Fişierul intrare/ieşire:robot4.in, robot4.outSursăad-hoc
AutorAdăugată destocarulCosmin-Mihai Tutunaru stocarul
Timp execuţie pe test0.05 secLimită de memorie65536 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Robot4

Pe un cerc se află N poziţii, consecutiv aşezate şi notate cu 1,2,3,...,N. Distanţele între oricare două poziţii vecine sunt egale cu un pas. Un robot se află iniţial la poziţia 1. În una dintre poziţii se află un depozit cu cantitatea X de energie, de la care robotul se poate alimenta. Robotul se poate deplasa pe cerc numai în sensul acelor de ceas. Robotul poate păstra o cantitate maximă W de energie, iar iniţial este alimentat la capacitate maximă. Pentru fiecare pas robotul cheltuieşte o unitate de energie.

Cerinţe

1) Precizându-se numărul de poziţii N, energia iniţială a robotului W, poziţia P a depozitului şi cantitatea X de energie existentă iniţial în depozit, se cere să se precizeze numărul de paşi pe care îi poate efectua robotul.
2) Precizându-se numărul de pozitii N, energia initiala a robotului W şi cantitatea X de energie existentă iniţial în depozit, se vor determina şi afişa numărul maxim de paşi pe care îi poate efectua robotul şi cea mai mică poziţie, convenabil aleasă, unde se poate instala depozitul pentru obţinerea numărului maxim de paşi.

Date de intrare

Pe primul rând al fişierului text robot4.in se află numărul natural C reprezentând cerinţa.
Dacă C=1, atunci pe al doilea rând şi separate prin câte un spaţiu se vor afla scrise numerele naturale N, W, X şi P.
Dacă C=2, atunci pe al doilea rând şi separate prin câte un spaţiu se vor afla scrise numerele naturale N, W şi X.

Date de ieşire

Dacă C=1, atunci în fişierul de ieşire robot4.out se va scrie un număr natural reprezentand numărul de paşi pe care îi poate efectua robotul, iar dacă C=2, atunci în fişierul text robot4.out se vor scrie două numere naturale separate prin spaţiu reprezentând numărul maxim de paşi pe care îi poate efectua robotul şi cea mai mică poziţie a depozitului, convenabil aleasă pentru obţinerea numărului maxim de paşi.

Restricţii

  • Când ajunge la depozit robotul se alimentează cu maximul de energie posibil, iar cantitatea de energie din depozit scade corespunzător
  • 2 ≤ N ≤ 10000
  • 1 ≤ W ≤ 1000000000
  • 1 ≤ X ≤ 1000000000
  • 1 ≤ P ≤ N

Exemplu

robot4.inrobot4.out
1
6 3 3 3
5

Explicaţie

Avem cerinţa 1, câţi paşi va putea face robotul. El are iniţial 3 unităţi de energie şi se află la poziţia 1 şi deci va putea ajunge la poziţia 3 din 2 paşi folosind 2 unităţi de energie. Când ajunge la poziţia 3 mai are 1 unitate de energie şi se alimentează din depozit cu 2 unităţi, refăcând cele 3 unităţi de energie maxim posibile. Mai poate face 3 paşi şi astfel ajunge la poziţia 6 cu 0 unităţi de energie şi se opreşte. În total a efectuat 5 paşi.

robot4.inrobot4.out
2
6 3 3
6 4

Explicaţie

Depozitul se va instala la poziţia 4 şi robotul va putea efectua 6 paşi, care este maxim.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?