Diferente pentru ghid-complet-pentru-concursurile-de-informatica intre reviziile #32 si #38

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

== include(page="template/implica-te/scrie-articole" user_id="sims_gl") ==
(Categoria _Diverse_, autor _Mircea Pasoi_)
(Categoria _Diverse_, Autor _Mircea Pasoi_)
**Acest articol se adreseaza pasionatilor de informatica si celor care au de gand sa participe la concursurile si olimpiadele de informatica. Observatiile din cadrul acestui articol sunt, in mare parte, rezultatul experientei autorului.**
* somn odihnitor in noaptea care precede ziua concursului **(foarte important!)**
* obtinerea atitudinii mentale dorite
* prezentarea la timp in sala, cu toate obiectele necesare
* asculta muzica motivanta inaintea probelor; chiar daca pare ciudat, marii informaticieni asculta manele de calitate(Ma omoara, ma omoara, Sange de taur etc.)
Exista cateva obiecte pe care ar trebui sa le aveti la voi. In timpul concursului trebuie tinuta o evidenta drastica a timpului scurs si a celui ramas. E drept ca in general supraveghetorii anunta din cand in cand timpul care a trecut, dar e bine sa nu va bazati pe nimeni si nimic altceva decat pe voi insiva. Unii pot spune _Ei, ce nevoie am de ceas, oricum am ceasul calculatorului la indemana_. Asa e, dar e incomod sa te opresti mereu la jumatatea unei idei si sa verifici cat e ceasul schimband consola sau minimizand fereastra de lucru. In ceea ce priveste hartia de scris, ea este in mod sigur necesara. De fapt, o parte importanta a rezolvarii unei probleme este proiectarea matematica a algoritmului, lucru care nu se poate face decat cu creionul pe hartie. Pe langa aceasta, majoritatea problemelor opereaza cu vectori, matrice, arbori, grafuri, etc., iar exemplele pe care este testat programul realizat trebuie neaparat verificate "de mana". Este recomandat sa aveti mereu si hartie de matematica; este foarte folositoare pentru problemele de geometrie analitica, precum si pentru reprezentarea matricelor. Nu in ultimul rand, ar fi bine sa aveti o sticla de suc si o ciocolata; din nefericire, concursul incepe deseori cu intarziere si este bine ca foamea sau setea sa nu va preocupe in timpul rezolvarii problemelor.
Mai ramane doar partea de depanare. O metoda buna de depanare este urmatoarea:
* Incepeti cu un test nici prea simplu, nici prea complicat (si usor de urmarit cu creionul pe hartie) si executati-l de la cap la coada. Daca merge perfect, treceti la teste mai complexe (se recomanda **minim** 4 test si maxim 7-8). Daca le trece si pe acestea, puteti zambi. Totusi, daca programul vostru a mers perfect pe 7-8 teste date la intamplare, exista sanse (dar nu extrem de mari!) sa mearga pe majoritatea testelor comisiei, sau chiar pe toate.
* Incepeti cu un test nici prea simplu, nici prea complicat (si usor de urmarit cu creionul pe hartie) si executati-l de la cap la coada. Daca merge perfect, treceti la teste mai complexe (se recomanda **minim** 4 teste si maxim 7-8). Daca le trece si pe acestea, puteti zambi. Totusi, daca programul vostru a mers perfect pe 7-8 teste date la intamplare, exista sanse (dar nu extrem de mari!) sa mearga pe majoritatea testelor comisiei, sau chiar pe toate.
* Exemplul dat in enunt nu are in general nici o semnificatie deosebita (de fapt, are mai curand darul de a semana confuzie printre concurenti), iar daca programul merge pe acest test particular, nu inseamna ca o sa mearga si pe alte teste.
* Daca la unul din teste programul nu merge corespunzator, rulati din nou testul , dar de data aceasta procedura cu procedura. Dupa fiecare procedura evaluati variabilele si vedeti daca au valorile asteptate. In felul acesta puteti localiza cu precizie procedura, apoi linia unde se afla eroarea. Corectati in aceasta maniera toate erorile, pana cand testul este trecut.
* In acest moment, luati de la capat toate testele pe care programul le-a trecut deja. In urma depanarii, s-ar putea ca alte greseli sa iasa la suprafata si programul sa nu mai mearga pe vechile teste.

Nu exista diferente intre securitate.

Diferente intre topic forum:

 
3680