Fişierul intrare/ieşire:sudest.in, sudest.outSursăOJI 2006, Clasa a 10-a
AutorAlin BurtaAdăugată degabitzish1Gabriel Bitis gabitzish1
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie4736 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Sudest

Fermierul Ion detine un teren de forma patrata, impartit in NxN patrate de latura unitate, pe care cultiva cartofi. Pentru recoltarea cartofilor fermierul foloseate un robot special proiectat in acest scop. Robotul porneste din patratul din stanga sus, de coordonate (1,1) si trebuie sa ajunga in patratul din dreapta jos, de coordonate (N,N). Traseul robotului este programat prin memorarea unor comenzi pe o cartela magnetica. Fiecare comanda specifica directia de deplasare (sud sau est) si numarul de patrate pe care le parcurge in directia respectiva. Robotul strange recolta doar din patratele in care se opreste intre doua comenzi. Din pacate, cartela pe care se afla programul s-a deteriorat si unitatea de citire a robotului nu mai poate distinge directia de deplasare, ci numai numarul de pasi pe care trebuie sa-i faca robotul la fiecare comanda. Fermierul Ion trebuie sa introduca manual, pentru fiecare comanda, directia de deplasare.

Cerinta

Scrieti un program care sa determine cantitatea maxima de cartofi pe care o poate culege robotul, in ipoteza in care Ion specifica manual, pentru fiecare comanda, directia urmata de robot. Se va determina si traseul pe care se obtine la recolta maxima.

Date de intrare

Fisierul de intrare sudest.in are urmatoarea structura: Pe prima linie se afla numarul natural N, reprezentand dimensiunea parcelei de teren. Pe urmatoarele N linii se afla cate N numere naturale, separate prin spatii, reprezentand cantitatea de cartofi din fiecare patrat unitate. Pe linia N+2 se afla un numar natural K reprezentand numarul de comenzi aflate pe cartela magnetica. Pe linia N+3 se afla K numerele naturale C1, C2, ..., CK, separate prin spatii, reprezentand numarul de pasi pe care trebuie sa-i efectueze robotul la fiecare comanda.

Date de iesire

Fisierul de iesire sudest.out va contine pe prima linie cantitatea maxima de cartofi recoltata de robot. Pe urmatoarele K+1 linii vor fi scrise, in ordine, coordonatele patratelor unitate ce constituie traseul pentru care se obtine cantitate maxima de cartofi, cate un patrat unitate pe o linie. Coordonatele scrise pe aceeasi linie vor fi separate printr-un spatiu. Primul patrat de pe traseu va avea coordonatele 1 1, iar ultimul va avea coordonatele N N. Daca sunt mai multe trasee pe care se obtine o cantitate maxima de cartofi recoltata se va afisa unul dintre acestea.

Restrictii

  • 5 ≤ N ≤ 100
  • 2 ≤ K ≤ 2*N-2
  • 1 ≤ C1, ..., CK ≤ 10
  • Cantitatea de cartofi dintr-un patrat de teren este numar natural intre 0 si 100.
  • Pentru fiecare set de date de intrare se garanteaza ca exista cel putin un traseu.
  • Se considera ca robotul strange recolta si din patratul de plecare (1,1) si din cel de sosire (N,N).

Exemplu

sudest.insudest.out
6
1 2 1 0 4 1
1 3 3 5 1 1
2 2 1 2 1 10
4 5 3 9 2 6
1 1 3 2 0 1
10 2 4 6 5 10
5
2 2 1 4 1
29
1 1
3 1
5 1
6 1
6 5
6 6

Explicatie

Un alt traseu posibil este:
1 1
1 3
1 5
2 5
6 5
6 6
dar costul sau este 1+1+4+1+5+10=22.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content