7) *Invatati regulamentul*
Stiti motto-ul cercetasilor? _BE PREPARED!_ Se poate intampla ca regulile sa nu fie respectate. Nu credeti? Acum cativa ani, regulamentul spunea ca elevul are dreptul sa-si aleaga modelul de memorie printr-un comentariu la inceputul sursei sau verbal in timpul evaluarii semi-automate. Persoana care se ocupa de jumatatea evaluarii ne-automatizata refuza sa inteleaga acest lucru.
Stiti motto-ul cercetasilor? _BE PREPARED!_ Se poate intampla ca regulile sa nu fie respectate. Nu credeti? Acum cativa ani, regulamentul spunea ca elevul are dreptul sa-si aleaga modelul de memorie printr-un comentariu la inceputul sursei sau verbal in timpul evaluarii semi-automate. Persoana care se ocupa de jumatatea manuala a evaluarii refuza sa inteleaga acest lucru.
Nu te poti baza pe faptul ca totul va decurge corect. Poate va fi nevoie sa te certi pentru un lucru sau altul (nu recomand daca nu esti sigur ca ai dreptate), si daca se ajunge in situatia asta nu e nimic mai penibil decat sa te certi fara sa stii ce spun regulile. Cat de mult poate lua o lectura completa a regulamentului? O puteti face in perioada de relaxare premergatoare zilei de concurs.
Nu te poti baza pe faptul ca totul se va desfasura corect. Poate va fi nevoie sa te certi pentru un lucru sau altul (nu recomand daca nu esti sigur ca ai dreptate), si daca se ajunge in situatia asta nu e nimic mai penibil decat sa te certi fara sa stii ce spun regulile. Cat de mult poate lua o lectura completa a regulamentului? O poti face in perioada de relaxare premergatoare zilei de concurs.
8) *Nu uitati ce se testeaza de fapt*
Oricat de paradoxal ar putea, e unul din lucrurile usor de scapat din vedere. Nu se testeaza cine e mai bun, mai destept sau mai rezistent. Se testeaza cine obtine mai multe puncte pe doua probleme, intr-un anumit mediu de programare, in 3 ore de lucru. Desi factorii enumerati mai devreme vor conta, nici unul dintre ei nu va fi decisiv.
Oricat de paradoxal pare, e unul din lucrurile usor de scapat din vedere. Nu se testeaza cine e mai bun, mai destept sau mai rezistent. Se testeaza cine obtine mai multe puncte pe doua probleme, intr-un anumit mediu de programare, in 3 ore de lucru. Desi factorii enumerati mai sus vor conta, nici unul dintre ei nu va fi decisiv.
Pe problemele pe care nu stiti sa le rezolvati, puteti obtine puncte cu greedy-uri nedemonstrate, backtracking-uri si diverse alte abordari neconventionale. Doua probleme rezolvate foarte bine sunt mai bune decat o problema rezolvata perfect. O sursa de 3 randuri care afiseaza '-1' poate face diferenta intre 95 si 105 puncte. Sunt lucruri pe care le-ati mai auzit de 100 de ori, si totusi merita sa le mai auziti o data.
Pe problemele pe care nu stiti sa le rezolvati, puteti obtine puncte cu greedy-uri nedemonstrate, backtracking-uri si diverse alte abordari neconventionale. Doua probleme rezolvate foarte bine sunt mai bune decat o problema rezolvata perfect. O sursa de 3 randuri care afiseaza '-1' poate face diferenta intre 95 si 105 puncte, si asa mai departe. Sunt lucruri pe care le-ati mai auzit de 100 de ori, si totusi merita repetate.
9) *Testati, testati, testati*
Iesi de la concurs si colegii te intreaba cate probleme ai facut. Le spui ca una (sau doua, daca esti priceput si ai avut o zi buna). Si totusi, clasamentul aduce mereu surprize neplacute. De ce? Pentru ca o problema nu e rezolvata atunci cand functioneaza pe exemplu. Uneori vedem rezultatul corect si ne grabim sa trecem mai departe pentru ca nu vrem sa dam peste un test care ne demonstreaza ca implementarea e gresita. Totusi, daca nu vrei sa vezi un lucru, nu inseamna ca acel lucru nu exista. E mult mai bine sa stii din timpul concursului ce nu merge decat sa iesi increzator in niste surse busite.
Iesi de la concurs si colegii te intreaba cate probleme ai facut. Le spui ca una (sau doua, daca esti priceput si ai avut o zi buna). Si totusi, clasamentul aduce mereu surprize neplacute. De ce? Pentru ca o problema nu e rezolvata atunci cand functioneaza pe exemplu. Uneori vedem rezultatul corect si ne grabim sa trecem mai departe pentru ca nu vrem sa dam peste un test care ne demonstreaza ca implementarea e gresita. Totusi, daca refuzi sa vezi un lucru, nu inseamna ca acel lucru nu exista. E mult mai bine sa stii din timpul concursului ce nu merge decat sa iesi increzator in niste surse busite.
Subiectul e prea complex pentru a-l dezvolta acum. Stiti cu totii sa dati teste de mana, si ar trebui sa stiti si sa scrieti un program brute-force si un generator de teste mai mari, nu e nevoie sa cititi intr-o carte despre cum se face asta.
10) *Ramaneti lucizi cand se termina*
10) *Ramaneti lucizi dupa ce se termina*
Tocmai au trecut 3 ore extenuante. Ai terminat la limita de implementat ceva, nu esti 100% sigur daca o sa mearga. Intrebi in stanga si in dreapta ce au facut altii si constientizezi ca de-acum nu mai poti schimba nimic. Ce-o fi o fi.
Opreste-te, respira adanc, si revino-ti in fire. Indiferent de ce crezi ca ai facut, nu ai voie sa adopti masuri extreme cum ar fi plecatul acasa atunci cand ti se permite sa asisti la corectare. Crede-ma, nu vrei sa iei decizii importante din cauza impulsurilor pe care le ai in astfel de momente. Partea cea mai grea a trecut, mai trebuie sa ai grija doar de cateva detalii.
Opreste-te, respira adanc, si revino-ti in fire. Indiferent de ce crezi ca ai facut, nu ai voie sa adopti masuri extreme cum ar fi plecatul acasa atunci cand ti se permite sa asisti la corectare. Crede-ma, nu vrei sa iei decizii importante din cauza impulsurilor pe care le ai in astfel de momente. Partea cea mai grea a trecut, acum mai trebuie sa ai grija doar de cateva detalii.
_*Multa bafta tuturor!*_
_*Multa bafta tuturor! Aveti incredere in voi!*_
*Tiberiu Florea* - 'greco.ro':http://www.greco.ro