Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2014-04-10 05:53:44.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Interviu cu romanii acceptati in YCombinator

Cosmin
Cosmin Negruseri
10 aprilie 2014

Razvan si Radu de la stanga la dreapta

Radu Spineanu si Razvan Roman sunt fondatorii companiei Two Tap. Ei au format prima echipa de romani acceptati in YCombinator, cel mai renumit incubator de startups din Silicon Valley.

1. Spuneti-ne putin despre voi si despre TwoTap.

Radu: Backgroundul meu este de Network Engineer (am lucrat 5 ani la RoEduNet). Am inceput sa fac companii in timpul facultatii. Printre multe am fondat 2Parale, cea mai mare retea de afiliere din RO. De asemenea am creat prima aplicatie care permitea crearea de cinemagraphs pe iOS, care a fost featured de Apple si a avut in jur de 1 milion de downloaduri). In timpul liber sunt Developer Debian (o distributie Linux).

Razvan: Am invatat sa scriu si sa citesc cand aveam 5 ani pe un HC91 pe care am petrecut mult timp datorita Lode Runner, Dizzy si altele. Odata cu o conexiune broadband multi ani mai tarziu am avut acces la tot ce inseamna knowledge despre startupuri, in perioada in care Napster era hot. Dupa ce am pornit primul startup in liceu a urmat o lunga serie de eforturi cu rezultate mixte dar din care am invatat foarte mult despre factorii care influenteaza succesul unui startup, vazuti din multe perspective: am facut tot, de la copywriting si marketing la sales si programare sau recrutare, atat in RO cat si EU/UK sau US.

Two Tap rezolva o problema fundamentala a ecommerce-ului: in mod traditional daca vrei sa cumperi un produs trebuie sa mergi pe site-ul merchant-ului. Dar cum userii petrec timp pe diverse device-uri in prezent e foarte dificil sa faci o tranzactie oriunde in afara unui browser conventional. Two Tap permite userilor sa cumpere produsele atunci cand iau decizia respectiva, fie ca sunt intr-un FB app, intr-un app nativ sau pe mobile web, practic oriunde se afla. Asta se datoreaza API-ului care sta la baza Two Tap, API care poate plasa comenzi pe platformele retailerilor.

2. Piata angajatorilor in domeniu software e foarte activa. Corporatiile concureaza acerb pentru oameni foarte competenti. Ati refuzat traseul corporatist si ati ales sa fondati un startup. Cum ati luat decizia?

Radu: Intr-o corporatie esti doar o rotita dintr-un sistem enorm. Oportunitatea de a face ceva meaningful pornind de la zero e aproape inexistenta. In final avem doar o viata, si viata trebuie traita. De asta facem ceea ce facem. Pentru ca vrem ca atunci cand avem 80 de ani sa ne numaram cicatricile si traumele psihologice sa radem de fericire fara nici un regret.

Razvan: Impartasim mult perspectiva asta. Cand am o decizie importanta de facut intotdeauna ma gandesc daca voi regreta faptul ca nu am incercat optiunea care pare riscanta peste cativa ani. Daca raspunsul e da atunci las frica deoparte si merg inainte, oricat de dificil poate parea initial. Cred ca e mai dificil decat o cariera conventionala dar asta ma face fericit. Cred totodata ca lucrand cu un startup 2 ani inveti foarte mult fata de acelasi timp petrecut intr-o corporatie.

3. De ce Silicon Valley si nu Romania sau Europa?

Radu: Nu e nimic rau in a face o companie in Romania sau Europa. Prima companie fondata de mine a fost in Romania (se numeste 2Parale) si a fost una din cele mai misto experiente pe care le-am avut.

In acelasi timp e important sa 'always shoot for the stars'. Cand am inceput 2Parale nu stiam nimic despre startupuri, in nici o secunda nu m-am gandit ca as putea sa incep o companie in US. Si apoi incet incet am invatat tot mai multe, lucrurile au devenit mai clare, si drumul a fost evident.

Razvan: Starea economiei impiedica dezvoltarea unui startup pe o traiectorie normala de crestere. Oricat de bun esti exista limite date de piata locala care te obliga sa te plafonezi destul de repede. In Romania (si de multe ori Europa) greu te lovesti de problema de a scala produsul tau la zeci de milioane de useri, pe cand in SV asta e un given, te vei lovi de asta.
E foarte contraintuitiv dar din multe puncte de vedere e mai usor sa faci un startup in SV decat RO odata ce treci de barierele initiale. Daca ai product market fit ai din start o piata locala de 300M de consumatori care vor produsul tau, vorbesc aceeasi limba si au venituri substantiale pe care le pot cheltui.

4. Interviurile pentru intrarea in YCombinator sunt renumite. Povestiti-ne experienta voastra.

Radu: Am aplicat in total de cinci ori si am fost invitat la interviu de trei ori. PG scrie esee despre ceea ce cauta, dar probabil varianta scurta ar fi: echipa (accomplishments notabile, track record, fara accent, a cultural fit cu comunitatea YC), traction (daca compania ta face milioane de dolari pe zi that trumps everything), perseveranta, si un mod specific de a gandi asupra lucrurilor (foarte importanta e intrebarea about hacking a non-computer system).

YC a nimerit perfect momentul in care sa ne accepte ca sa folosim la maxim potentialul programului. O companie poate sa fie prea devreme in dezvoltarea ei, prea tarziu, sau poate sa fie nepotrivita cu viziunea YC. E greu sa iti dai seama cand e acel moment, dar probabil e atunci cand realizezi ca proiectul s-ar putea descurca bine-mersi si fara sa fie acceptat.

Natura interviului si interactiunea depinde de foarte multi factori si e greu de prezis.

5. Cum se compara experienta YCombinator cu munca pe cont propriu?

Razvan: Cel mai mare impact al YCombinator asupra companiei tale e faptul ca iti elimina toate lucrurile care iti pot distrage atentia timp de 3 luni. Elementul asta de focus extrem dublat de faptul ca esti inconjurat de alte echipe care trec prin aceeasi experienta e foarte motivant. Multe din companiile care trec prin program ajung sa fie lideri pe segmentul lor de piata in cele 3 luni.
Imaginati-va cum e sa lucrati la un mail client si sa aveti ca mentor pe Paul Buccheit (creatorul Gmail) sau Geoff Ralston care a fondat Rocket Mail, devenit mai tarziu Yahoo Mail.
In fiecare marti YCombinator organizeaza o cina pentru fondatori, eveniment unde participa oameni foarte influenti din SV, de la Marc Andreessen (creatorul Netscape, primul browser) pana la Ron Conway sau Mark Zuckerberg. Totul intr-o atmosfera casual, off the record si multe discutii la liber. Doar cateva sute de oameni au avut acces la resursele astea pana acum prin YCombinator.

6. Care sunt problemele cele mai grele pe care le rezolvati? Sunt de natura tehnica sau pe partea de business?

Radu: Two Tap rezolva o problema tehnica foarte complicata: cum abstractionezi mii de magazine prost facute intr-un API curat si reliable fara ca ele sa faca nimic (0 integrare). Iar dupa ce ai API-ul cum creezi cea mai buna experienta de shopping din lume pe orice platforma.

La Two Tap creem un layer care sta deasupra tot ce inseamna online ecommerce, care intelege mii de magazine. La core e un scraper hiper inteligent, iar posibilitatile cu ce putem face cu el sunt endless.

7. Ce sfaturi aveti pentru programatorii din comunitatea infoArena?

Radu: Sa nu se angajeze la o multinationala. Cand eram la RoEduNet cineva imi povestea ca cel mai mare pericol de a avea un job e ca devii comfortabil. Te obisnuiesti sa iesi in oras in fiecare seara, sa iti iei haine scumpe, sa mergi in vacante de doua ori pe an, sa iti iei rate, sa te casatoresti.

Este enorm de mult timp sa faci asta la 35-40 de ani. La 20 de ani e momentul sa fii curajos, sa faci chestii care schimba lumea, chiar daca unii le considera idioate sau a long shot. E important sa nu ai nici un regret mai incolo.

Razvan: La ce a zis Radu as adauga faptul ca e important sa se gandeasca foarte bine la parcursul profesional. Barierele lingvistice sau de distanta devin din ce in ce mai insignifiante si e mult mai usor decat pare la prima vedere sa lucreze la ceva care poate avea un impact major si deschide niste drumuri necalcate in loc de a invata o tehnologie proprietara a unei corporatii mari care tot ce vrea e sa maximizeze profiturile.

Mult curaj! Si luati legatura cu noi daca putem ajuta, am fost la randul nostru ajutati de multi oameni de-alungul anilor si ne face mare placere sa pay it forward.

Ii puteti contacta pe Razvan si Radu la *[email protected]*

Categorii:
remote content