Interviu cu Octavian Costache - partea intai

Cosmin
Cosmin Negruseri
14 decembrie 2007

Daca dai un Google search dupa romani ce lucreaza la Google probabil o sa il gasesti pe Octavian Costache, cunoscut de prieteni si de cei de prin blogosfera romaneasca ca Vivi. Prima data cand am vorbit cu el a fost parca in 2005 dupa un ONI by Net cand eram foarte curios de rezultate, si apoi l-am mai intalnit cand era in vizita la GooglePlex. Apropo de asta e interesant cum atat de multi olimpici internationali au ajuns sa lucreze la google, pe langa lista de angajati full time de aici , cel putin alti 8-9 olimpici au facut internshipuri pe vara. Vivi are un CV variat si cu realizari cum ar fi premii la olimpiadele de informatica, premii la concursul internetics de webdesign, premiant si apoi participant in comisie la concursul infoeducatie, realizarea impreuna cu Irina Dumitrascu a siteului doizece.ro , cel mai mare site de jocuri online din Romania, pe care l-a vandut inainte de a se angaja la google companiei neogen, are un blog ce e intre primele 50 de bloguri din Romania, a fost asistent la cursuri de algoritmica si instructor la cursuri Cisco. Tot Vivi a initiat ONI by Net , partea online a olimpiadei natinale de informatica. Astfel am fost sigur ca un interviu cu el ar fi foarte interesant. Acum postez doar prima parte a interviului.

Cum ai inceput cu informatica?
In clasa a 5-a am vazut primul PC XT la mama la serviciu. Pe vremea aia doar ma jucam, ne-am cumparat un HC90 pe care incarcam jocuri de pe caseta. Probabil primul meu program a fost un program in Basic cu care puteam sa desenez. Am desenat o masina si am salvat-o pe o caseta. :-) In clasa a 7-a am inceput sa fac informatica la scoala si mi-am dat seama ca sunt bun la rezolvat probleme si algoritmi. Intr-a 9-a am dat la clasa de informatica pentru ca era considerata cea mai buna clasa din liceu. Am inceput sa merg la olimpiade si cam de aici a inceput totul.

Scriai in pagina personala ca ai fost si la concursuri la fizica cand erai tanar? De ce nu ai continuat pe calea respectiva?
La fizica era prea multa teorie de studiat iar eu sunt lenes din fire. Concursurile de informatica aveau mai putine teoreme si teorii in spate. In timp ce la fizica provocarea era sa faci conexiuni intre teorii si demonstratii si trebuia sa memorezi multa informatie, la informatica provocarile erau mult mai aproape de rezolvarea pura de probleme unde nu este nevoie de un fond teoretic atat de mare. La informatica puteai rezolva probleme si fara sa le demonstrezi sau fara sa ai fondul teoretic, deci puteam sa fiu mai lenes pe partea de pregatire. :-)

Ce ti-a ramas din viata competitionala?
Algoritmii. Fundatia mult prea solida de structuri de date si algoritmi este, cred eu, lucrul care pana acum mi-a folosit cel mai mult. Inclinatia catre rezolvare de probleme si modalitatea de a le aborda, deprinse dupa ani buni de competitie, au devenit, cred eu, parte din personalitatea mea datorita olimpiadelor si acum imi influenteaza viata (mai ales cea profesionala).

Prietenii pe care mi i-am facut la concursuri sunt un alt lucru care mi-a ramas, atat dintre elevi cat si dintre profesori. Cu multi dintre ei m-am intalnit over and over again, i-am intalnit in facultate, i-am intalnit la Google si probabil ne vom mai intalni pe unde o sa ne mai ducem.

Mai tii minte vreo problema frumoasa?
Probabil cea mai placuta amintire este o problema de la ONI in clasa a 9-a pentru ca am fost singurul care am rezolvat-o corect. :-) Nu mai tin minte problema exacta, era ceva despre oameni catre trebuiau grupati in niste lifturi.

Ai avut pe parcursul vietii oameni de la care ai invatat mult sau consideri ca ai invatat totul singur?
Oamenii de la care am invatat au fost foarte importanti. Nu neaparat pentru ceea ce stiau, ci pentru ca mi-au folosit drept modele, motivandu-ma sa fiu mai bun, sa fac mai mult, sa vreau sa invat si sa vreau sa ma autodepasesc. Cea mai puternica motivatie, pentru mine, este atunci cand admir pe cineva si vreau sa fiu si eu ca respectivul.

Nu au fost foarte multi, poate trei sau patru oameni pe care i-am admirat din anumite puncte de vedere, insa pentru mine au fost foarte importanti.

Cum ai inceput cu crearea de siteuri?
Intr-o tabara la Galaciuc Marius Deak a tinut un curs de HTML unde am facut primul 'site' cu Netscape 2.0, Notpad si Photoshop 3.5. :-) Apoi daca tot stiam HTML, am facut site-ul Divertis. Fratele meu era fan si voia neaparat sa ajunga sa vorbeasca cu cei din grup. M-a convins si pe mine ca a le face un site oficial pe degeaba este o modalitate buna de a ajunge sa ii cunoastem si pentru mine un lucru bun in a imi exersa noul dobandit skill de a face pagini web.

Intamplator a iesit bine, a ajutat foarte mult si renumele Divertis, iar cu nou castigata incredere am descoperit ca pot face niste bani de buzunar din chestia asta asa ca am continuat sa fiu freelancer.

Apoi pentru o vreme, cel putin parte din motivatia de a face noi site-uri era si nevoia de a avea un proiect cu care sa merg la Galaciuc si sa (incerc sa) castig ceva. Ma amuz uneori cand ma gandesc ce motive copilaresti m-au indemnat sa fac lucruri care mai apoi au avut o influenta fundamentala in viata mea.

La infoeducatie ai fost atat participant cat si in comisie, cum se compara cele doua roluri?
Sunt satisfactii in ambele. Ca participant este adrenalina concursului, dorinta de a castiga, dorinta de a dovedi ca tu esti cel mai bun si evident satisfactia atunci cand castigi. :-) Ca si membru al juriului sau al comisiei satisfactiile sunt mai putin intense dar intr-un fel mai... mature. Ai ocazia sa influentezi felul in care se intampla unele lucruri, sa le faci mai bine, sa ai grija ca toate lucruri sa mearga cum trebuie. Ai satisfactia de a insemna ceva pentru participanti, fie ca ei sunt constienti de asta sau nu.

Cred ca fiecare rol isi are varsta lui. Ca adolescenti ne dorim sa dovedim, sa aratam lumii ce putem si ce stim. Dupa ce dovedim (mai ales noua insine) de ce suntem in stare vine momentul in care ne dorim sa ne lasam amprenta asupra lumii, sa influentam vieti si schimbam lumea, nu doar pe noi insine. Nevoia de a dovedi ceva se schimba intr-o nevoie de a face bine umanitatii.

Ce proiecte pe care le-ai vazut la infoeducatie ti-au ramas in minte?
Ironic, multele proiecte facute pentru lectii la Istorie si la fel de multele 'site-uri ale liceului'. Ambele scopuri nobile care aproape niciodata nu au fost facute pentru elevi ci intotdeauna pentru a lua o nota la Istorie sau la Informatica. Fiecare dintre ele ar fi putut probabil fi site-uri excelente care sa castige premii daca ar fi stiut sa fie mai putin stereotipice si daca ar fi fost facute pentru a fi utile, nu pentru note.

Cate au continuat sa existe si sa fie de succes dupa concurs?
Vrei sa laud InfoArena, sau de ce ma intrebi asta? :-) Cred ca au existat cateva: divertis, e-scoala, todom.ro, site-urile liceelor de care vorbeam la intrebarea anterioara. Nu am urmarit istoria recenta a concursului, probabil ar fi o statistica interesanta de realizat.

Cum se compara concursuri ca Infoeducatie cu Olimpiadele de Informatica?
Cred ca au scopuri foarte diferite si cel mai probabil se complementeaza. Olimpiadele ofera o motivatie pentru pregatirea teoretica, structuri de date si algoritmi absolut necesare unui programator bun. Infoeducatia ofera pregatirea practica, motiveaza spiritul antreprenorial din fiecare dintre noi, dorinta de a face si realiza un proiect al nostru. Daca vrei, olimpiada de informatica te moviteaza sa inveti CUM sa faci, in timp ce Infoeducatia te motiveaza sa inveti CE sa faci.

Care sunt caracteristicile unui website reusit?
Considerand ca nu te referi la site-urile de prezentare sau la cele experimentale, as spune ca un website reusit este un site care acopera cel mai bine o anumita nevoie a utilizatorilor sai. Felul in care este facut, culorile, realizarea tehnica, grafica, tehnologia din spate, sunt importante doar ca si mijloace pentru a atinge singurul si cel mai important scop: de a fi cea mai buna unealta in mana utilizatorului caruia i se adreseaza.

Suna un pic abstract, dar tot ce vreau sa spun este: atunci cand faceti un site, judecati-l din punct de vedere pragmatic si utilitar.

Ce l-ai sfatui pe cineva care vrea sa se apuce de creearea de siteuri web ca metoda de abordare generala, tehnologii, tooluri, concepte de design samd?
Vezi intrebarea anterioara. :-) Toate cele pe care le insiri tu conteaza doar in contextul in care servesc cel mai bine utilizatorul. Tehnologia este importanta doar pentru a fi sigur ca site-ul tau scaleaza si functioneaza corect. Tool-urile sunt importante doar in contextul in care te ajuta sa faci lucrurile mai repede. Conceptele de design doar in contextul in care stiu sa transmita mesajul in cel mai usor mod cu putinta. Insa in the end, ele sunt doar mijloacele si nici una din ele nu te va ajuta sa transformi intr-un succes un site care nu este facut pentru utilizatori.

Este ca si cum m-ai intreba ce masina este cea mai potrivita pentru a ajunge undeva. Daca iti este clar unde vrei sa ajungi si cat de repede, poti sa iti alegi masina cea mai potrivita pentru asta. Insa degeaba ai o super masina daca nu ai o destinatie si un scop. O sa poti sa te plimbi cu ea prin cartier sa te dai mare ca stii Ruby on Rails, dar dupa doua ture o sa o bagi in garaj si o sa te intorci de unde ai plecat.

De exemplu, doizece.ro era facut cu php+mysql in partea web a site-ului, flash pentru jocuri si java pentru serverul din spate. Puteam la fel de bine sa fie facut in ruby on rails pentru partea web si in C++ pentru server, insa am ales tehnologiile astea pentru ca eram confortabili cu ele, erau usor de folosit si faceau lucrurile de care noi aveam nevoie. Desi am folosit php in aproape toate site-urile pe care le-am facut in Romania nici pana acum nu stiu php decat la un nivel intermediar pentru ca asta era tot ce aveam nevoie.

Deci, ca sa iti raspund totusi la intrebare, invatati ce va este cel mai usor pentru a putea realiza ceva. Php, mySql, Java sunt exemple excelente. Nu uitati insa ca sunt doar tool-uri si nu le acordati importanta decat in masura in care merita. Razboaiele despre care limbaj este cel mai tare sunt de cele mai multe ori inutile.

Povesteste-ne despre un proiect de-al tau ce ti-a placut in mod deosebit in afara de doizece.ro :).
Didactic.ro este un proiect mai putin 'cool' dar care a schimbat foarte mult viata profesorilor ajutandu-i sa comunice si sa impartaseasca teste, lectii, reviste scolare si mult alt continut generat de utilizatori. Timp de doi ani l-am dezvoltat impreuna cu Emil Onea si s-a impus recent ca unul din cele mai vizitate site-uri dedicate educatiei din Romania (http://www.trafic.ro/top/educatie-invatamant/), in contextul in care celelalte site-uri populare sunt in principal site-uri de referate. Cred ca putini oameni stiu ca eu am fost singurul dezvoltator al site-ului asta inainte sa plec din Romania si ca acum este in mare parte neschimbat.

Povestea cu el este interesanta pentru ca este un site pe care l-am dezvoltat pentru Softwin desi ma plateau pentru asta mai putin decat credeam eu ca merit. Cu toate astea l-am facut pentru ca voiam sa fac ceva interesant, credeam in idee, stiam ca trebuie facut si am zis ca mai bine lucrez la ceva si sunt platit mai putin decat sa stau degeaba (si sa nu castig nimic :-) ).

Povesteste-ne despre OniByNet.
In 2000 am facut, pentru prima data la noi, CEOI by NET. Cred ca am ajuns sa il fac eu pentru ca ma ocupam in general de site-ul editiei respective. Cand mi-am dat seama ca se poate, am inceput sa il bat la cap pe Emil sa convinga comisia ca un astfel de concurs pentru ONI poate fi foarte important pentru cei care raman acasa, pentru pregatirea lor, pentru a nu isi pierde exercitiul.

Am insistat mult si am reusit, la inceput destul de timid. In timp am insistat sa facem ONIbyNET din ce in ce mai important si am reusit ca in cativa ani sa aducem castigatorii la baraj cu drepturi egale cu cei de la olimpiada normala. Pentru mine este un fel de victorie personala, dovada ca am schimbat un sistem si ca datorita mie acum viata catorva sute de elevi pasionati este schimbata, chiar si daca foarte putin, in bine.

Partea a doua a interviului va aparea in curand.

Categorii: interviu
remote content