Ce am invatat din 3 ONI-uri

greco
Tiberiu-Lucian Florea
22 aprilie 2008

In timpul liceului, am avut de trei ori ocazia sa concurez la Olimpiada Nationala de Informatica. N-au fost patru, asa cum mi-as fi dorit, dar pentru ca fiecare mi-a mai deschis putin ochii in ceea ce priveste concursurile scolare, m-am gandit sa va impartasesc si voua cateva concluzii pe care le-am considerat, la timpul lor, utile.

2004 - Buzau

In primul rand, am aflat ca ONI nu e un concurs la care au acces doar super-elitele care in copilarie programau in loc sa fure corcoduse sau sa dea cu piciorul in minge. :) Indiferent de nivelul de la care pornim (in cazul meu, de la 0 la inceputul liceului), distanta pana la ONI poate fi parcursa prin munca de catre orice elev care-si doreste asta cu adevarat.

Am mai invatat ca miracolele nu se intampla prea des. Desi am fost nemultumit de cele 60 (50+10) de puncte obtinute, le meritam cu prisosinta si, la nivelul la care eram, mult mai multe nu se puteau obtine. E bine sa dai ce ai mai bun, dar la fel de bine e sa estimezi sincer cat de pregatit esti.

Nu mi-a placut ca ne-au trimis acasa in timpul primei probe de baraj (din considerente organizatorice), dar pana si drumul cu trenul inapoi spre Bucuresti a folosit la ceva. Niciodata un concurent mai slab decat tine (sau care a avut, pur si simplu, o prestatie slaba) nu trebuie ironizat sau desconsiderat. Dupa doua probe de concurs, participantii se impart in "calificati" si "necalificati", nu in "destepti" si "prosti".

2005 - Galati

Nu e suficient sa lucrezi mult, trebuie sa fii eficient. Fata de Buzau am obtinut un rezultat mult mai bun, si totusi am vazut cum altii progresasera in rastimpul unui an semnificativ mai repede decat mine. Poate ca ai rezolvat 100 de probleme in ultima luna, dar cu adevarat important e cat de utile au fost ele. Cu siguranta puteai face 50 care sa te ajute mai mult. Alegeti-va cu grija ce lucrati! Le multumesc lui Catalin Tiseanu si Andrei Teodorescu pentru aceasta lectie. Ma repet, dar recomand cel putin un site cu probleme de idee. Cel al olimpiadei poloneze sau SPOJ/SGU, dar acolo trebuie sa descoperiti singuri "perlele". Si, bineinteles, infoarena. ;)

"Networking"-ul se face greu, dar fara el sansele de reusita scad dramatic. Trebuie sa abordezi alti oameni cu care sa ai o colaborare benefica pentru toata lumea. Nu trebuie sa-ti fie frica sa spui altora lucrurile pe care tu le stii, dar e esential sa fii corect. Sa dai aproximativ la fel de mult cat primesti, si asta inseamna inclusiv sa te bagi in vorba cu cei foarte buni doar dupa ce le poti spune ceva care sa-i intereseze.

Norocul exista si conteaza. Am fost la limita deasupra liniei de intrare in lot, si cele 30 de puncte pe care le-am obtinut in a doua zi de baraj au contribuit decisiv. Cred ca respectiva experienta m-a marcat mult, dar m-a si ajutat sa privesc lucrurile dintr-un alt unghi.

2006 - Targoviste

Pe masura ce devii mai bun, norocul conteaza mai putin sau "The harder I work, the luckier I get". A fost frustrant sa nu progresez dupa inca un an (am obtinut tot locurile 9-10 si mentiune), dar stiam ca de data asta meritam mai mult decat ce obtinusem. Iar confirmarea a venit la baraj (unde n-am mai avut emotii) si la loturi.

Performanta e suma mai multor factori, dintre care pe unii ii ignoram fara sa fie cazul. Psihicul (mentalitatea de invingator, linistea interioara, respectul de sine) fac de multe ori diferenta intre un castigator si un simplu concurent. In ultima jumatate de ora a unei probe te emotionezi si nu mai gandesti limpede. Daca te clasezi prost la ONI, te descurajezi si la baraj. Sunt probleme cu care se confrunta toata lumea, dar in privinta lor chiar se poate face ceva. Analizati-va comportamentul din trecut, izolati factorii la care nu ati lucrat, si acordati-le o atentie sporita.

Lumea nu incepe si nu se termina cu olimpiadele. Cu cat am progresat mai mult, cu atat mi-am dat seama mai bine de asta. Trebuie sa fii concentrat si preocupat de concurs, dar daca nu reusesti sa te detasezi de agitatia generala o iei razna. Comportamentul perfect intr-o zi de ONI? Te trezesti cu dorinta de a rezolva probleme, te rupi de orice altceva in timpul probei, dar la o ora dupa ce s-a terminat te plimbi, te linistesti, te gandesti la altele. Daca nu poti dormi seara din cauza grijilor, nu e OK.

Bonus: 2007 - Cluj

Treaba comisiei nu e una usoara, si-mi pare bine ca am cunoscut si cealalta parte a baricadei. Fara niste oameni pe care ii criticam extrem de usor, olimpiada ar scadea calitativ destul de repede. Respectati comisia. :)

Tot ce mai pot spune acum e ca duc dorul anilor in care participam la Olimpiada Nationala, asa cum o sa-l duceti si voi. Pana atunci, profitati la maxim de ocazia pe care o aveti ca sa va demonstrati talentul, ca sa invatati si ca sa va distrati pe cinste. Nu in ultimul rand, va urez tuturor multa bafta!

Tiberiu Florea - greco.ro

Categorii:
remote content