Diferente pentru ghid-complet-pentru-concursurile-de-informatica intre reviziile #17 si #18

Nu exista diferente intre titluri.

Diferente intre continut:

* http://acm.pku.edu.cn
* http://acm.zju.edu.cn
* http://ace.delos.com/usacogate
* http://www.oi.edu.pl/php/show.php?ac=e100000 (Site cu problemele polonezilor - o resursa foarte buna de pregatire, desi nu detine evaluator online)
* http://www.oi.edu.pl/php/show.php?ac=e100000 (Site cu problemele polonezilor - o resursa foarte buna de pregatire, desi nu detine evaluator online)
 
h3. Pregatirea psihica
 
Dupa cum s-a mai zis, este cunoscut faptul ca o atitudine mentala pozitiva este cheia succesului in cele mai multe situatii. Din nefericire, unii concurenti incep proba cu un moral nu tocmai ridicat. Iata cateva din falsele probleme cu care se confrunta anumiti concurenti:
* _Participa si X, care e mai bun ca mine, deci nu am nici o sansa sa castig!_
Fals! Nu s-a demonstrat ca X este mai bun, cel mult a obtinut rezultate mai bune pana acum si poate avea sanse mai mari. Problemele din concursul curent sunt aceleasi pentru toti, conditiile de desfasurare sunt aceleasi si antecedentele nu conteaza. Totul se reia de la zero. In plus, participarea la un concurs puternic poate aduce mai multa experienta pentru viitor. Pentru a ajunge la valoarea necesara castigarii unor concursuri, trebuie sa participati la cat mai multe si sa le tratati cu seriozitate.
* _Am obtinut prea putine puncte in prima zi, nu mai am nici o sansa la premii!_
Problemele de la concursurile cu mai multe probe sunt, in general, destul de dificile. De multe ori, la Olimpiada Nationala sau la concursurile internationale, obtinerea a jumatate din punctele puse in joc inseamna castigarea unui premiu. Daca in prima zi rezultatele obtinute sunt nesatisfacatoare, un rezultat foarte bun in ziua a doua poate aduce premiul dorit. In ultimii ani pentru intrarea in lotul national largit, la barajele de selectie, a fost suficienta obtinerea a mai putin de 200 puncte, dintre cele 600 posibile.
* _Nu sunt suficient de bine pregatit!_
Aceasta apreciere este, uneori, mai realista. Totusi, trebuie sa stiti ca o foarte mare importanta o are inspiratia de moment sau norocul (poate problemele vor fi similare cu unele rezolvate anterior). Evident, optimismul exagerat poate, la randul sau, sa fie daunator. Cel mai bine ar fi sa adoptati atitudinea cea mai potrivita pentru propria personalitate. Veti observa, in timp, care este aceasta.
* _Problema asta e grea si n-am s-o pot rezolva perfect, asa ca nu ma mai apuc deloc de ea!_
Este usor sa fii printre cei mai buni atunci cand concursul este usor. Mai greu e sa fii cel mai bun atunci cand concursul este dur, pentru ca atunci intervine - inevitabil - dramul de noroc al fiecaruia. Niciodata insa nu se poate invoca greutatea concursului drept o scuza pentru un eventual esec. Concursul este la fel de greu pentru toti. Se poate intampla, mai ales daca probele dureaza mai multe zile (2-3) ca nici unul din concurenti sa nu acumuleze mai mult de 50-60% din punctajul maxim. Totusi, aceasta nu inseamna ca ei nu sunt bine pregatiti; mai mult, unul dintre ei trebuie sa fie primul. Asadar, niciodata nu trebuie adoptata o strategie de genul acesta. Nu trebuie sa va impacientati daca vi se intampla sa nu aveti o idee geniala de rezolvare a unei probleme. Nu va cere nimeni sa faceti perfect o problema, ci numai sa prezentati o solutie care sa acumuleze cat mai multe puncte. Evident, prima varianta este intotdeauna preferabila, dar nu obligatorie. De multe ori se intampla ca un elev sa gaseasca o solutie cat de cat buna la o problema si, macar ca stie ca nu va lua punctajul maxim, ci doar o parte, sa renunte sa caute o solutie mai eficienta, deoarece timpul pierdut astfel ar aduce un castig prea mic si ar putea fi folosit la rezolvarea altor probleme. Desigur, daca nu faci toate problemele perfect, nu mai poti fi sigur de locul I, pentru ca altcineva poate sa te intreaca. Dar pe de alta parte, locul pe care te clasezi conteaza numai la etapa nationala a olimpiadei sau la concursurile internationale. In rest, important e numai sa te califici, adica sa intri in primele cateva locuri.
 
Pregatirea psihica nu are legatura numai cu concursul propriu-zis. O atitudine mentala pozitiva, de invingator, este utila pe tot timpul pregatirii pentru concursuri.
 
h3. Organizarea globala a pregatirii
 
Acest aspect poate contribui la obtinerea unor rezultate excelente. O parte foarte importanta a unei pregatiri sistematice consta in elaborarea unei liste cu metodele si tehnicile cunoscute si necunoscute, punctele slabe, etc. Lista trebuie sa contina algoritmii care apar in mod frecvent in cadrul problemelor de concurs, problemele care apar la implementare, la organizarea timpului in concurs, etc. Continului listei se modifica in timp; o parte din algoritmii necunoscuti sunt invatati si devin cunoscuti, se descopera noi puncte slabe, se evidentiaza existenta unor algoritmi necunoscuti care trebuie invatati, etc. Aceasta este o modalitate excelenta de a masura progresul si de a gasi noi directii de urmat in pregatire.
 
h3. Simularea unor probe de concurs
 
 

Nu exista diferente intre securitate.

Topicul de forum nu a fost schimbat.