Fişierul intrare/ieşire:taste.in, taste.outSursăFMI No Stress 5
AutorMihai Calancea, Mihai NituAdăugată defmins123FMI No Stress fmins123
Timp execuţie pe test0.05 secLimită de memorie20480 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Taste

Azerah, împăratul ouşor al programării, are nevoie de ajutorul vostru. Pentru a excela la concursurile de pe site-ul său preferat de probleme de info, Codefo.. ahem.. Infoarena, el are nevoie de o tastatură specială pentru concursuri.

O tastatură conţine două tipuri de taste: taste de comandă şi taste de control. Pentru a tipări un caracter pe ecran, Azerah apasă o singură tastă de comandă şi o submulţime de taste de control. Orice astfel de combinaţie de taste va tipări un caracter diferit.

De exemplu, să zicem ca avem 4 taste pe tastatură: două de comandă (A şi B) şi două de control (Ctrl şi Shift)
Putem tipări in total 8 caractere diferite în felul următor:
1. A
2. A + Ctrl
3. A + Shift
4. A + Ctrl + Shift
5. B
6. B + Ctrl
7. B + Shift
8. B + Ctrl + Shift

Azerah vrea tastatura ideală pentru concursurile de info. El vrea ca numărul de caractere pe care îl poate tipări nu să fie prea mic fiindcă nu îşi va putea scrie programul. El vrea, de asemenea, ca numărul de caractere pe care îl poate tipări să nu fie prea mare fiindcă, în felul ăsta, riscă să se încurce în ele. În acest sens, el vrea o tastatură care să îi permită să tipăreasca între X şi Y caractere, inclusiv. Dintre toate tastaturile cu această proprietate, el îşi doreşte una cu un număr cât mai mic de taste (taste de comandă + taste de control). Este datoria voastră să găsiţi tastatura ideală.

Date de intrare

Fişierul de intrare taste.in conţine pe prima linie două numere naturale X şi Y, limita inferioară şi limita superioară a numărului de caractere pe care îl poate tipări tastatura.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire taste.out trebuie să conţină pe prima linie două numere naturale separate prin spaţiu care descriu tastatura: com reprezintă numărul de taste de comandă de pe tastatură iar con reprezintă numărul de taste de control de pe tastatură. Aceste taste trebuie să formeze un număr caractere în intervalul [X,Y] după regulile descrise mai sus. Perechea (com,con) trebuie să aibe (com + con) minim dintre toate perechile cu proprietatea asta.

Restricţii

  • 1 ≤ X ≤ Y ≤ 1018
  • Pentru 30% din teste X = Y.

Exemplu

taste.intaste.out
3 5
1 2

Explicaţie

Alegem o tastatură care tipăreşte 4 caractere distincte folosind 1 tastă de comanda şi 2 taste de control.
Alte răspunsuri acceptate ar fi:
2 1 -> tipăreşte 4 caractere
3 0 -> tipăreşte 3 caractere

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content