Fişierul intrare/ieşire:ceas.in, ceas.outSursăONI 2007 clasa a 5-a
AutorCristina BarbieruAdăugată deCezarMocanCezar Mocan CezarMocan
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie5120 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise | Statistici

Ceas

Andrei a cumparat un ceas de perete care are marcate orele unei zile cu ajutorul numerelor de la 1 la 12, iar minutele sunt marcate cu puncte. Ceasul are doua indicatoare. Primul indicator arata ora si isi schimba pozitia din ora in ora. Al doilea indica minutul si isi schimba pozitia din minut in minut. De exemplu, daca este ora 10 si 11 minute, indicatorul de ora este pozitionat pe numarul 10 marcat pe ceas, iar cel de minut este pozitionat pe punctul corespunzator celui de-al 11-lea minut. Dupa un minut, indicatorul de ora va fi pozitionat tot pe numarul 10, iar cel de minut se va deplasa cu un punct, pentru a indica minutul 12.
Dupa cateva zile de functionare, Andrei observa ca ceasul nu functioneaza corect, deoarece, de fiecare data cand cele doua indicatoare se suprapun, ceasul sta in loc 5 minute (cele doua indicatoare raman suprapuse 5 minute).
Cunoscand ora si minutul la care Andrei a fixat corect ceasul, determinati ce ora indica acesta dupa un anumit timp (exprimat in ore si minute).

Cerinta

Scrieti programul care citeste din fisierul de intrare ora si minutul la care e fixat ceasul, si afiseaza in fisierul de iesire ora si minutul indicate de ceasul lui Andrei, dupa un anumit numar de ore si minute.

Date de intrare

Se citesc din fisierul de intrare ceas.in , de pe aceeasi linie a ecranului, in aceasta ordine, separate printr-un spatiu, patru numere h1 m1 h2 m2 , unde h1 si m1 reprezinta ora si minutul la care e fixat ceasul, h2 si m2 reprezinta numarul de ore si numarul de minute care au trecut de la fixarea acestuia.

Date de iesire

Se vor afisa in fisierul de iesire ceas.out , pe un singur rand in aceasta ordine, separate printr-un spatiu doua numere h3 si m3 ce vor reprezenta ora si minutul indicate de ceas.

Restrictii

  • indicatorul de ora nu are pozitii intermediare, va fi intotdeauna pozitionat pe unul din numerele naturale din intervalul [1,12]
  • 1 ≤ h1, h3 ≤ 12
  • 0 ≤ h2 ≤ 1000
  • 0 ≤ m1, m2, m3 ≤ 59

Exemplu

ceas.inceas.out
2 30 1 103 35
3 7 2 195 16
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?