Pagini recente » Atasamentele paginii Profil vlad_io | Atasamentele paginii Profil Robertwow | Istoria paginii utilizator/electryc | Atasamentele paginii Profil aardvark | Diferente pentru missing-numbers intre reviziile 22 si 21
Nu exista diferente intre titluri.
Diferente intre continut:
Prima rezolvare ce ne poate veni in minte este aceea de a verifica daca fiecare numar $1 -> n$ este prezent in sirul nostru, printr-o parcurgere (acest algoritm are complexitatea $O(n^2^)$ ). O alta rezolvare triviala ar fi sa sortam numerele si sa determinam prin parcurgere numarul $i$ pentru care $a[i] != i$ (pentru sortari rapide algoritmul are complexitatea $O(n log n)$ ).
O rezolvare mai eficienta poate fi data folosind _Divide et Impera_. Putem imparti numerele in doua multimi, una in care vom pune numerele mai mici sau egale cu $n/2$, iar in cealalta restul. Acum vom sti din care din cele doua multimi lipseste numarul, dupa numarul de elemente al acestora. Considerand $T(n)$ timpul de executie al algoritmului, atunci complexitatea devine $T(n) = T(n/2) + O(n) = O(n)$. Deci algoritmul este liniar, si foloseste memorie $O(n)$, ignorand memoria consumata de stiva din algoritmul Divide et Impera ( $O(log n)$ ). O alta idee este de a folosi un tabel de dispersie sau un sir de valori booleene care va folosi memorie suplimentara $O(n)$ (poate fi redusa la $O(n/log n)$ daca se lucreaza pe biti).
O rezolvare mai eficienta poate fi data folosind _Divide et Impera_. Putem imparti numerele in doua multimi, una in care vom pune mumerele mai mici sau egale cu $n/2$, iar in cealalta restul. Acum vom sti din care din cele doua multimi lipseste numarul, dupa numarul de elemente al acestora. Considerand $T(n)$ timpul de executie al algoritmului, atunci complexitatea devine $T(n) = T(n/2) + O(n) = O(n)$. Deci algoritmul este liniar, si foloseste memorie $O(n)$, ignorand memoria consumata de stiva din algoritmul Divide et Impera ( $O(log n)$ ). O alta idee este de a folosi un tabel de dispersie sau un sir de valori booleene care va folosi memorie suplimentara $O(n)$ (poate fi redusa la $O(n/log n)$ daca se lucreaza pe biti).
O rezolvare eleganta se foloseste de proprietatea ca suma numerelor naturale de la $1$ la $n$ este $n(n + 1)/2$. Numarul lipsa este egal cu diferenta dintre $n(n + 1 )/2$ si suma numerelor noastre. Aceasta solutie are complexitatea $O(n)$ (parcurgem sirul pentru a determina suma) ca timp si $O(1)$ ca memorie. Daca $n$ este destul de mare, s-ar putea ca $n(n+1)/2$ sa depaseasca domeniul de reprezentare al intregilor, rezultand in necesitatea implementarii operatiilor cu numere mari. Pentru a evita acest lucru folosim operatia **xor** (notata prin ^∧^ ) si proprietatile ei $a ^∧^ a = 0$ si $a ^∧^ b = b ^∧^ a$. Vom face suma xor a numerelor $a[i] ^∧^ i$ (1 <= i <= n):
$S = a[ 1 ] ^∧^ 1 ^∧^ a[ 2 ] ^∧^ 2 ^∧^ ... ^∧^ a[ n - 1 ] ^∧^ n - 1 ^∧^ n$
Nu exista diferente intre securitate.
Topicul de forum nu a fost schimbat.