Fişierul intrare/ieşire:fi.in, fi.outSursăONI 2008, clasa a 7-a
AutorLivia TocaAdăugată deraduzerRadu Zernoveanu raduzer
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie4736 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Fi si Cri

Dupa cum stiti din fabule, greierasul Cri ar vrea sa o impresioneze cu interpretarile sale artistice pe furnicuta Fi. In povestea noastra, Fi se afla pe un teren de forma dreptunghiulara, format din m siruri de parcele ( numerotate de la 1 la m ), pe fiecare sir fiind cate n parcele ( numerotate de la 1 la n ). Toate parcelele au acealeasi dimensiuni si in fiecare parcela se afla exact o firimitura. Fi este initial in parcela ( a,b ), pe sirul a, in pozitia b si urmeaza un traseu bine stabilit, de pe fiecare parcela vizitata luand firimitura aflata in aceasta.
Prima parcela pe care o viziteaza cand ajunge pe un sir este considerata reper al acelui sir. Dupa ce viziteaza reperul ( de pe un sir oarecare i ), ea viziteaza mai intai k parcele aflate in stanga reperului, apoi se intoarce la reper pe drumul pe care a venit si viziteaza in continuare k parcele aflate in dreapta reperului, dupa care merge pe sirul urmator (sirul i+1), reperul acestuia fiind chiar parcela alaturata celei pe care a vizitat-o ultima data pe sirul anterior ( sirul i ), ca in desenul de mai jos. Pe fiecare sir Fi procedeaza la fel, iar daca la un moment dat numarul parcelelor din stanga sau dreapta reperului este mai mic decat k, pe acea directie viziteaza numai parcelele pe care le are la dispozitie pana la limita terenului.

Dupa ce a vizitat p parcele, Fi ajunge in parcela de coordonate ( c,d ) unde il intalneste pe perseverentul Cri, inarmat cu o colectie de melodii de ultima ora.

Cerinta

Determinati sirul din care face parte si numarul de ordine in sir al parcelei in care se afla Cri precum si numarul total de firimituri, t, pe care le-a adunat in total Fi, pana la intalnirea cu Cri.

Date de intrare

In fisierul de intrare fi.in se afla :

  • pe prima linie m si n (doua numere naturale separate printr-un spatiu);
  • pe a doua linie k si p (doua numere naturale separate printr-un spatiu); 
  • pe a treia linie a si b (doua numere naturale separate printr-un spatiu).

Date de iesire

In fisierul de iesire fi.out se vor scrie:

  • pe prima linie, separate printr-un spatiu, valorile c si d (numarul sirului si parcela din cadrul sirului in care se afla Cri);
  • pe a doua linie, valoarea t (numarul total de firimituri adunate).

Restrictii

  • 1 ≤ m, n ≤ 999999999
  • 1 ≤ k ≤ [n/2]
  • p ≤ m*n
  • 1 ≤ a ≤ m
  • 1 ≤ b ≤ n

Exemplu

fi.infi.out
4 7
2 17
1 4
3 6
12
4 10
5 10
1 4
1 7
7

Explicatie

Exemplul 1:

Sunt m=4 siruri a cate n=7 parcele. Fi se deplaseaza cu k=2 parcele in stanga si in dreapta fiecarui reper, iar cele 17 parcele parcurse sunt, in ordine: (1,4), (1,3), (1,2), (1,3), (1,4), (1,5), (1,6), (2,6), (2,5), (2,4), (2,5), (2,6), (2,7), (3,7), (3,6), (3,5), (3,6). A adunat 12 firimituri (din parcelele subliniate mai sus).

Exemplul 2:

Sunt m=4 siruri a cate n=10 parcele. Fi se deplaseaza cu k=5 parcele in stanga si in dreapta fiecarui reper, dar primul sir nu are suficiente parcele in stanga. Cele 10 parcele parcurse sunt, in ordine: (1,4), (1,3), (1,2), (1,1), (1,2), (1,3), (1,4), (1,5), (1,6) (1,7). A adunat 7 firimituri (din parcelele subliniate mai sus).

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content