Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2012-04-14 14:41:33.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

 

Fişierul intrare/ieşire:minerale.in, minerale.outSursăONI 2012 - clasele 11-12
AutorRadu BorigaAdăugată deSpiderManSimoiu Robert SpiderMan
Timp execuţie pe test0.6 secLimită de memorie67583 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Minerale

La început a fost haosul şi din haos s-a desprins Pământul.

La începutul începutului, pe Terra a existat o singură substanţă chimică S, numită substanţa primordială. Ulterior, din ea s-au format alte substanţe chimice, unele stabile (notate prin litere mici ale alfabetului englez), iar altele instabile (notate prin litere mari ale alfabetului englez). Substanţele stabile aveau proprietatea că nu se mai puteau transforma în alte substanţe, în timp ce o substanţă instabilă se putea transforma fie într-o substanţă stabilă, fie în două substanţe instabile. În urma reacţiilor chimice repetate s-au format mineralele, conglomerate de substanţe stabile. Unele dintre aceste minerale s-au format prin reacţii chimice care au pornit chiar din substanţa primordială S, în timp ce altele fie s-au format prin reacţii chimice care au pornit de la o altă substanţă instabilă existentă în acel moment pe Terra, dar nu din substanţa primordială S, fie, pur şi simplu, au fost aduse din spaţiul cosmic, deci nu s-au format în urma unor reacţii chimice pornite dintr-o substanţă instabilă de pe Terra.

Cerinţă

Cei mai mari cercetători contemporani ai haosului primordial, BitDAC şi rOCKTETU’, au reuşit să identifice toate reacţiile chimice care s-au produs de-a lungul timpului pe Terra. Scrieţi pentru ei un program care să stabilească dacă un mineral, cu formula dată sub forma unui şir de substanţe stabile, provine dintr-o substanţă instabilă de pe Terra, inclusiv din substanţa primordială S, sau este de origine extraterestră.

Date de intrare

Fişierul de intrare minerale.in conţine:

  • pe prima linie două numere naturale nenule r şi m, reprezentând, în această ordine, numărul reacţiilor chimice şi numărul mineralelor ale căror origini vor fi analizate (substanţele stabile vor fi notate prin litere mici ale alfabetului englez, iar substanţele instabile prin litere mari ale alfabetului englez);
  • pe fiecare dintre următoarele r rânduri se va găsi câte o reacţie chimică, respectiv fie un şir de caractere de forma A b, unde A este o substanţă instabilă şi b o substanţă stabilă, fie un şir de caractere de forma A BC, unde A, B şi C sunt 3 substanţe instabile.
  • pe fiecare dintre următoarele m rânduri se va găsi formula unui mineral, respectiv un şir de caractere format din cel mult 100 de litere mici ale alfabetului englez.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire minerale.out ...

Restricţii

  • ... ≤ ... ≤ ...

Exemplu

minerale.inminerale.out
This is some
text written on
multiple lines.
This is another
text written on
multiple lines.

Explicaţie

...

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?