Importanţa comunităţilor

trebedea
Traian Rebedea
29 martie 2012

Poate unul dintre lucrurile care ne scapă din vedere, mai ales atunci când suntem mai tineri, este importanţa comunităţilor şi a colegilor în dezvoltarea noastră profesională. Fie că este vorba despre colegi de clasă, comunităţi de practică, colegi de muncă sau diverse organizaţii care sprijină domeniul nostru de activitate prin organizarea unor acţiuni diverse, toate acestea pot avea un impact semnificativ pentru fiecare dintre noi.

Participanţii la olimpiade reprezintă un prim exemplu de astfel de comunitate. Prezenţa în această comunitate pentru o perioadă cât mai îndelungată aduce avantaje, atât pe termen scurt - prin îmbunătăţirea cunoştinţelor şi obţinerea de rezultate mai bune, dar mai ales pe termen lung - prin stabilirea unor relaţii care îţi pot influenţa atât perspectivele de viitor şi viziunea asupra lucrurilor, dar şi care îţi pot asigura anumite oportunităţi de colaborare pe care altfel nu le-ai fi avut. Totuşi, de multe ori în spatele fiecărui participant individual se află grupuri mai mari, conduse de către un profesor, pregătite de către un coleg mai mare sau rezultate din organizarea unor clase speciale în care sunt grupaţi mai mulţi elevi cu interese şi pasiuni comune, dublate de rezultate şi muncă. Bănuiesc că cele mai cunoscute astfel de grupuri sunt reprezentate de Clubul copiilor (sau alte cluburi asemănătoare), clasele de olimpici din anumite licee (CNITV, ICHB, etc.), dar şi şedinţele de pregătire organizate de către foşti olimpici.

Totuşi, chiar dacă nu participi sau nu ai rezultate notabile la olimpiade, poţi creşte împreună cu colegii de clasă, poate într-un ritm mai puţin suţinut, dar până la urmă vei putea ajunge bun în informatică. În special, dacă ai colegi pasionaţi şi dornici să lucreze şi să înveţe lucruri noi cu care poţi discuta şi evolua. Deci nu trebuie niciodată subestimată importanţa colegilor de clasă sau de facultate cu care ajungi să interacţionezi.

Totuşi, poate că lucrul cel mai important pentru o carieră de succes îl reprezintă comunităţile de practică [1]. Poate că definiţia din subsol pare evidentă, dar ea cuprinde nişte lucruri esenţiale pentru orice bun profesionist, atât în informatică, dar şi în orice alt domeniu: schimburile de informaţii şi experienţe profesionale personale în cadrul unui grup de oameni pasionaţi de către acelaşi domeniu reprezintă cea mai bună modalitate de dezvoltare. Participarea la olimpiade sau asocierea cu alţi colegi pasionaţi de informatică reprezintă doar un prim pas în direcţia potrivită, dar rezultatele pot fi mult mai bune dacă comunitatea de practică este mai dezvoltată. Consider că acesta este rolul cel mai important pe care îl are infoarena, fiind cea mai puternică comunitate de practică în informatică şi calculatoare din România. Oricine vrea să aibă un viitor în domeniul nostru poate folosi infoarena atât pentru a-şi dezvolta aptitudinile, dar şi pentru a interacţiona cu colegi de vârstă şi nivel de cunoştinţe similare, având în acelaşi timp o perspectivă destul de largă asupra posibilităţilor sale de evoluţie prin implicarea membrilor seniori. Un alt exemplu de comunitate de practică de succes pe care o ştiu îndeaproape şi ale căror rezultate le apreciez este ROSEdu din A&C-UPB. Probabil există şi alte astfel de comunităţi de care m-aş bucura să aflu din comentariile voastre.

Apoi, nu trebuie niciodată să uitaţi că locul de muncă nu trebuie doar să vă asigure un venit, ci în primii ani de carieră este mai degrabă important să aveţi de la cine învăţa. Dacă nu puteţi lucra cu colegi de muncă mai buni ca voi, încercaţi să lucraţi măcar cu colegi la fel de buni ca voi. Însă, în majoritatea ocaziilor colegii de muncă reprezintă specialişti de la care poţi învăţa când eşti la început de carieră. When you are young, work to learn, not to earn! (Robert Kiyosaki [2])

Nu în ultimul rând, cred că trebuie menţionate şi acele comunităţi care vor să îmbunătăţească diverse componente din cariera unui student, dar nu numai. Astfel, de opt ani de zile în România există Stagii pe Bune (sper să nu se supere nimeni pentru auto-promovare) care a ajuns să facă practica în companiile de ICT din România dintr-o rara avis în ceva uzual şi la care orice student are acces. Tot aici cred ca intră toţi colegii mei care organizează practica în laboratoarele de cercetare din facultate, dar şi alte grupuri care promovează antreprenoriatul, etc.

La finalul unui alt articol destul de lung, cred că unul dintre lucrurile pe care le resimt cel mai mult în România este insuficienta dezvoltare a acestor comunităţi. Ele au apărut de puţin timp relativ cu alte ţări şi de multe ori au probleme cu continuitatea dezvoltării. Din motive evidente, cei mai buni membri ai comunităţilor părăsesc ţara când sunt destul de tineri şi nu toţi mai vor să dea ceva înapoi. Probabil este şi vina noastră pentru că după atâta timp nu putem avea nici o facultate cu o comunitate de alumni funcţională, dar sper să reuşim să rezolvăm aceste probleme şi să avem comunităţi mai multe şi mai puternice. Evident că aceste lucruri nu pot fi făcute decât cu ajutorul nostru, al tuturor; chiar dacă aparent nu câştigi nimic din crearea şi intreţinerea unei comunităţi, pe termen mai lung avantajele sunt enorme pentru toţi membrii lor [3].

[ 1 ] - Community of practice : a group of people who share a craft and/or a profession. The group can evolve naturally because of the members' common interest in a particular domain or area, or it can be created specifically with the goal of gaining knowledge related to their field. It is through the process of sharing information and experiences with the group that the members learn from each other, and have an opportunity to develop themselves personally and professionally (Lave & Wenger 1991)
[ 2 ] - Robert Kiyosaki
[ 3 ] - vezi Silicon Valley

Categorii:
remote content