Diferente pentru blog/vine-olimpiada intre reviziile #11 si #16

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

_Se apropie olimpiada judeteana si ma gandeam de ceva vreme sa scriu un articol despre diverse metode de antrenament.  Am exagerat putin cu lungimea articolului, probabil am avut in minte postul 'Size matters':http://steve-yegge.blogspot.com/2008/01/blogging-theory-201-size-does-matter.html a lui Steve Yegge, dar va incurajez cu caldura sa il cititi in totalitate. Sper sa va placa sa il cititi in aceiasi masura in care mi-a placut mie sa il scriu._
_Se apropie olimpiada judeteana si ma gandeam de ceva vreme sa scriu un articol despre diverse metode de antrenament. Am exagerat putin cu lungimea articolului, probabil am avut in minte postul 'Size matters':http://steve-yegge.blogspot.com/2008/01/blogging-theory-201-size-does-matter.html a lui Steve Yegge, dar va incurajez cu caldura sa il cititi in totalitate. Sper sa va placa sa il cititi in aceiasi masura in care mi-a placut mie sa il scriu._
Tin minte senzatiile de la olimpiadele de mate din gimnaziu, cand ajungeam la concursuri regionale sau nationale si nu prea intelegeam despre ce vorbeau unii elevi de exemplu "principiul cutiei" sau "media patratica". Un elev era foarte nervos ca nu facuse "problema cu musca" la clasa. Stiind trucul respectiv ar fi rezolvat toate patru problemele la olimpiada nationala, fara acel truc a ramas doar cu trei probleme rezolvate perfect. Eu eram foarte fericit ca anul ala rezolvasem o problema si un subpunct de la alta si mergeam cu capul sus acasa cu un premiu.
Alta amintire este ca in clasa a 8-a rezolvasem o problema de distanta in spatiu de care eram foarte multumit si la o tabara de pregatire un elev din Arad mi-a zis ca a rezolvat problema respectiva in 5 metode, una dintre ele folosind integrale. La aceiasi tabara nu imi iesise o problema de geometrie in plan care cerea minimizarea unor distante si acelasi elev din Arad mi-a aratat o cartulie ce trata acel gen de probleme si mi-a zis ca daca studiam cartea inainte ma prindeam de problema. Eu abia daca rezolvam o culegere de probleme intr-un an de zile ...
Alta amintire este ca in clasa a 8-a rezolvasem o problema de distanta in spatiu de care eram foarte multumit si la o tabara de pregatire un elev din Arad, si el pe clasa a 8-a, mi-a zis ca a rezolvat problema respectiva in 5 metode, una dintre ele folosind integrale. La aceiasi tabara nu imi iesise o problema de geometrie in plan care cerea minimizarea unor distante si acelasi elev din Arad mi-a aratat o cartulie ce trata acel gen de probleme si mi-a zis ca daca studiam cartea inainte ma prindeam de problema. Eu abia daca rezolvam o culegere de probleme intr-un an de zile ...
Era o problema de standarde diferite, cum inca nu eram copt, credeam ca ideile apar din aer si e de ajuns sa stii la nivel de clasa matematica si apoi sa te "scremi" tare ca sa reusesti sa rezolvi problemele.
Mi-am dat seama cum la matematica eram un pigmeu fata de cei care se pregateau serios. Nu se poate compara munca de un an cu cea de cateva saptamani sau doua luni.
In facultate am meditat de cateva ori un elev care obtinea rezultate destul de bune, dar cand a venit la pregatire am vazut rapid ca nu avea baze teoretice aproape deloc, facea totul dupa intuitie si se descurca bine. A venit cu vreo doua luni inainte de olimpiada si apoi a doua data cu 2 saptamani, si i-am zis ca are o gramada de gauri in cunostinte. El mi-a replicat ca in astea doua saptamani trage tare. Mi-a venit sa rad si i-am zis ca nu are rost sa se chinuie sa acumuleze multa informatie ci sa foloseasca aceiasi metoda care i-a mers si pana atunci. Problema e ca dupa ce faci un salt in cunostinte, la inceput nu rezolvi probleme mai usor, ci iti dai seama ca abordarile tale sunt gresite. Astfel in loc sa mai incerci o abordare gresita cu care ai putea castiga  60-70 de puncte veo astepta ideea care rezolva perfect problema. Dar ideea respectiva s-ar putea sa nu vina si tu sa ramai cu 0 puncte. Invatarea si evolutia e un maraton nu un sprint (am furat expresia asta de la Emanuel, colegul de apartament ;)).
In facultate am meditat de cateva ori un elev care obtinea rezultate destul de bune, dar cand a venit la pregatire am vazut rapid ca nu avea baze teoretice aproape deloc, facea totul dupa intuitie si se descurca bine. A venit cu vreo doua luni inainte de olimpiada si apoi a doua data cu 2 saptamani, si i-am zis ca are o gramada de gauri in cunostinte. El mi-a replicat ca in astea doua saptamani trage tare. Mi-a venit sa rad si i-am zis ca nu are rost sa se chinuie sa acumuleze multa informatie ci sa foloseasca aceiasi metoda care i-a mers si pana atunci. Problema e ca dupa ce faci un salt in cunostinte, la inceput nu rezolvi probleme mai usor, ci iti dai seama ca abordarile tale sunt gresite. Astfel in loc sa mai incerci o abordare gresita cu care ai putea castiga  60-70 de puncte vei astepta ideea care rezolva perfect problema. Dar ideea respectiva s-ar putea sa nu vina si tu sa ramai cu 0 puncte. Invatarea si evolutia e un maraton nu un sprint (am furat expresia asta de la Emanuel, colegul de apartament ;)).
Radu Berinde imi povestea cum intr-o vacanta de vara facea probleme pe acm.timus.ru toata ziua, in vremea aia era al 4-lea in clasamentul rezolvitorilor de pe site. Programul lui zilnic era: antrenamente la sala, iesire seara la bere, si probleme pe timus in restul zilei. Mi se pare o vacanta destul de misto :)
Pregatirea psihica si controlarea stresului in timpul concursului sunt si ele importante. Mircea a preluat o idee de la echipa de ACM a universitatii Waterloo, si inainte de un concurs important face o pauza de programare de o saptamana ca sa se linisteasca. Abordarea asta s-ar putea sa nu fie buna pentru cei ce "ingrasa porcu in ajun". Puteti sa incercati sa aflati din timp care sunt conditiile in care trebuie sa participati in concurs si sa va antrenati in acele conditii pentru a avea un mediu familiar cand ajungeti la fata locului.
Alta modalitate de pregatire e participarea la cat mai multe concursuri pe internet. Pentru mine Bursele Agora a insemnat destul de mult si cred ca nu numai pentru mine, poate ne zice si Mugurel ceva aici. De asemenea cand organizam concursul "Algoritmus" impreuna cu Ciprian Cana, am vazut un nume nou prin clasamente, Radu Marin. Facea destul de bine pe probleme eu cu Cipri ne chinuisem sa fie destul de grele. I-am zis lui Mircea la misto ca va avea un concurent puternic anul ala. Predictia s-a transformat in realitate si Radu a luat medalie de bronz anul respectiv la IOI.
Alta modalitate de pregatire e participarea la cat mai multe concursuri pe internet. Pentru mine Bursele Agora a insemnat destul de mult si cred ca nu numai pentru mine, poate ne zice si Mugurel ceva aici. De asemenea cand organizam concursul "Algoritmus" impreuna cu Ciprian Cana, am vazut un nume nou prin clasamente, Radu Marin. Facea destul de bine pe problemele care eu cu Cipri ne chinuisem sa fie destul de grele. I-am zis lui Mircea la misto ca va avea un concurent puternic anul ala. Predictia s-a transformat in realitate si Radu a luat medalie de bronz anul respectiv la IOI.
Sumarizez putin elementele importante ce ajuta la obtinerea unor rezultate bune la olimpiade :

Diferente intre securitate:

public
protected

Diferente intre topic forum:

 
2630