Diferente pentru blog/romanii-la-disneyworld-partea-a-treia intre reviziile #14 si #20

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

Deaorece la o finala problemele sunt mult mai grele decat la un SRM obisnuit, faza de "coding" este de 85 de minute.
*E a doua oara cand te califici la faza finala a concursului TopCoder Collegiate Challenge. Se simte vreo diferenta fata de anul trecut?*
Cred ca rating-ul si rezultatul de anul asta dovedesc ca fost mult mai bine pregatit ca anul trecut, si stiam si la ce sa ma astept de data asta. Chiar si asa, mai am mult de lucrat pana cand sa ma pot pune cu cei mai buni.
Cred ca rating-ul si rezultatul de anul asta dovedesc ca fost am mult mai bine pregatit ca anul trecut, si stiam si la ce sa ma astept de data asta. Chiar si asa, mai am mult de lucrat pana cand sa ma pot pune cu cei mai buni.
*Cum se compara acest concurs cu celelalte concursuri internationale la care ai participat? Ca timp, stres, tipuri de probleme, strategie in concurs, concurenti sau locatie?*
Topcoder este foarte diferit de concursurile de liceu. In primul rand cand treci de la concursuri de 5 ore la concursuri de 75 de minute diferenta e dramatica , si iti ia ceva sa te acomodezi. Un lucru foarte important la Topcoder este sa scrii cod corect, scurt si fara bug-uri. Poate pentru multa lume suna trivial, dar este mult mai greu decat pare! Concursurile de liceu nu te ajuta prea multe la chestiile astea, fiindca daca ai 5 ore iti permiti sa scrii incet, sa faci debug si mult testing. Plus ca uneori nu conteaza daca ai bug-uri ca tot iei puncte. Asa ceva nu merge la Topcoder. Eu unul am fost de mult ori surprins de solutiile altora care erau mult mai scurte si mai clare decat ceea ce faceau eu. Asta m-a ajutat mult sa-mi imbunatatesc implementarile. E surprinzator cate de usor e sa te complici sau sa faci chestii redundate cand scrii o sursa. Cred ca asta e si diferenta dintre cei din varf si restul lumii. Nu sunt mai buni pentru ca stiu sa scrie cod mai repede si mai mult, sunt mai buni pentru ca gandesc mai eficient si stiu sa scrie cod cat mai simplu.
Topcoder este foarte diferit de concursurile de liceu. In primul rand cand treci de la concursuri de 5 ore la concursuri de 75 de minute diferenta e dramatica , si iti ia ceva sa te acomodezi. Un lucru foarte important la Topcoder este sa scrii cod corect, scurt si fara bug-uri. Poate pentru multa lume suna trivial, dar este mult mai greu decat pare! Concursurile de liceu nu te ajuta prea multe la chestiile astea, fiindca daca ai 5 ore iti permiti sa scrii incet, sa faci debug si mult testing. Plus ca uneori nu conteaza daca ai bug-uri ca tot iei puncte. Asa ceva nu merge la Topcoder. Eu unul am fost de mult ori surprins de solutiile altora care erau mult mai scurte si mai clare decat ceea ce faceam eu. Asta m-a ajutat mult sa-mi imbunatatesc implementarile. E surprinzator cate de usor e sa te complici sau sa faci chestii redundate cand scrii o sursa. Cred ca asta e si diferenta dintre cei din varf si restul lumii. Nu sunt mai buni pentru ca stiu sa scrie cod mai repede si mai mult, sunt mai buni pentru ca gandesc mai eficient si stiu sa scrie cod cat mai simplu.
Experienta de asemenea conteaza foarte mult. Cand ai 4-5 ore iti permiti sa incerci sa explorezi mai multe idei de rezolvare, lucru care rareori se intampla la Topcoder. Stai intre 5 si 15 minute sa te gandesti si apoi te apuci sa implementezi. Daca n-ai plecat pe ideea buna, de obicei nu mai sanse sa rectifici greseala. Mai bine treci la alta problema. Citeam pe undeva ca marii maestri la sah sunt mai buni decat restul nu pentru ca pot analiza mai multe posiblitati decat majoritatea lumii, ci pentru ca stiu sa analizeze cele mai bune posibilitati. Ceva de genul asta e valabil si la Topcoder.
O alta chestie destul de diferita sunt problemele, care de obicei sunt ceva mai simple decat cele pe la concursurile de liceu (ma refer  in principal la 250 si 500 , deoarece 1000le de obicei e comparabil cu problemele grele de liceu). Mindset-ul pe care trebuie sa-l ai cand rezolvi la Topcoder este destul de diferit de cel din liceu unde trebuie sa stai ceva timp sa te prinzi de solutia cea mai eficienta, de obicei trecand prin mai multe solutii din ce in ce mai eficiente. Aici trebuie sa te gandesti din prima care e solutia pe care o pot implementa cel mai repede si care se incadreaza in timp? Eu la inceput mereu aveam tendinta sa ma complic in rezolvari, sa optimizez unde nu era cazul sau sa ma gandesc direct la idei mai complicate decat era nevoie.
O alta chestie destul de diferita sunt problemele, care de obicei sunt ceva mai simple decat cele pe la concursurile de liceu (ma refer in principal la 250 si 500, deoarece 1000le de obicei e comparabil cu problemele grele de liceu). Mindset-ul pe care trebuie sa-l ai cand rezolvi la Topcoder este destul de diferit de cel din liceu unde trebuie sa stai ceva timp sa te prinzi de solutia cea mai eficienta, de obicei trecand prin mai multe solutii din ce in ce mai eficiente. Aici trebuie sa te gandesti din prima care e solutia pe care o pot implementa cel mai repede si care se incadreaza in timp! Eu la inceput mereu aveam tendinta sa ma complic in rezolvari, sa optimizez unde nu era cazul sau sa ma gandesc direct la idei mai complicate decat era nevoie.
Per total, eu consider Topcoder ceva mai distractiv decat concursurile de liceu si o provocare mult mai mare in acelasi timp. Un lucru foarte important este ca oamenii cu care concurezi chiar sunt cei mai buni din lume, nu cei mai buni elevi de liceu (diferenta e ceva de genul ONI vs. IOI).
*Cum te-ai pregatit pentru concurs?*
_Cu acest post am terminat seria de interviuri despre concursurile topcoder. Sper ca acestea v-au motivat sa incercati competitiile care sunt foarte misto si pe toate gusturile. Ca liceean sau ca student este o modalitate foarte buna sa inveti ceva nou, sa cunosti oameni foarte buni, sa faci un ban in timpul liber si sa intrii in contact cu recruiteri pentru companii puternice ca Google, Microsoft, NVidia, Yahoo, AMD, Intel, City Group, UBS si altele. 'Paul':utilizator/pauldb a anuntat deja pe 'forum':forum/index.php?topic=2452 , dar vreau sa reamintesc si eu elevilor de liceu ca se apropie turneul TopCoder pentru liceeni. Anul trecut s-au calificat doua echipe din Romania. Una de la Colegiul national "Liviu Rebreanu" - Bistrita (liceul meu :) ) si alta de la ICHB, a doua echipa nu a putut sa participe pentru ca turneul era in conflict cu alt concurs. Sper ca anul asta sa se califice si mai multe echipe din Romania. Bafta!_
==BlogCommentCount(topic_id="2454")==
 

Nu exista diferente intre securitate.

Diferente intre topic forum:

 
2454