Diferente pentru missing-numbers intre reviziile #12 si #11

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

h3. Rezolvare
Notam cu $a$ numarul lipsa si cu $b$ numarul ce apare de doua ori. Majoritatea celor care stiu sa rezolve problema $1$ prin cele doua solutii optime (suma numerelor si suma xor) incearca sa rezolve aceasta problema determinand doua relatii diferite asupra lui $a$ si $b$, din care apoi incearca sa obtina valorile cerute. Scazand din $n(n + 1)/2$ suma numerelor din fisier obtinem valoarea pentru $a - b$, iar facand suma xor a numerelor din fisier si a numerelor de la $1$ la $n$ obtinem valoarea pentru $a ^∧^ b$. In acest moment putem considera ca problema este rezolvata, dar la o analiza mai atenta se poate observa ca numerele care verifica relatiile respective nu sunt unice. De exemplu pentru $a = 10$ si $b = 9$ obtinem valorile $a - b = 1$ si $a ^∧^ b = 3$. Aceleasi valori le obtinem si pentru $a = 6$ si $b = 5$. Se observa de aici ca cele doua relatii nu pot fi folosite pentru a rezolva problema.
Stim care este valoarea diferentei $D{~1~} = a - b$, dar mai avem nevoie de o relatie pentru a determina numerele $a$ si $b$. Vom incerca in continuare sa folosim operatia de inmultire pentru a obtine cea de-a doua relatie. Vom avea: $a/b = n! / (a[ 1 ] * a[ 2 ] * ... * a[ n ])$. Aceasta relatie nu poate fi calculata in $O(n)$ pentru ca numarul de cifre al lui $n!$ nu este constant. Pentru a evita lucrul cu numere mari am putea sa logaritmam intreaga relatie, obtinand $lg a - lg b = lg 1 + lg 2 + ... + lg n - lg a[ 1 ] - lg a[ 2 ] - ... - lg a[ n ]$. Aceasta rezolvare ar fi buna daca ar fi posibila realizarea unor calcule perfecte cu numere reale. Din pacate acest lucru nu este posibil si rezolvarea are mari probleme cu precizia.
Stim care este valoarea diferentei $D{~1~} = a - b$, dar mai avem nevoie de o relatie pentru a determina numerele $a$ si $b$. Vom incerca in continuare sa folosim operatia de inmultire pentru a obtine cea de-a doua relatie. Vom avea: $a/b = n! / a[ 1 ] * a[ 2 ] * ... * a[ n ]$. Aceasta relatie nu poate fi calculata in $O(n)$ pentru ca numarul de cifre al lui $n!$ nu este constant. Pentru a evita lucrul cu numere mari am putea sa logaritmam intreaga relatie, obtinand $lg a - lg b = lg 1 + lg 2 + ... + lg n - lg a[ 1 ] - lg a[ 2 ] - ... - lg a[ n ]$. Aceasta rezolvare ar fi buna daca ar fi posibila realizarea unor calcule perfecte cu numere reale. Din pacate acest lucru nu este posibil si rezolvarea are mari probleme cu precizia.
O a doua relatie o putem obtine ca diferenta intre suma patratelor numerelor de la $1$ la $n$ si suma patratelor numerelor din fisier. Obtinem astfel $D{~2~} = a^2^ - b^2^$. Din aceste doua relatii putem usor afla ca $a = (D{~1~} + D{~2~}/D{~1~})/2$ si $b = (D{~2~}/D{~1~} - D{~1~})/2$. Aceasta rezolvare are complexitatea $O(n)$ ca timp si $O(1)$ ca spatiu.
h2(#prob7). Problema 7

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.