Diferente pentru preoni-2006/runda-4/solutii intre reviziile #27 si #20

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

h1. Solutii preONI 2006, Runda a 4-a
(Categoria _Competitii_, autor(i) _Echipa infoarena_)
(Categoria _Competitii_, autor(i) _Echipa info-arena_)
Suntem bucurosi sa va anuntam ca Runda a 4-a concursului preONI 2006 s-a incheiat. In acest articol va vom prezenta solutiile oficiale ale celor 7 probleme propuse precum si cateva aprecieri dupa cele patru probe de foc.
S-a consumat si al patrulea act al bataliei si odata cu el si etapa on-line a concursului preONI. S-a tras linia si s-au desemnat "fericitii calificati in runda finala":preoni-2006/clasament (atentie! verificarea inca nu a fost facuta, dar cu asta ne vom ocupa in urmatoarea perioada).
S-a consumat si al patrulea act al bataliei si odata cu el si etapa on-line a concursului preONI. S-a tras linia si s-au desemnat "fericitii calificati in runda finala":http://infoarena.devnet.ro/clasament/preoni2006.php (atentie! verificarea inca nu a fost facuta, dar cu asta ne vom ocupa in urmatoarea perioada).
Aruncandu-ne ochii pe clasamentele Rundei 4, constatam ca participantii au tras tare pe ultima suta de metri vrand sa ne contrazica previziunile sumbre dupa Runda 3. Desi nivelul de dificultate al problemelor a fost un pic mai scazut fata de runda precedenta, concurentii s-au dovedit mult mai conectati la concurs - suspectam ca apropierea olimpiadelor ar fi cauza. Asadar am avut punctaje aproape maxime $(275, 255)$ obtinute in viteza maxima de primii doi clasati la clasa a 9-a - $Bogdan Tataroiu$ si $Sima Mihai Cotizo$, un punctaj maxim la clasa a 12-a realizat de $Costea Andrei$ care a reusit, dupa un start mai putin reusit in rundele precedente, sa treaca la pas pe langa ceilalti info-atleti, unii dintre ei deja nume mari. De data aceasta, concurentii de la clasa a 10-a nu s-au lasat mai prejos fata de celelalte grupe de varsta si, avand un set clar mai usor decat precedentul, au adunat in ritm de maraton punctaje frumoase care au atins si depasit limita (legal admisa) de $200$. Felicitari pentru aceasta realizare lui $Vlad Dumitriu$ si $Bogdan Stoica$. In concluzie, am asistat la un concurs bine organizat (felicitari comisiei!) si la un sprint de sanatate din partea concurentilor (felicitari mai ales lor!) care ne-au convins inca o data ca tinerii nostri sunt pregatiti sa fuga mancand pamantul pentru gloria si renumele olimpiadelor nationale si internationale.
Una peste alta, s-a incheiat o etapa frumoasa a concursului in care am pus mult suflet. Normal, pot fi doar 30 de participanti fericiti de rezultate. Ii felicitam pe cei calificati si abia asteptam sa-i vedem in finala. Ii felicitam si pe ceilalti care nu au putut sa-si tina suflul pana in final, pierzand locurile calificabile. Noi le uram cat mai multe succese, sa mai alerge vreo cateva sute de probleme (incepand cu cele din Arhiva noastra) si sa ne intalnim cu ei mult mai pregatiti la startul urmatorului preONI.
In urmatoarele pagini vom incerca sa explicam solutiile problemelor. Asa cum v-ati obisnuit, va puteti lamuri orice vi se pare neclar sau vag explicat intreband pe "forum":http://forum.infoarena.ro/, unde vom incerca sa raspundem cat mai prompt. Va asteptam cu intrebari si sugestii (asigurati-va ca pareririle va sunt auzite!)
In urmatoarele pagini vom incerca sa explicam solutiile problemelor. Asa cum v-ati obisnuit, va puteti lamuri orice vi se pare neclar sau vag explicat intreband pe "forum":http://forum.infoarena.ro/, unde vom incerca sa raspundem cat mai promt. Va asteptam cu intrebari si sugestii (asigurati-va ca pareririle va sunt auzite!)
h2. NextSeq
(problema simpla clasa a 9-a)
$A = T{~1~}^R1 * Q^ * ... * T{~K~}^RK * Q^$
Al doilea pas este sa observam ca daca aflam pentru fiecare $T{~i~}$, $B{~i~}$ astfel incat $B{~i~}!$ se divide la $T{~i~}^Ri * Q^$ atunci $B$ (numarul cautat in problema) este maximul dintre $B{~i~}$. Implicatia imediata e ca putem sa ne ocupam de fiecare numar prim in parte fara sa tinem cont de celelalte.
Al treilea pas consta in determinarea $B{~i~}$-urilor cu ajutorul cautarii binare. Pentru o valoare candidata $X$ (din cautarea binara) trebuie sa calculam puterea lui $T{~i~}$ in descompunerea lui $X!$. Acest lucru se afla simplu ca fiind $[X/T{~i~}] + [X/T{~i~}^2^] + ...$ (unde prin $[x]$ intelegem partea intreaga a lui $x$). Cautarea binara se poate optimiza observand ca $B{~i~}$ este intotdeauna divizibil cu $T{~i~}$, ba mai mult nu va fi mai mare decat $(R{~i~} * Q) * T{~i~}$ (observatie necesara obtinerii punctajului maxim). In concluzie, vom cauta binar o valoare intreaga $K$ in intervalul $[1, R{~i~} * Q]$ astfel incat $B{~i~} = K * T{~i~}$ sa aiba propietatea ca $B{~i~}!$ se divide la $T{~i~}^Ri * Q^$. Va puteti intreba de ce putem cauta binar. Este simplu: daca o valoare $X$ are propietatea ca $X!$ se divide la $Y$ (unde lui $X$ si $Y$ le putem da semnificatiile dorite de noi) atunci, evident, si $(X + 1)!$ se divide la $Y$.
Al treilea pas consta in determinarea $B{~i~}$-urilor cu ajutorul cautarii binare. Pentru o valoare candidata $X$ (din cautarea binara) trebuie sa calculam puterea lui $T{~i~}$ in descompunerea lui $X!$. Acest lucru se afla simplu ca fiind $[X/T{~i~}] + [X/T{~i~}^2^] + ...$ (unde prin $[x]$ intelegem partea intreaga a lui $x$). Cautarea binara se poate optimiza observand ca $B{~i~}$ este intotdeauna divizibil cu $T{~i~}$, ba mai mult nu va fi mai mare decat $(R{~i~} * Q) * T{~i~}$ (observatie necesara obtinerii punctajului maxim). In concluzie, vom cauta binar o valoare intreaga $K$ in intervalul $[1, R{~i~} * Q]$ astfel incat $B{~i~} = K * T{~i~}$ sa aiba propietata ca $B{~i~}!$ se divide la $T{~i~}^Ri * Q^$. Va puteti intreba de ce putem cauta binar. Este simplu: daca o valoare $X$ are propietatea ca $X!$ se divide la $Y$ (unde lui $X$ si $Y$ le putem da semnificatiile dorite de noi) atunci, evident, si $(X + 1)!$ se divide la $Y$.
Solutia finala va avea complexitatea $O(√P * log Q * log Q)$. Exista o serie de solutii intermediare care permiteau obtinerea de punctaje suficient de mari si de aceea problema a fost considerata medie desi rezolvarea completa este destul de dificila.
h2. Matrix
(problema grea clasa a 9-a, problema medie clasa a 10-a)
Primul pas al algoritmului este calcularea numarului de aparitii ale fiecarei litere in matricea de $N*N$. Prima idee care ne vine in minte este ca pentru toate submatricile posibile sa calculam numarul de aparitii ale fiecarei litere si sa comparam cu valorile care trebuie obtinute. Acest algoritm are complexitatea $O(M^2^*(N+S))$, unde $S$ este dimensiunea alfabetului. Aceasta abordare obtine $50$ de puncte.
Primul pas al algoritmului este calcularea numarului de aparitii ale fiecarei litere in matricea de $N*N$. Prima idee care ne vine in minte este ca pentru toate submatricile posibile sa calculam numarul de aparitii ale fiecarei litere si sa comparam cu valorile care trebuie obtinute. Acest algoritm are complexitatea $O(M^2*(N+S)^)$, unde $S$ este dimensiunea alfabetului. Aceasta abordare obtine $50$ de puncte.
Vom verifica pentru toate cele {@(M-N)@}$^2^$ matrici posibile daca sunt sau nu permutari ale matricii-template. Apoi, pentru fiecare litera a alfabetului, efectuam urmatoarea preprocesare pentru a putea calcula in $O(1)$ numarul de aparitii ale literei din orice submatrice: $T{~i,j~}$ = numarul de aparitii pe pozitii $(x, y)$ cu $1 ≤ x ≤ i$ si $1 ≤ y ≤ j$.
Relatia de recurenta este $T{~i,j~} = T{~i-1,j~}+T{~i,j-1~}-T{~i-1,j-1~}$, la care se adauga $1$ daca si numai daca pe pozitia $(i, j)$ se afla litera pe care o cautam. In aceste conditii, numarul de aparitii ale literei curente in submatricea cu colturile in $(i-N+1, j-N+1)$ si $(i, j)$ este $T{~i,j~}-T{~i-N,j~}-T{~i,j-N~}+T{~i-N,j-N~}$. Aceasta solutie are complexitatea $O(M^2^*S)$. Daca se foloseste $O(M^2^*S)$ memorie se obtin $70-80$ de puncte, iar pentru punctaj maxim este necesara reducerea la $O(M^2^)$. Acest lucru poate fi realizat folosind doua matrici, una in care tinem minte daca pentru o anumita pozitie s-a gasit vreo litera pentru care numarul de aparitii nu coincide cu cel dorit, si una in care se efectueaza preprocesarea pentru litera curenta. O alta optimizare, mult mai nesimnificativa, si care nu este necesara pentru $100$ de puncte, este renuntarea la verificarea pentru ultima litera, deoarece daca primele $25$ de litere s-au potrivit, iar numarul de litere este constant, e clar ca si cea de-a $26$-a litera se va potrivi.
Relatia de recurenta este $T{~i,j~} = T{~i-1,j~}+T{~i,j-1~}-T{~i-1,j-1~}$, la care se adauga $1$ daca si numai daca pe pozitia $(i, j)$ se afla litera pe care o cautam. In aceste conditii, numarul de aparitii ale literei curente in submatricea cu colturile in $(i-N+1, j-N+1)$ si $(i, j)$ este $T{~i,j~}-T{~i-N,j~}-T{~i,j-N~}+T{~i-N,j-N~}$. Aceasta solutie are complexitatea $O(M^2*S^)$. Daca se foloseste $O(M^2*S^)$ memorie se obtin $70-80$ de puncte, iar pentru punctaj maxim este necesara reducerea la $O(M^2^)$. Acest lucru poate fi realizat folosind doua matrici, una in care tinem minte daca pentru o anumita pozitie s-a gasit vreo litera pentru care numarul de aparitii nu coincide cu cel dorit, si una in care se efectueaza preprocesarea pentru litera curenta. O alta optimizare, mult mai nesimnificativa, si care nu este necesara pentru $100$ de puncte, este renuntarea la verificarea pentru ultima litera, deoarece daca primele $25$ de litere s-au potrivit, iar numarul de litere este constant, e clar ca si cea de-a $26$-a litera se va potrivi.
h2. Lista lui Andrei

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.