţiona pe toţi cei care au obţinut medalii din partea echipelor oficiale ale României la competiţiile internaţionale din acest an. Aceştia sunt:

Îi felicităm pe toţi în egală măsură şi le dorim succes în anul care urmează.

2016

La ce ne putem aştepta deci în 2016? Cu plecarea lui Rareş Buhai, Alex Velea şi a lui Valentin Hârşan, lupta pentru calificarea la IOI devine foarte deschisă. Ne dorim desigur ca figurile vechi să îşi îmbunătăţească rezultatele, şi ca cele noi să producă surprize frumoase. Nu în ultimul rând, CEOI 2016 va avea loc în România, iar numărul de locuri rezervat ţării noastre va fi desigur mărit. Aş zice că momentul ales este cum nu se poate mai bun, deoarece lasă loc multor concurenţi cu potenţial de a se afirma la primul loc concurs internaţional de seniori.

În loc de încheiere, reiterez invitaţia de a ne scrie cele mai importante momente ale lui 2015 pentru voi în secţiunea de comentarii, şi o listă de "New Year's Resolutions" cu specific informatic:

  • Participaţi la cât mai multe concursuri. Algoritmiada, Codeforces, USACO, COCI, TopCoder şi Mindcoding vă sunt prieteni.
  • După ce terminaţi de participat la un concurs, rezolvaţi problemele care nu v-au ieşit în timpul competiţiei, eventual după ce aţi citit soluţiile oficiale. Majoritatea site-urilor oferă această posibilitate, şi doar aşa puteţi progresa.
  • Updataţi-vă profilul pe infoarena. Poate că vi se pare inutil, dar din punctul de vedere al unui începător, este mult mai uşor să discute cu un utilizator experimentat atât online cât şi în viaţa reală dacă ştie mai multe despre el decât numărul de probleme rezolvate şi ratingul. Aşa DA: freak93Adrian Budau freak93 , eudanipEugenie Daniel Posdarascu eudanip ; aşa NU: andreiiiiPopa Andrei andreiiii , klamathixMihai Calancea klamathix .
  • Nu mai participaţi de pe conturi fantomă: e o dovadă de maturitate să vă asumaţi pregătirea, succesele şi eşecurile în faţa altora. În plus, dacă toţi faceţi aşa, puteţi obţine sugestii de probleme pe care să le lucraţi urmărindu-i pe ceilalţi.

Nu în ultimul rând, La Mulţi Ani 2016!

Categorii: