Fişierul intrare/ieşire:ferma3.in, ferma3.outSursăOJI 2014 - clasa a 10-a
AutorFlorentina UngureanuAdăugată denarcis_vsGemene Narcis - Gabriel narcis_vs
Timp execuţie pe test0.2 secLimită de memorie20480 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Ferma3

Un fermier deţine o fermă de formă dreptunghiulară cu lungimea m metri şi lăţimea n metri. Respectând principiul rotaţiei culturilor, fermierul şi‑a realizat un plan pentru semănarea culturilor în noul an. Astfel ,el a desenat un dreptunghi pe care l-a împărţit în m * n celule, fiecare corespunzând unui metru pătrat, şi a colorat în culori diferite zonele care corespund unor culturi diferite. O cultură poate fi semănată pe mai multe parcele. Două celule care au o latură comună aparţin aceleiaşi parcele dacă au aceeaşi culoare (sunt însămânţate cu aceeaşi cultură). Fermierul are posibilitatea să irige o sigură parcelă şi doreşte să aleagă parcela cu cea mai mare suprafaţă. Nefiind mulţumit de suprafaţa rezultată, s-a întrebat dacă ar putea schimba cultura de pe o singură celulă, astfel încât să obţină o parcelă de suprafaţă mai mare.

Cerinta

Dându-se dimensiunile fermei şi pentru fiecare celulă culoarea corespunzătoare culturii semănate, determinaţi:
Varianta 1: Suprafaţa maximă a unei parcele în planul iniţial.
Varianta 2: Numărul liniei, respectiv al coloanei celulei pe care va semăna o altă cultură şi culoarea corespunzătoare noii culturi în vederea obţinerii celei mai mari parcele posibile.

Date de intrare

Fişierul de intrare ferma3.in va conţine: Pe prima linie un număr natural v (1 ≤ v ≤ 2) indicând varianta cerinţei de rezolvare. Pe a doua linie două numere naturale m şi n separate printr-un spaţiu, cu semnificaţia din enunţ. Pe fiecare dintre următoarele m linii se găsesc câte n caractere (litere mici), reprezentând codurile culturilor ce vor fi semănate pe cele n celule corespunzătoare fiecărei linii.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire ferma.out va conţine:
Varianta 1 – pentru v=1: pe prima linie numărul natural s, reprezentând suprafaţa maximă a unei parcele.
Varianta 2 – pentru v=2: pe prima linie două numere naturale separate printr-un spaţiu, reprezentând numărul liniei, respectiv al coloanei celulei pe care va semăna o altă cultură, în vederea obţinerii unei parcele cu suprafaţa maximă;
pe a doua linie un caracter reprezentând codul culorii corespunzătoare noii culturi din celula determinată.

Restricţii

  • 2 ≤ m ≤ 400
  • 2 ≤ n ≤ 400
  • Numărul de culturi distincte este cel puţin 2 şi cel mult 26.
  • 30% din teste vor avea pe prima linie valoarea 1, iar restul de 70% din teste vor avea pe prima linie valoarea 2.
  • Pentru varianta 2 se punctează orice soluţie care conduce la obţinerea unei parcele cu suprafaţa maximă. Nu se acordă punctaje parţiale.

Exemplu

ferma3.inferma3.out
1
7 8
rmmgggaa
mvvgggaa
mvvgvvvv
vvvrvvvv
vvrrrgga
vvrrrggg
aaaaaaag
11

Explicaţie

Datele corespund imaginilor de mai sus. Numerotarea parcelelor din imaginea 2 este utilizată pentru a simplifica explicaţiile de mai jos şi nu influenţează datele problemei şi nici algoritmul de rezolvare.În varianta 1 se determină şi se afişează suprafaţa maximă a unei parcele, care este egală cu 11 şi corespunde parcelei 6, de culoare verde (codificată cu litera v în imaginea 1 şi în fişierul de intrare).

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?

remote content