C++, Introducere in Standard Template Library

Cosmin
Cosmin Negruseri
27 mai 2008

Imi face placere sa va anunt aparitia la editura ALL a carti "C++, Introducere in Standard Template Library" a carui autor este domnul profesor Constantin Galatan de la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita. Il cunosc inca de pe vremea liceului pe domnul Galatan care e un profesor de informatica profesionist si dedicat. Mi-as dori ca toti profesorii de informatica din tara sa puna atata suflet in meseria lor. El a fost organizator a partii de informatica a concursului interjudetean "Grigore Moisil" in 2006, a fost in comisiile stiintifice la ONI 2006, ONI 2007, iar in 2008 la ONI fost seful comisiei stiintifice la clasa a 9-a, a facut de asemenea parte din comisie la loturile din 2007 si va face parte din comisia loturilor din 2008, a facut parte din echipa .campion in 2006, 2007 si 2008. De asemenea inaintea cartii pe care v-am anuntat-o, a mai publicat cartea Secrete C++ Va las mai departe cu cateva cuvinte din partea domnului profesor:

La sugestia lui Cristian George Strat de a informa membrii infoarena despre aparitia unei carti de STL, m-am decis in cele din urma sa scriu cateva cuvinte, legate nu doar de STL.

Cred ca nu voi surprinde pe nimeni daca afirm ca ceea ce se petrece pe infoarena se urmareste cu mult interes, nu numai de catre elevi si studenti, ci si de catre alti oameni, printre care multi profesori. Acestia din urma nu activeaza pe forum, insa nu din cauza lipsei de interes. Este mai degraba intelegerea faptului ca pe infoarena elevii si studentii trebuie sa se simta in largul lor, sa discute liber. Desi s-ar putea ca unii sa ma contrazica, eu cred ca in momentul in care un profesor intervine pe un fir de discutie, exista probabilitatea ca o anumita stanjeneala sa se faca simtita.

Infoarena este acum un fenomen care-si manifesta influenta pozitiva asupra celor care studiaza informatica. Ca unul dintre cei care lucreaza efectiv cu elevi ai claselor de mate-info, simt ajutorul tot mai puternic al infoarenei. Nu de la bun inceput l-am simtit. Pana anul trecut, trebuie sa spun ca imi convingeam cu greutate elevii sa intre pe infoarena ca sa participe de pilda, la concursuri. Cineva chiar mi-a spus odata: "domunule profesor, ce rost mai are sa intru pentru 0 sau 10 puncte ?. Sunt prea grele problemele". Am fost nevoit sa admit acest lucru. Chiar pentru copiii cu performante onorabile: calificari la nationale sau mentiuni la ONI, problemele de pe infoarena au fost de multe ori prea dificile. Desigur ca nivelul ridicat de dificultate a contribuit mult la formarea elitelor, a celor super pregatiti, dar hai sa vedem cati elevi super pregatiti avem in tara? Treizeci ? Patruzeci ?

Exista o categorie de elevi la sectiile de mate-info, sa-i spunem prin abuz de limbaj "patura mijlocie", formata din persoane cu multe calitati. Numarul lor este de ordinul sutelor, poate chiar a miilor in aceasta tara. Acesti copii merita tot efortul nostru. Din randurile lor se pot ivi adevarati olimpici iar in viitor, informaticieni valorosi. Au insa nevoie de o mana de ajutor ferma care sa-i sustina si sa-i ridice in stratosfera performantei.

Ultimele initiative ale infoarenei: "Arhiva Educationala", accesul liber la sursele unor probleme, sectiuni de concurs pentru cei mici, si evident forumul, sunt veriga lipsa, legatura dintre infoarena si multimea de elevi.

Cand intru acum in laborator si gasesc cinci, pana la cincisprezece copii care isi cauta ceva de facut pe infoarena, realizez ca cineva mi-a intins si mie o mana in munca cu acesti elevi.

In final, revin la cartea de STL, "C++. Introducere in Standard Template Library" pe care am publicat-o la editura ALL. Lucrarea poate fi utilizata atat ca tutorial cat si ca referinta completa STL. Este de folos celor care utilizeaza deja STL dar vor sa se perfectioneze, dar si incepatorilor. Contine si un capitol special de lucru cu sabloane in C++. Informatii suplimentare gasiti aici

Tucu Galatan

Categorii:
remote content