Fişierul intrare/ieşire:text4.in, text4.outSursăOJI 2003, clasa a 9-a
AutorEmanuela CerchezAdăugată destocarulCosmin-Mihai Tutunaru stocarul
Timp execuţie pe test0.2 secLimită de memorie4736 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Text4

Vasile lucrează intens la un editor de texte. Un text este format din unul sau mai multe paragrafe. Orice paragraf se termină cu Enter şi oricare două cuvinte consecutive din acelaşi paragraf sunt separate prin spaţii (unul sau mai multe). În funcţie de modul de setare a paginii, numărul maxim de caractere care încap în pagină pe o linie este unic determinat (Max).

Funcţia pe care Vasile trebuie să o implementeze acum este alinierea în pagină a fiecărui paragraf din text la stânga şi la dreapta. Pentru aceasta el va trebui să împartă fiecare paragraf în linii separate de lungime Max (fiecare linie terminată cu Enter). Împărţirea se realizează punând numărul maxim posibil de cuvinte pe fiecare linie, fără împărţirea cuvintelor în silabe. Pentru aliniere stânga-dreapta, el trebuie să repartizeze spaţii în mod uniform între cuvintele de pe fiecare linie, astfel încât ultimul caracter de pe linie să fie diferit de spaţiu, iar numărul total de caractere de pe linie să fie egal cu Max. Excepţie face numai ultima linie din paragraf, care rămâne aliniată la stânga (cuvintele fiind separate printr-un singur spaţiu, chiar dacă linia nu este plină).

În general, este puţin probabil ca alinierea să fie realizabilă prin plasarea aceluiaşi număr de spaţii între oricare două cuvinte consecutive de pe linie. Vasile consideră că este mai elegant ca, dacă între unele cuvinte consecutive trebuie plasat un spaţiu în plus faţă de alte perechi de cuvinte consecutive, acestea să fie plasate la începutul liniei.

Cerinţă

Scrieţi un program care să citească lungimea unei linii şi textul dat şi care să alinieze textul la stânga şi la dreapta.

Date de intrare

Fişierul de intrare text4.in conţine pe prima linie Max, lungimea maximă a unui rând. Pe următoarele linii este scris textul.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire text4.out veţi scrie textul aliniat stânga-dreapta.

Restricţii

  • 2 ≤ Max ≤ 1000
  • Lungimea maximă a oricărui cuvânt din text este 25 caractere şi nu depăşeşte Max.
  • Lungimea unui paragraf nu depăşeşte 1000 de caractere.
  • Soluţia este unică.

Exemplu

text4.intext4.out
20
Vasile are multe bomboane bune.
Vasile   are   multe
bomboane bune.
20
Ana are mere.
Ion are multe pere galbene?
Ana are mere.
Ion  are  multe pere
galbene?

Explicaţie

Pentru primul exemplu: Pe prima linie au fost plasate câte 3 spaţii între cuvintele consecutive.
Pentru al 2-lea exemplu: Între Ion şi are - 2 spaţii, între are şi multe - 2 spaţii, iar între multe şi pere - un spaţiu.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content