Diagrame Voronoi

(Categoria Algoritmi, autor Catalin Francu)

Multumiri lui Mihai Popa care a cotrobait prin arhiva de mesaje si a gasit mesajul de mai jos. El se refera la principiul dualitatii si am adaugat o bucata despre diagramele Voronoi.

Principiul dualitatii

Daca tot n-am mai prea trimis probleme, hai sa va impartasesc si voua ceva din adanca intelepciune care mi-a fost bagata cu pompa pe gat la MIT. Scriu sub impulsul momentului, asa ca nu va asteptati la prea multa coerenta.

Incep cu observatia ca "Geometrie Computationala" nu suna prea romaneste, insa pe de alta parte "Geometrie Analitica" nu suna prea corect, fiindca nu e totuna cu ce se face (facea?) in clasa a XI-a de liceu.

Sa pornim de la urmatoarea problema: Avem o colectie de N drepte in plan, oricare doua neconfundate, astfel incat nici una din ele nu trece prin origine. Sa se indice care din drepte sunt vizibile din origine.

Un algoritm decent functioneaza in O(N2), astfel: ia fiecare dreapta di, si o intersecteaaza cu fiecare din celelalte drepte dj. In acest fel, di se imparte in doua semidrepte, din care numai una este vizibila din origine, cealalta fiind obturata de catre dj. In felul acesta tot intersectam semidrepte peste semidrepte, si vedem daca in final ramanem cu vreun segment vizibil din origine. Desigur, pe parcurs apare tot tacamul de cazuri particulare: drepte verticale, drepte orizontale, erori de calcul, radicali, distante etc. Sper ca v-am scarbit destul ca sa vreti sa aflati si o implementare mai eleganta.

Vom prezenta un algoritm foarte dragut si foarte cunoscut (in final) care rezolva problema in O(N log N). Facem intai urmatoarea conventie. De vreme ce dreptele nu trec prin origine, ele au ecuatii de forma , cu . Atunci le vom aduce pe toate la forma (evident, impartind prin c).

Si-acum sa vedem ce este principiul dualitatii. El asociaza fiecarei drepte de forma un punct de coordonate (a,b) in plan. Vom numi spatiul dreptelor "spatiu primal", iar spatiul punctelor corespunzatoare "spatiu dual". De aici decurg o multime de observatii foarte interesante, din care nici eu nu-mi aduc aminte decat cateva:

 1. Oricarui punct din spatiul dual ii corespunde o dreapta in spatiul primal, si ce este mai interesant, oricaror doua puncte distincte din spatiul dual le corespund drepte distincte in spatiul primal
 2. Oricarei drepte din spatiul primal ii corespunde un punct in spatiul dual. Exceptia o constituie dreptele care trec prin origine, pentru ca ele au c=0 si nu pot fi normalizate. Totusi, daca extindem spatiul dual ca sa contina si puncte de la infinit, atunci fiecarei drepte care trece prin origine in spatiul primal ii corespunde un punct de la infinit in spatiul dual. Cu asta, bijectia intre cele doua spatii este completa.
 3. Sa ne inchipuim acum doua drepte in spatiul primal, care se intersecteaza intr-un punct:


  Fie (p,q) punctul lor de intersectie, care are proprietatile:


  Sa dualizam acum cele doua drepte. Obtinem punctele (a,b) si (d,e). Sa analizam ecuatia dreptei care trece prin aceste doua puncte:
  (*)
  Dar

  Inlocuind asta in (*) si reducand numitorul (e-b) deducem:

  dar

  deci ecuatia dreptei este:
  !!!
  Cu alte cuvinte, daca dreptele d1 si d2 se taie in punctul P, atunci dualizand totul obtinem punctele dual(d1) si dual(d2), care determina tocmai dreapta dual(P). Asta mai arata si ca nu e obligatoriu ca in spatiul primal sa avem drepte si in spatiul dual sa avem puncte, ci putem dualiza orice, oriunde :).
 4. La fel se demonstreaza reciproca: doua puncte care determina o dreapta se dualizeaza in doua drepte care se intersecteaza intr-un punct.
 5. Generalizarea este si mai draguta: Un fascicol de drepte (pentru cei care nu prea dau pe la mate, asta inseamna o colectie de drepte care se intalnesc in acelasi punct) se dualizeaza intr-o multime de puncte, toate coliniare. Se demonstreaza folosind acelasi punct (p,q) pentru toate dreptele.
 6. Dar o colectie de drepte paralele? O sa radeti, dar se dualizeaza tot intr-o multime de puncte coliniare. Daca nu ma-nsel, dreapta care contine aceste puncte coliniare inteapa originea. Demonstratia se poate face fie prin calcul direct, fie observand ca in fond o colectie de
  drepte paralele este un fascicol de drepte care se intalnesc la infinit (Euclid sa traiasca!)
 7. Sa luam dreapta . Daca normalizam dreapta (impartind prin ), aflam ca distanta de la dreapta la origine este . Dualizand dreapta, obtinem punctul (a,b), care este situat la distanta de origine. Mai expresiv, daca dreapta este la distanta d de origine, punctul dual este la distanta 1/d de origine. Mai interesant este ca punctul dual, originea si piciorul perpendicularei din origine pe dreapta sunt coliniare. E destul de usor de demonstrat, daca nu v-ati luat inca un creion si o hartie e cazul sa o faceti, altfel cred si eu ca va plictisiti :).

Si-acum momentul picant, problema de la care am pornit. Luati o multime de drepte care definesc un poligon in jurul originii, deci sunt vizibile din origine. Luati si alte drepte care nu intersecteaza acest poligon, deci nu sunt vizibile din origine. Asemanator figurii de mai sus, dualizati toate aceste drepte. Pentru fiecare dreapta, veti obtine un punct in partea opusa relativ la origine. Punctul este cu atat mai aproape de origine, cu cat dreapta este mai departe de origine.

Dorim sa separam acum dreptele vizibile din origine de celelalte drepte. Sa vedem daca nu putem lucra cumva cu punctele duale. Intuitiv, ce inseamna o dreapta INvizibila din origine? Inseamna o dreapta "departata" de origine (in sensul ca alte drepte vor fi mai aproape decat ea si o vor obtura). In limbaj dual, asta inseamna ca punctul dual va fi mai aproape de origine, in sensul ca vor fi alte puncte mai departe decat el.
Asta cred ca deja va sugereaza ideea de rezolvare. Daca v-ati gandit la infasuratoare convexa, ati pus punctul pe y. Algoritmul este urmatorul:

 • Se da multimea de drepte
 • Aducem toate dreptele la forma , impartind prin c[i]
 • Aflam infasuratoarea convexa a multimii de puncte (ai,bi)
 • Punctele de pe aceasta infasuratoare convexa corespund dreptelor vizibile din origine.

De ce asa? Pentru ca punctele de pe infasuratoarea convexa sunt cele mai departate de origine, deci dreptele lor duale sunt cele mai apropiate de origine. Va las placerea de a analiza cazurile particulare, de exemplu cele in care multimea de drepte nu defineste un poligon inchis in jurul originii, ci unul deschis (hint: originea nu apartine infasuratorii convexe a punctelor duale).

O alta tema de gandire este: ce se intampla in cazul limita cand trei sau mai multe puncte sunt coliniare pe infasuratoarea convexa?

Diagrame Voronoi

In primul rand ce sunt alea. Sa consideram un poligon convex (pentru simplitate vom lua un dreptunghi) si n puncte P 1, P 2, ..., P n in acel dreptunghi. Poligonul Voronoi al unui punct P i este format din multimea acelor puncte P din dreptunghi care sunt mai aproape de P i decat de orice alt punct P j. Impartirea dreptunghiului in poligoane se numeste diagrama Voronoi.

Exemple:
Pentru n=1, exista un singur poligon Voronoi care este intregul dreptunghi.
Pentru n=2, ducem mediatoarea lui P 1 si P 2 si o intersectam cu dreptunghiul, obtinand doua poligoane. Punctele din poligonul lui P 1 sunt mai aproape de P 1 decat de P 2 si invers.
Pentru n=3, ducem cele trei mediatoare ale segmentelor P 1 P 2, P 2 P 3 si P 3 P 1 . Mediatoarele se intalnesc intr-un punct (cercul cercului circumscris) si le prelungim pana intersecteaza dreptunghiul. Pentru n=3, cand P 1 P 2 si P 3 sunt coliniare, dreptunghiul este sectionat in trei "felii".

Se poate defini diagrama Voronoi si fara constrangerile dreptunghiului, adica pe intregul plan xOy, dar in acest caz poligoanele sunt "deschise" (se duc la infinit). In orice caz, nu este greu de demonstrat ca poligoanele Voronoi sunt convexe.

O metoda "barbara" de a afla poligoanele Voronoi porneste de la observatia ca daca duc mediatoarea dintre P i si P j , atunci in mod sigur punctele de partea lui P j nu au cum sa fie in poligonul lui P i , pentru ca sunt mai aproape de P j decat de P i . Dec algoritmul este:

 • Pentru fiecare i afla poligonul lui P i astfel:
 • Porneste cu un poligon egal cu intregul dreptunghi
 • Pentru fiecare j<>i
 • Intersecteaza poligonul cu mediatoarea lui P i P j si "arunca" bucata din partea lui P j
 • Poligonul ramas este poligonul lui P i

Complexitatea este O(N3), iar numarul de cazuri particulare este mare. In continuare revenim la principiul dualitatii si la problema de mai sus, a vizibilitatii unor drepte dintr-un punct.

Sa ne imaginam punctul P i inconjurat de n+3 drepte: cele n-1 mediatoare ale segmentelor P i P j si cele 4 laturi ale dreptunghiului. Atunci poligonul Voronoi al lui P i are drept laturi exact segmentele "vizibile" din P i ale acestor n+3 drepte. Si dupa cum am vazut mai sus, aceasta problema se reduce la infasuratoare convexa. Trebuie avut grija pentru ca in rezolvarea de mai sus a problemei vizibilitatii am presupus ca punctul de observare este originea. Deci in cazul general va trebui sa translatam totul in asa fel incat P i sa ajunga in origine, pentru a putea aplica principiul dualitatii. Un ultim aspect care trebuie abordat este acela ca problema de mai sus indica numai care drepte sunt vizibile, nu exact ce segmente din acele drepte.

Algoritmul pentru aflarea poligonului Voronoi al lui P i este:

 • Translateaza tot sistemul pentru a suprapune P i peste origine (**)
 • Construieste colectia de n+3 drepte D 1, D 2, ..., D n+3
 • Rezolva infasuratoarea convexa si afla colectia de drepte vizibile din origine, fie ele V 1, V 2, ..., V k (in ordine trigonometrica)
 • Calculeaza varfurile poligonului Voronoi: W i = V i-1 int. cu V i
 • Retranslateaza originea si {W i} pentru a duce P i in pozitia originala

(**) Cum se translateaza colectia de puncte este clar: din fiecare P j.x se scade P i.x si din fiecare P j.y se scade P i.y; in acest fel P i.x si p i.y devin 0. Cum translatam laturile dreptunghiului (sau in cazul general o dreapta oarecare) ? Daca ecuatia originala era ax+by+c=0, scriem aceasta ecuatie relativ la P i.x si P i.y:

Fie

Deci noua ecuatie este

Cu alte cuvine, pentru a translata dreapta cu -P i.x si -P i.y, scadem din c valoarea a*P i.x + b*P i.y.

Complexitatea noului algoritm este (pentru un singur poligon):

 • O(N) translatia
 • O(N) constructia dreptelor
 • O(N) dualizarea
 • O(N log N) infasuratoarea convexa
 • O(N) constructia poligonului Voronoi
 • O(N) translatia inapoi

Pentru intreaga diagrama complexitatea este O(N2 log N).
Programul este implementat si testat. Nu este chiar scurt daca il construiti de la 0, dar daca puteti scrie fara greseala rutinele pentru infasuratoare convexa, intersectii de drepte si asa mai departe, cam in 1.5 - 2 ore ar trebui sa puteti programa toata povestea asta.

Cosmin de fapt complexitatea e O(N2) daca folosim algoritmul naiv de infasuratoare convexa care dureaza O(N h) unde h e numarul de puncte de pe infasuratoarea convexa. Pentru ca numarul total de puncte de pe infasuratoarele convexe va fi egal cu 2 * nr de muchii din diagrama Voronoi care are maxim 3n -6 muchii.