Fişierul intrare/ieşire:ramen.in, ramen.outSursăOJI 2018, Clasele 11-12
AutorMihai CalanceaAdăugată debciobanuBogdan Ciobanu bciobanu
Timp execuţie pe test1 secLimită de memorie131072 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Ramen

Ai deschis recent un restaurant cu specific japonez, iar lucrurile nu merg grozav. Uneori clienţii ajung să aştepte foarte mult mâncarea comandată, iar acum crezi că ai înţeles de ce se întâmplă acest lucru.

Restaurantul nu are mese, ci un singur bar foarte lung dotat cu o bandă rulantă care transportă porţiile de mâncare de la bucătărie la client. Barul are 500 000 000 de scaune numerotate în ordine crescătoare, scaunul 1 fiind cel mai apropiat de bucătărie. Uneori clienţii fac noi comenzi. O comandă făcută la secunda T de către clientul aflat pe scaunul cu numărul P va ajunge instant la bucătărie. Prepararea mâncării va dura D secunde, iar apoi mâncarea va fi pusă pe bandă şi va dura exact P secunde ca aceasta să ajungă la client. În acest timp, mâncarea va trece prin faţa scaunelor 1, 2, ... P - 1. Dacă dintr-un anumit motiv clientul nu îşi ridică mâncarea de pe bandă, aceasta va continua să se deplaseze. În caz contrar, clientul în cauză se aşteaptă ca mâncarea să ajungă la scaunul său la secunda T + D + P.

Deocamdată restaurantul serveşte un singur fel de mâncare: ramen. Astfel, comenzile făcute de clienţi ajung să fie uşor interschimbabile, iar aceştia se arată foarte deschişi la a profita de pe urma acestui fapt.
Se cunosc următoarele:

 • Un client poate avea zero sau mai multe comenzi în aşteptare.
 • Un client care are zero comenzi în aşteptare este complet inactiv.
 • Numărul de comenzi în aşteptare ale unui client care face o comandă la secunda T va creşte cu o unitate exact la secunda T.
 • Un client care are în aşteptare cel puţin o comandă va ridica de pe bandă prima porţie de ramen care trece prin faţa sa, indiferent dacă aceasta îi era destinată sau nu. Dacă va face acest lucru la momentul T, numărul său de comenzi în aşteptare va scădea cu o unitate exact la momentul T.

Spre exemplu, analizăm situaţia următoare cu două comenzi:

 • Durata de preparare a ramenului este D = 2 secunde. Această valoare este o constantă şi se aplică identic fiecărei comenzi.
 • La secunda T1 = 10, persoana de pe scaunul cu numarul P1 = 8 (să o numim A) comandă o porţie de ramen. La secunda T1 + D = 12, porţia sa este pusă pe bandă.
 • La secunda T2 = 16, persoana de pe scaunul cu numarul P2 = 6 (să o numim B) comandă o porţie de ramen. La secunda T2 + D = 18, porţia sa este pusă pe bandă.
 • La secunda 18 porţia destinată clientului A trece prin faţa scaunului 6, iar clientul B, fiind el însuşi în aşteptarea unei comenzi o va lua şi o va mânca. El va mânca deci la secunda 18 şi va ignora apoi propria sa comandă, care va trece pe lângă el.
 • La secunda 26 porţia destinată clientului B va ajunge la clientul A, iar acesta o va lua şi o va mânca. El va mânca deci la secunda 26.

Se observă că în general, în ciuda întârzierilor create, fiecare client va consuma exact câte porţii a comandat.

Cerinta

Pentru a evalua impactul acestui obicei asupra timpilor de aşteptare, ai obţinut date despre toate comenzile date în ziua curentă. Îţi propui să afli, pentru fiecare comandă următoarea valoare: dacă respectiva comandă este a NR-a făcută de clientul respectiv, care este secunda la care clientul în cauză va mânca pentru a NR-a oară?

Date de intrare

Fişierul de intrare ramen.in va conţine pe prima linie numărul de comenzi N, respectiv timpul de preparare a unei porţii de ramen D. Următoarele N linii vor conţine câte o pereche de numere: T[i], secunda la care este făcută a i-a comandă, respectiv P[i], numărul scaunului de la care s-a făcut a i-a comandă. Se garantează că timpii de comandă sunt distincţi şi sunt crescători în ordinea citirii lor.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire ramen.out va conţine N linii, fiecare conţinând o singură valoare naturală: a i-a valoare va reprezenta secunda la care clientul care a făcut a i-a comandă va mânca.

Restricţii

 • 1 ≤ N ≤ 100 000
 • 0 ≤ D, T[i] ≤ 500 000 000, pentru orice 1 ≤ i ≤ N
 • 1 ≤ P[i] ≤ 500 000 000, pentru orice 1 ≤ i ≤ N
 • Se garantează că T[i] < T[i + 1], pentru 1 ≤ i < N
 • Pentru teste în valoare totală de 22 de puncte, se garantează în plus faţă de restricţiile generale că N ≤ 2 000 şi D, T[i], P[i] ≤ 5 000
 • Pentru alte teste în valoare totală de 25 de puncte, se garantează în plus faţă de restricţiile generale că N ≤ 2 000.
 • Conform regulamentului OJI, se acorda 10 puncte pe exemple.

Exemplu

ramen.inramen.outExplicaţii şi comentarii
2 2
10 8
16 6
26
18
Exemplul descris în enunţ.
3 2
5 4
6 4
7 3
12
13
10
Observaţi că în acest exemplu clientul de pe scaunul cu numărul 4 face două comenzi.
Răspunsul corespunzător primei comenzi este secunda în care clientul mănâncă pentru prima oară, iar răspunsul corespunzător comenzii cu numărul doi este secunda în care clientul mănâncă pentru a doua oară.
3 0
0 6
3 3
4 5
10
3
8
Observaţi că în acest exemplu clientul de pe scaunul cu numărul 3 face o comandă la secunda 3. Exact în acelaşi moment, îi apare o porţie de ramen în faţă, iar el o consumă imediat.
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?