Fişierul intrare/ieşire:taxe.in, taxe.outSursăONI 2009, clasa a 7-a
AutorAna IntunericAdăugată deandrici_cezarAndrici Cezar andrici_cezar
Timp execuţie pe test0.05 secLimită de memorie4736 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Taxe

David al VII-lea a fost ales de curând rege şi pentru a scăpa ţara sa de criză el se gândeşte să modifice sistemul fiscal angajând funcţionari publici. Pentru o foarte bună funcţionare a sistemului el structurează funcţionarii pe nivele, astfel încât la fiecare 4 funcţionari de pe un nivel k, să existe un funcţionar pe nivelul k+1 căruia îi vor preda banii încasaţi, inclusiv taxa personală. Dacă numărul funcţionarilor de pe un nivel k nu este divizibil cu 4, atunci cei care nu au un superior vor plăti direct funcţionarului şef. Oamenii de rând sunt consideraţi funcţionari de nivel 0, iar funcţionarul şef este cel de pe nivelul maxim.

Taxa ce trebuie achitată de fiecare cetăţean este de 4 galbeni. Singura persoana scutită de această taxă este funcţionarul şef.

Cerinţă

Dându-se un număr natural S reprezentând suma încasată de stat de pe urma taxelor, scrieţi un program care să calculeze câţi oameni de rând are ţara lui David al VII-lea.

Date de intrare

Fişierul de intrare taxe.in conţine pe prima linie numărul natural S cu semnificaţia din enunţ.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire taxe.out va conţine pe prima linie un număr natural P reprezentând numărul oamenilor de rând din ţara lui David al VII-lea.

Restricţii

  • 1 ≤ S ≤ 2.000.000.000
  • Problema admite soluţie pentru toate datele de intrare.

Exemplu

taxe.intaxe.out
112
22

Explicaţie

Pe nivelul 0 sunt 22 de oameni de rând, 20 dintre ei plătesc funcţionarilor de pe nivelul 1, ceilalţi 2 plătesc direct funcţionarului şef.
Pe nivelul 1 sunt 5 funcţionari, 4 dintre ei plătesc funcţionarului de pe nivelul 2, iar 1 plăteşte direct funcţionarului şef.
Pe nivelul 2 este un singur funcţionar care plăteşte direct funcţionarului şef.
Funcţionarul şef va preda statului 22*4+5*4+1*4=112

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content