Atenţie! Aceasta este o versiune veche a paginii, scrisă la 2012-11-30 22:28:14.
Revizia anterioară   Revizia următoare  

Runda 9 a atras 112 participanti. Dintre acestia, 103 au trimis cel putin o sursa, iar 88 de concurenti au rezolvat corect cel putin o problema. Setul de probleme ales a fost unul mai usor decat in rundele precedente. Spre deosebire de ultimele 3 runde, unde concurentii au putut rezolva maxim 3 probleme in timp de concurs, in runda asta 5 concurenti au rezolvat corect toate problemele. Cei cinci: a_h1926Heidelbacher Andrei a_h1926, dicu_dariaDaria Dicu dicu_daria, MagnvsDaniel Constantin Anghel Magnvs, darrenRares Buhai darren si veleanduAlex Velea veleandu merita felicitari pentru aceasta performanta! Majoritatea concurentilor bine clasati au rezolvat problemele serviciu si traseu2 intr-un timp destul de scurt, urmand ca dupa aceea sa incerce sa rezolve celelalte doua probleme ramase. Dintre cei cu trei probleme rezolvate, majoritatea au rezolvat problema intersort. Petrecere2, desi nu necesita idei foarte complicate, nu a avut o rata de succes foarte buna.

Serviciu

Aceasta a fost problema simpla a setului. 86 concurenti au trimis o sursa corecta in timpul concursului la ea. De asemenea, cea mai rapida submisie corecta a venit dupa doar 4 minute de la inceperea rundei, apartinand castigatorului premiului IXIA si al rundei a_h1926Heidelbacher Andrei a_h1926 .

Pentru a rezolva problema, trebuie sa aflam intai, pentru fiecare dintre cei N locatari, distanta minima dintre birou si locuinta. Distanta maxima parcursa va fi maximul acestor N valori calculate.

Cum calculam distanta minima dintre 2 blocuri? Fie x coordonata locuintei si y coordonata biroului. Putem presupune ca x < y. In cazul in care x > y, putem interschimba valorile lui x si y. Interschimbarea nu schimba rezultatul, deoarece distanta minima de la locuinta la birou este aceeasi cu distanta minima de la birou la locuinta.

Acum locatarul nostru trebuie sa se plimbe pe conturul cercului (pornind din x si ajungand in y). El se poate plimba fie in sens trigonometric (reprezentat cu rosu in desenul de mai sus) fie in sens orar (reprezentat cu albastru). Nu are niciun rost ca locatarul sa-si aleaga un sens de deplasare si apoi, undeva in drumul sau sa si-l schimbe. Practic schimbarea sensului va anula ce a mers el inainte, crescand distanta parcursa de el inutil. Asadar, distanta minima va fi minimul dintre distanta obtinuta daca ar alege sensul rosu si distanta obtinuta daca ar alege sensul albastru.

Vom calcula concret distantele pentru cele doua sensuri.