Pagini: 1 [2] 3 4 5   În jos
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Politehnica vs. UNIBUC  (Citit de 174410 ori)
0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #25 : August 23, 2006, 23:54:34 »

Sa ajungi in state nu e o realizare. Daca faci efortul sa ajungi pana acolo ar fi bine sa prinzi o universitate de top, altfel poti ramane linistit aici. Sunt multe exemple de elevi ce nu au excelat la olimpiade si au ajuns sa faca facultatea in State. In primul rand trebuie sa iei note mari la SAT si la TOEFL si sa ai activitati interesante inafara scolii.

Cat despre universitatea din Bremen, acolo cursurile se fac in engleza.
Memorat
pocaitu
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 141



Vezi Profilul
« Răspunde #26 : August 23, 2006, 23:57:40 »

 Activitati in afara scolii, cum ar fi sa castigi campionatu de fotbal al scolii cu echipa clasei tale sau ceva de genu asta , ca sa vada ca nu esti tocilar, sau sa propui niste probleme pe info-arena ?
Memorat

This is not a signature ! I repeat, this is not a signature !
flmanea
Client obisnuit
**

Karma: 78
Deconectat Deconectat

Mesaje: 68



Vezi Profilul
« Răspunde #27 : August 23, 2006, 23:57:49 »

desi nu am aplicat vreodata la facultate in state (nici undergraduate, nici graduate) am urmarit destul de mult acest proces...

pentru admiterea la facultate in state in general conteaza rezultatele la SAT (pe scurt o suita de teste date atat de elevii americani si cei internationali pentru admiterea in colegii si facultati) cat si consistenta aplicatiei (recomandari, esee, activitati extracuriculare, medalii... in proportii egale). sunt nenumarate cazurile cand medaliati internationali la mate/fizica/info nu au primit bursa la facultati foarte bune din state, si oameni mult mai slabi cotati, dar care fusesera implicati in diverse campanii umanitare sau cantau bine la pian  Very Happy, au primit.

e adevarat ca la o facultate slaba ai sanse mari cu rezultate la concursuri gen olimpiade internationale, sau lot, chiar si olimpiade nationale... dar nivelul de acolo e adesea mai jos decat cel al facultatilor de la noi.
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #28 : August 23, 2006, 23:58:02 »

Pt ca si eu voi merge odata si odata la o facultate , am o intrebare : nu-s mai bune facultatile din strainatate ?

Si eu am o intrebare, dintre Dacii si Rolls-uri, nu-s mai bune Rolls-urile ?

In conditiile in care facultatiile americane sunt partial finantate de guvern, partial din fonduri private ajugand la bugete ce insumeaza sute de miliarde de dolari, avand in vedere ca tot progresul stiintific si social al Statelor Unite porneste de acolo, si ca acolo predau autorii cartilor dupa care citim noi (Cormen, Knuth, etc.), sau laureati de premii Nobel, Pulitzer si asa mai departe, e un pic deplasata intrebarea asta. Foarte multi elevi buni din strainatate isi doresc sa ajunga la una din facultatile americane de top. Nu e usor sa intri nici platindu-ti scolarizarea (30.000 - 50.000 $ pe an), gandeste-te cat de mult trebuie sa impresionezi ca sa primesti ajutor financiar (burse, in sensul conventional, nu mai exista).

O medalie la orice internationala nu este de ajuns pentru a intra la o facultate de top. Un aur la IOI sau mai multe participari dintre care cel putin una cu aur ti-ar putea asigura accesul la MIT sau Caltech, iar un aur la IMO ti-ar putea asigura accesul la Princeton, insa nici pentru asa ceva nu poti sa bagi mana in foc. Trebuie sa fii un om preocupat de mai multe lucruri decat domeniul in care ai avut cel emai bune rezultate, trebuie sa te integrezi intr-un colectiv, sa ai o personalitate puternica si idei deosebite. Odata ce ai intrat poti sa lucrezi intensiv in domeniul care te intereseaza sau poti sa-ti alegi cursuri din diverse domenii (mai ales la Liberal Arts Colleges). Nu te obliga nimeni sa iei anumite cursuri sau sa-ti faci programul intr-un anumit fel.
« Ultima modificare: August 24, 2006, 00:00:39 de către greco » Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
pocaitu
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 141



Vezi Profilul
« Răspunde #29 : August 24, 2006, 00:06:48 »

 E putin diferit de ce a zis Cosmin, da in fine.  Eu totusi sper la Princeton, cu atat mai mult. Speranta moare ultima  Smile
 btw ce inseamna IMO
Memorat

This is not a signature ! I repeat, this is not a signature !
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #30 : August 24, 2006, 00:10:54 »

Chestia cu medaliile ca ar ajuta mult nu e prea adevarata. De exemplu anul asta au fost 24 de medalii de aur la IOI, daca sunt luate in calcul si la mate si la fizica, si doar jumatate dintre cei medaliati anul asta sau anul trecut ar da la universitatile de top din state care sunt in jur de 15 (dintre care doar vreo 5-7 au sectii tari pe computer science) ne dam seama ca o medalie nu conteaza foarte tare. Sunt multe exemple de olimpici foarte tari care au fost respinsi de o universitate sau alta. Un exemplu interesant ar fi cel al lui Tomek, el a castigat in 2004 cu echipa lui finala concursului ACM ICPC, cel mai prestigios concurs de informatica pentru studenti, si apoi a castigat trei turnee importante de pe www.topcoder.com la rand. Cand a dat la doctorat, universitati puternice ca MIT, Princeton, Harvard sau Standford l-au respins si a fost primit la Purdue care nu e una dintre universitatile de top. De asemenea stiu povestea a doi olimpici romani de la mate dintre care unul cu rezultate mult mai bune la olimpiada (parca 3 medalii de aur, da nu mai stiu exact) a fost respins (cred ca avea mici probleme cu limba engleza), iar altul si el foarte bun, dar fara vreo medalie de aur a fost acceptat la harvard, dupa ce a povestit cum el e interesat nu numai de problemistica, dar de matematica in general, de sistemele aztecilor de numeratie si chestii de astea. Numarul de  burse pe fiecare sectie e limitat, de exemplu anu asta au nevoie de matematicieni, la anu au nevoie de biologi, si asa mai departe.

Parca Mircea zicea ca o medalie la IOI nu conteaza cu mult mai mult decat un badge care il castiga scoutii de la ei cand merg pe munte si cine stie ce fac ei.

Cat despre faptu cu tocilarii Smile), nush ce sa zic, nu stiu ce intelegi tu prin tocilar, cred ca se cauta o personalitate entuziasta, deschisa la nou si plina de idei.

P.S. cauta IMO pe google

P.P.S a mai fost o discutie pe tema asta mai demult aici: http://infoarena.devnet.ro/forum/index.php/topic,281.25.html , dar pare de calitate mai slaba decat cea de acum Smile.
« Ultima modificare: August 24, 2006, 00:15:37 de către Cosmin » Memorat
pocaitu
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 141



Vezi Profilul
« Răspunde #31 : August 24, 2006, 00:18:26 »

 NU IS IMPOTRIVA TOCILARILOR. De fapt eu am devenit cam tocilar(Bine tocilar adevarat il vad pe ala care sta si invata pe de rost la romana ,sau ceva de genu asta). M-am referit la faptu ca sa inteleaga aia ca tu poti mai mult , ca nu ai dat tot ce ai putut la olimpiade , ceva de genu asta.
Memorat

This is not a signature ! I repeat, this is not a signature !
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #32 : August 24, 2006, 00:21:38 »

NU E FRUMOS SA SCRII CU LITERE MARI, E DESTUL DE ENERVANT PENTRU CEL CE CITESTE. SA MERGI LA OLIMPIADE PENTRU A OBTINE O MEDALIE LA INTERNATIONALA CA APOI SA AJUNGI LA O FACULTATE DIN STATE NU E O STRATEGIE PREA BUNA. MERGI LA OLIMPIADE PENTRU CA ITI PLACE CE SE FACE ACOLO SI DACA ESTI DESTUL DE BUN IEI O MEDALIE. ABIA APOI DUPA CE AI REALIZAT CATE CEVA POTI SA TE GANDESTI CA REZULTATELE TE POT AJUTA IN FACULTATE. DACA NU REUSESTI SA IEI PREMIUL MULT DORIT SAU TE RESPINGE FACULTATEA CARE AI VISAT-O CE SE INTAMPLA CU VIATA TA Smile?
Memorat
pocaitu
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 141



Vezi Profilul
« Răspunde #33 : August 24, 2006, 00:39:18 »

 VIATA MEA?
Ok. Eu vreau sa ajung ceva in cercetare(ceva robotica sau fizica) , orice de aia merg in state. Si eu sper ca o sa reusesc . Daca nu, imi fac alt vis in viata.
    Ma fac altceva in info sau fizica ,strang niste bani si cutreier toata lumea,spre ex.
Io incerc sa imbin utilul cu placutul. Deocamdata, evident ca as opta pt o partida de fotbal cu colegii de clasa decat sa rezolv o problema la info. Dar ma gandesc si la viitor. Nu pot sa cred ca cei care se ajung la internationala , invata doar de placere. Eu cred ca invata si pentru multumirea de sine, de a sti ca e cineva,pentru a sti  de ce este in stare. Si cel mai important lucru pt placerea de la sfarsit cand vede ce a facut. Nu poti sa zici ca sportivii(mie mai indemana sa vb de ei) n-ar prefera sa faca altceva in loc sa alerge in jurul terenului de fotbal pentru rezistenta, dar o fac gandindu-se in viitor. Nu-i nimik rau sa ai idealuri .
   PS. Am scris numai o propozitie cu capsu ca sa se accentueze
 
Later edit : De ce oare toti ma trimit la google knd pot sa zica un cuvant  Think
« Ultima modificare: August 24, 2006, 00:42:35 de către pocaitu » Memorat

This is not a signature ! I repeat, this is not a signature !
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #34 : August 24, 2006, 00:57:16 »

E foarte util sa ai niste scopuri si vise pe care sa le poti ajunge, dar nu e bine sa le fixezi de la inceput de drum. Nu stiu ce clasa esti si ce pregatire ai, dar am vazut exemple si pe threadul pe care am zis mai sus si pe un forum de la topcoder care se trezesc ca le-ar place la MIT sau ca ar vrea sa ia medalii la IOI, dar deocamdata (cel putin tipul de pe topcoder ce vrea sa ajunga anul asta la IOI) nu stie nici sa faca un programel simplu care printeaza un triunghi de asterixuri. E bine sa pornesti, sa ajungi la un moment dat sa stii clar ce iti place si ce nu, iar dupa catva timp sa iti dai seama daca poti atinge un scop asa inalt.

Un exemplu misto era dat de Peter Norvig, care e sef pe cercetare la google: in general sunt o gramada de carti prin magazine cu titluri de genul "Invata programare in Java in o saptamana", sau 10 zile sau 24 de ore, si el explica cum pentru a ajunge foarte bun in programare sau in orice alt domeniu iti trebuie o durata mult mai mare. Poti sa citesti eseul Teach Yourself Programming in Ten Years de aici: http://www.norvig.com/21-days.html . Mie mi-a placut tare mult.

Daca fotbalul e activitatea care iti place cel mai mult atunci treci la fotbal profesionist, pentru ca acolo sunt cele mai bune salarii, iti recunoaste cea mai multa lume valoarea si ai parte de cele mai frumoase tipe Smile . Eu cred ca olimpicii au satisfactii mari cand rezolva cate o problema dura, nu probleme de examen la clasa sau examen national de nivel mediu. Cred ca ii ambitioneaza cand invata ceva nou si cate un succes la un concurs. Cred ca le place sa gaseasca solutia la o problema pe care nu au rezolvat-o de o luna sau poate de un an, mai mult decat sa dea un gol la fotbal cu prietenii. Bineinteles ca nu poti sa joci fotbal tot timpul sau sa lucrezi la informatica tot timpul, trebuie sa alternezi activitatile ca sa te simti bine. In general cred ca daca iti gestionezi timpul poti sa imbini foarte bine utilul cu placutul. Daca te uiti la tine observi ca pierzi o gramada de vreme fara sa faci chestii prea utile sau prea placute, eu ma uit la filme destul de mult si asta s-ar putea schimba. Daca vrei sa fi campion in orice domeniu trebuie sa faci cateva sacrificii si trebuie sa te decizi ce vrei mai mult.

P.S. Poti sublinia o propozitie cu un semn al exclamarii la capatul ei.

P.P.S. Pentru ca sa te invete sa incerci sa iti rezolvi problemele singur si sa nu ceri chestii care ti-ar lua 30 de secunde ca sa le aflii, sau poate ca doar vor sa se dea mari
« Ultima modificare: August 24, 2006, 00:58:58 de către Cosmin » Memorat
pocaitu
De-al casei
***

Karma: -26
Deconectat Deconectat

Mesaje: 141



Vezi Profilul
« Răspunde #35 : August 24, 2006, 01:13:00 »

 
   Eu m-am ocupat cu joaca pana in clasa a opta, pt ca am crescut intr-un asemenea colectiv,de aia tot zic de fotbal.
Imi place fotbalul mai tare decat rezolvarea unei probleme da mai putin decat cercetarea sau decat castigarea unei medalii la IOI.

later edit :
In clasa a noua am invat oleak si am reusit mai mult decat ma asteptam . Pana atunci nu-mi faceam visuri din astea

 Poate ca as fi ajuns ceva in fotbal daca ma apucam mai devreme Smile .  Deci nici eu nu stiu cine is prea   bine , pt ca nu am invatat pana acum decat strictul necesar . Abia anul asta sper sa aflu cu adevarat ,cu toate ca am mai multe de recuperat . Normal ca am sa renunt la vise daca va fi nevoie.
  Din prezentarea aia a olimpicilor se pare ca nu prea ma incadrez in tagma asta Sad . Eu deocamdata invat info ca sa-i fac in ciuda la profa mea de info   Tongue
PS. De ce oare nu se tin ONI si OIF pe date diferite sa poata participa unii la doua domenii?
PPS .  :lol  Rolling on the Floor Laughing
« Ultima modificare: August 24, 2006, 01:23:18 de către pocaitu » Memorat

This is not a signature ! I repeat, this is not a signature !
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #36 : August 24, 2006, 01:25:34 »

Nu am explicat gluma cu fotbalul: Nu avem asa mult timp incat sa ne irosim ani din viata facand ceva ce nu ne place foarte mult, daca gasesti ceva ce te pasioneaza tare, chiar daca la inceput nu o sa iti poti castiga existenta din acea pasiune, cu timpul pentru ca e ceva ce iti place o sa ajungi expert in domeniul respectiv. Cateva minute, jumatati de ore, sau chiar ore pe zi petrecute facand ceea ce iti place nici nu le simti, dar pe parcursul unui an sau doi sau mai multi adunate vor avea un mare efect asupra ta. Si in orice domeniu odata ajuns expert, poti sa iti aplici cunostintele pentru a face banii de care ai nevoie. Deci important e sa gasesti ce iti place.

Chestia cu imi place sa castig medalii la IOI, e similara cu imi place sa fiu campion mondial la sah, sau la saritura cu prajina, sau imi place sa fiu cel mai bogat om din lume, si pe deasupra mai e si o chestie momentana, care nu iti defineste neaparat viata, sunt exemple de oameni care au castigat diverse concursuri internationale de programare, care apoi nu si-au mai atins potentialul, si de alti oameni care nu au avut nici o treaba cu olimpiadele dar au schimbat lumea, sunt foarte bune si medaliile dar nu sunt un scop in sine.
Memorat
greco
Nu mai tace
*****

Karma: 144
Deconectat Deconectat

Mesaje: 434



Vezi Profilul
« Răspunde #37 : August 24, 2006, 01:32:26 »

In principiu eu sunt de acord cu Cosmin, dar trebuie sa spun ca m-a surprins si m-a pus pe ganduri un lucru pe care mi l-a spus domino cu ceva timp in urma. Intrebandu-ma de ce merg la olimpiada de informatica, i-am spus ca de placere, pentru ca imi place sa rezolv probleme. Raspunsul a fost: "daca asta e singurul scop, de ce nu faci probleme acasa, singur ? De ce e nevoie sa iti autoimpui un mediu de stres si o durata de 5 ore ?". Si intrebarea asta m-a facut sa-mi dau seama ca nu e totul asa cum credeam. Desigur, mi-a placut informatica, dar un foarte important motiv pentru care am participat la olimpiade a fost dorinta de a castiga ceva, de realizare, de apreciere. Poate, intr-o mare parte, si dorinta de a-mi dovedi singur ca pot sa imi depasesc limitele si sa fac lucruri de care nu credeam ca sunt in stare. Dar in orice caz, daca mi-as fi dorit doar sa rezolv probleme, as fi putut foarte bine sa fac lucrul asta acasa, fara sa ma inscriu la diverse concursuri.

In orice caz, dupa ce am tras aceste concluzii si am reflectat mai bine asupra acestor aspecte, am ajuns la concluzia ca, intr-adevar, este mai importanta pentru mine placerea pura pe care ti-o da rezolvarea unei probleme decat laudele altora sau meritele obtinute. In concluzie, am hotarat sa ma ocup in viitor mai mult de cercetare si sa reduc (partial) participarile la concursuri si goana dupa rezultate. Nu stiu daca voi gandi asa si de-acum incolo, dar momentan asta mi se pare o idee buna. Smile
Memorat

Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late.
Cosmin
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 351
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.799



Vezi Profilul
« Răspunde #38 : August 24, 2006, 01:36:50 »

greco: Concurenta e un lucru bun si motorul de baza al capitalismului. Ca sa iti dai seama ca progresezi trebuie sa mai si concurezi cu altii, altfel mintea umana se pacaleste usor ca e destul de buna si stagnezi, alt eseu misto citit recent: http://www.cabochon.com/~stevey/blog-rants/bob-paradox.html
Memorat
dan_popovici
Vizitator
« Răspunde #39 : August 24, 2006, 22:12:28 »

Salut tuturor,

M-a rugat Cosmin sa va spun cate ceva legat de IUB(Internation University Bremen) asha ca here it goes:

Admiterea la IUB e din ce in ce mai dificila din cauza ca numarul de persoane care aplica e de 10 ore mai mare decat a fost cand aplicat eu, dar numarul de locuri a ramas cam acelasi. Din cate stiu eu rezultatele la olimpiada sunt foarte importante pt admitera la IUB. Nu cunosc nici un caz a unei persoane care sa nu fie acceptata daca a avut rezultate decente la ONI.
Daca eshti acceptat la IUB poti fi sigur ca poti merge acolo indiferent de starea financiara pe care o ai. Ei ofera need based, adica tot ce nu poti tu. Majoritatea persoanelor insa primesc si un imprumul, o parte din bursa pe care trebuie returnata dupa terminarea facultei, pe parcursul a mai multor ani.
Parerea mea personala e ca merita de a merge la IUB. Cate avantaje pe care le vad eu in comparatie cu universitatile din RO:
- poti sa-ti alegi cursurile. Daca vrei sa faci info trebuie sa iei X cursuri de info si mate, dar in rest ai o foarte mare libertate in a alege restul cursurilor.
- termini in 3 ani. si daca eshti in graba asha cum am fost eu, poti termina si mai repede, pt ca poti alege cate cursuri iei fiecare semestru
- ai profi care cunosc bine cea ce predau.
- poti face cercetare foarte repede. Eu am inceput sa fac cercetare in anul 2 de faculta.

mai pot scriu mii de chestii, dar acum nu am prea mult timp. Daca aveti intrebari specifice, voi raspunde scurt si la obiect.
Memorat
vladcyb1
Vorbaret
****

Karma: 33
Deconectat Deconectat

Mesaje: 166



Vezi Profilul
« Răspunde #40 : August 24, 2006, 22:21:50 »

La aceasta universitate trebuie sa dai SAT-urile pentru admitere ? Ce trebuie sa faci pentru a aplica, ce examene trebuie sa dai ?
Memorat

Vlad Berteanu
dan_popovici
Vizitator
« Răspunde #41 : August 24, 2006, 22:30:19 »

tot ce ai nevoie e scris aici :
http://www.iu-bremen.de/admission/welcome/05576/index.php
    * Application Form
    * Essay
    * Teacher Recommendation
    * Guidance Counselor/School Official Recommendation
    * School and/or University Transcript
    * SAT or ACT Scores
    * English Language Proficiency Test
Memorat
vladcyb1
Vorbaret
****

Karma: 33
Deconectat Deconectat

Mesaje: 166



Vezi Profilul
« Răspunde #42 : August 25, 2006, 20:18:35 »

Universitatea a prezentat ce ofera...asteptam acum si replica Politehncii. Leo parca e la Poli, nu ?  Smile
Memorat

Vlad Berteanu
silviug
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 193
Deconectat Deconectat

Mesaje: 485



Vezi Profilul
« Răspunde #43 : August 26, 2006, 09:27:02 »

Universitatea a prezentat ce ofera...asteptam acum si replica Politehncii. Leo parca e la Poli, nu ?  Smile

Marturisesc dintr-un inceput ca nu stiu cum e pe model nou, din cate am inteles s-au mai redus din fizici si electronici si le-au ingramadit intr-un singur an. Trade-off-ul ar fi ca nu mai iesi inginer ci subinginer si ca, probabil, materia e mai densa acum. Leo va poate spune mai multe despre "noul val".

Revenind la facultate, asa cum o stiu eu. Dupa doi ani pot spune ca am irosit timpul cam la vreo 6 cursuri (adica indeajuns sa faci un semestru si jumate groaznic - din pacate sunt imprastiate si iti strica cam 3). La vreo 2 cursuri am avut 10 din start si nu m-am deranjat absolut deloc in legatura cu ele. Restul au cazut in doua categorii: relativ interesante si destul de interesante Smile

Cele 6 cursuri nasoale probabil le stiti cu totii de la cei mai mari: 3 electronici, 2 fizici si o electrotehnica 1 (care nu e grea da am facut-o c-o fiinta pe care o poti numi in tot felul, numai om nu - eu am poreclit-o sapaliga). Ce nu e in regula cu ele? Materiile ar fi fost interesante indeajuns pentru mine incat as fi investit ceva timp sa studiez. Din pacate au fost atat grele si profii atat de jalnici incat mi-a fost foarte greu sa nu aman totul pe ultimele 4 zile dinaintea examenului. Sunt constient ca e foarte greu sa predai fizica sau electronica astfel incat sa fie interesanta, dar nu e imposibil. Oricum, primele cursuri de electronica au insemnat pentru mine niste ore de somn zdravan. Erau de dimineata si Cupcea citea atat de hibnotizant formulele din foi incat nu am putut rezista. Evident, m-am convins repede ca pierd vremea si in consecinta cele 6 cursuri au devenit imediat ore libere in programul meu. Din cand in cand imi mai aduceam aminte ca habar nu aveam despre ce e vorba si deveneam temporar ingrijorat, uneori stresat. Dar intr-un final fiecare examen l-am rezolvat in 4-5 zile de tocit in sesiune (notele au fost pe masura eforturilor: 2 de 5, un 6, 2 de 8 si un 9).

Cursuri relativ interesante:
Niste matematici speciale (destul de ingineresti incat sa nu-ti foloseasca prea mult in viata - practic retete sa rezolvi tot felul probleme)
Programare in limbaj de ansamblare facut prost (ar putea fi un curs bun daca ar fi predat bine)
Mecanica (dragut, predat cam devreme totusi cand nu ai habar de multe chestii matematice si te pierzi destul de repede)
Curs de OOP cu prof absolut jalnic (din fericire mergand la laboratoare inveti cam singur Java si alte cateva chestii de baza)

Cursuri destul de interesante:
Electrotehnica 2 (am avut o profa la seminar muult mai tare ca sapaliga care in continuare ne preda la curs.. daca la Electrotehnica 1 am luat 5 la asta am luat 10 Very Happy)
2 Analize cu Stanasila (tare)
2 Algebre cu Nita (tare)
Curs de Metode Numerice (tot felul de algoritmi de aproximari numerice pentru integrale, derivate, interpolari + MatLab - pretty hot shit)
Analiza si sinteza dispozitivelor numerice (intelegi cum functioneaza o linia de prelucrat tevi, de exemplu Tongue - cel mai usor curs oricum)

Cursuri la care am luat 10 direct:
C/C++
Structuri de date si algoritmi

All in all, in astia doi ani se pierde destul de mult vremea, dar inveti sa infrunti tot felul de situatii dificile. In primul an imi dadeam pumni in cap ca nu m-am dus la Unibuc si daca picam vreo ceva in semestrul doi probabil ma transferam. In anul doi, m-am mai copt la minte si am incetat sa ma bat cu morile de vant incercand sa-mi explic de ce e asa prost invatamantul in POLI. Am investit cat mai putin timp in chestiile unde stiam sigur ca nu e de mine si mi-am vazut de ale mele. Ce-i drept, uneori ma ofticam ca ma duc la nu stiu ce lab tampit de fizica dar eram hotarat sa termin anul doi fara restante. Faza interesanta e ca (si o sa radeti acum) cu timpul am ajuns sa ma descurc destul de bine la laboratoare - am niscaivai stofa de inginer in mine Tongue. Incetul cu incetul devenise destul de fun sa imi dau seama ce sa fac cu aparatul din fata mea fara sa stiu o boaba de teorie sau sa fi citit ceva dinainte.

Acum am terminat astia doi ani si ma indrept catre urmatorii 3 care sunt mai marfa si se fac chestii tari. Puteti sa va uitati pe o lista a cursurilor sa va dati seama despre ce e vorba pentru ca eu nu stiu exact toate cursurile.

Sincer va spun, daca ma primeau si la Unibuc cand m-am dus sa aplic (DA, am fost refuzat si chiar de Dl Decan in persoana), probabil eram student la Unibuc acum, asa a fost de nasol anul 1 pentru mine. Si faza e ca anul 2 e mult mai nasol ca materii. Problema mea era ca nu puteam sa concep sa vin la ore fara sa inteleg o boaba de fizica sau electrotehnica. Ma simteam tont. Oricum, consider ca singurul castig in fata celor 6 examene absurde a fost lupta cu mine si castigarea ei intr-un final. On the other hand, celelalte examene au fost destul de fun si am invatat cateva chestii utile.

In concluzie, consider ca Romania inca nu are facultate buna pentru informaticieni (cum sunt multi pe aici pe forum) si nici n-o sa aiba prea curand. Nici Unibuc nu e buna, la fel cum nici Poli nu e buna (probabil nici restul din tara nu sunt stralucite). E adevarat ca Universitatea mai misca si oameni tineri ca Florin investesc energie acolo. Sunt si la noi cativa, desi mai stresati si mai dorky. Totusi, impresia mea e ca sunt din ce in ce mai putini dornici sa ajunga profesori si ca o sa scada nivelul invatamantului si asa destul de subred.

Eu cred ca o facultate particulara care ar pune intr-adevar accent pe calitate si ar lua ca profesori oameni tineri si capabili (ca Florin, de exemplu) sau programatori cu vechime prin firmele cat de cat mari de pe la noi, ar face treaba mult mai buna. Daca as avea banii necesari (ce ziceti, o punem de-o cheta?), as face eu facultatea asta si probabil toti ati vrea sa veniti acolo Tongue

Toate cele bune,

Silviu
« Ultima modificare: August 26, 2006, 09:33:28 de către silviug » Memorat

"Don't gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold." [Bob Marley - Jamaican reggae musician & singer (1945 - 1981)]
wickedman
Echipa infoarena
Nu mai tace
*****

Karma: 227
Deconectat Deconectat

Mesaje: 670



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #44 : August 26, 2006, 11:43:38 »

Multumim Silviu pentru interventie!

[offtopic]
ce ziceti, o punem de-o cheta?
Ne trebuie vreo $100-$150 millions sa incepem o treaba serioasa - demna de luat in seama la nivel intl.
Cheta se face cu statul roman + alte universitati din afara.

Daca bagam pentru inceput $5-$10 millions annual research budget punem Romania pe harta Very Happy

Btw... putem s-o facem la Barlad Tongue
Memorat
DeadStar
Client obisnuit
**

Karma: 2
Deconectat Deconectat

Mesaje: 59



Vezi Profilul
« Răspunde #45 : August 26, 2006, 11:56:50 »

Citat
Majoritatea persoanelor insa primesc si un imprumul, o parte din bursa pe care trebuie returnata dupa terminarea facultei, pe parcursul a mai multor ani.

Cam la ce valoare s-ar ridica aceasta suma? Nu mi se parea prea placut sa ramai cu cine stie ce datorii.

Eu am ales UPB, dar m-am inscris si la unibuc in caz ca am sa cedez psihic;). Cum s-a mai spus eu am impresia ca la nici o facultate de la noi nu se invata cum s-ar trebui. Am ales UPB pentru ca mi se pare ca diploma este mai pretuita(momentan nu cred ca am prea multe oportunitati de a pleca...astfel conteaza), dar in primul rand n-am putut sa trec peste cei doar 3 ani de la unibuc. Mai sunt alte facilitati pentru cei din provincie precum camin.
Memorat

efer
Strain


Karma: 9
Deconectat Deconectat

Mesaje: 21



Vezi Profilul
« Răspunde #46 : August 26, 2006, 13:44:27 »

Cu impresii asemanatoare am ramas si eu dupa primii doi ani de UPB. Multa fizica (singurul curs care mi s-a parut util si de ce nu interesant a fost mecanica) si electronica, multe cursuri neinteresante sau predate slab (dar acest ultim aspect sunt convins ca nu este ceva specific doar Politehnicii). Sunt si cursuri interesante, de exemplu metode numerice, matematicile din anu 1 (cea din anu 2 a fost prea inginereasca pentru gusturile mele), programare pe obiecte (nu cursul in sine a fost interesant, cat faptul ca se facea Java), programare in limbaj de asamblare, si pentru cine nimereste la seria CA, si cursul de structuri de date. Cat despre examene, pot spune ca nu sunt atat de grele cum probabil multi credeti sau "se aude". Personal, nu m-am stresat foarte tare: daca nu m-a interesat o materie, si nu am vrut sa pierd timpul cu ea, cateva zile de studiu inainte de examen au fost suficiente sa obtin o nota buna (cu o exceptie, fizica 2, unde am luat 5 cu chiu cu vai, dar acolo e alta poveste). Astept anul 3, in care am scapat de fizica, si in care se pare ca lucrurile stau mult mai bine.

Legat de modelul nou, o veste buna pentru cei carora nu le place fizica, cursurile de fizica/electrotehnica/electronica sunt mai putine  (o singura fizica in loc de 2, o singura electrotehnica si doar unul de electronica fata de 3 - dce sigur, sper sa nu mai bage si altul, aicea nu sunt sigur, frati-miu trece anu 2). Au mai bagat si materii noi, de exemplu ei la mate in primul an au facut teoria probabilitatilor (eu nu am facut) si inca una, utilizarea sistemelor de operare, care pare destul de interesanta (prin faptul ca se face linux).

La categoria plusuri as trece faptul ca sunt destule "evenimente", gen prezentari (de curand a fost o prezentare BitDefender), targuri de job-uri, etc. Poate ati auzit si despre concursul de programare de 24 de ore Eestec...

In concluzie, cred ca ambele facultati care sunt subiectul acestui thread sunt departe de a fi perfecte. Multa bafta in a face decizia potrivita!
Memorat
rgrig
De-al casei
***

Karma: 46
Deconectat Deconectat

Mesaje: 144



Vezi Profilul WWW
« Răspunde #47 : August 26, 2006, 18:57:12 »

Am putine lucruri de spus care v-ar putea interesa. De fapt, cand Cosmin mi-a aratat discutia asta si m-a rugat sa contribui, prima reactie a fost ca n-am nimic util de spus fiindca am facut Electronica in Poli si nimeni aici nu pare interesat de asa ceva. Am citit apoi toate mesajele atent si mi-au placut; mi-am dat seama ca poate as gasi totusi ceva de zis din simplul motiv ca sunt mai batran: am facut facultate, am lucrat, acum fac si cercetare.

Oamenii sunt mai importanti decat cursurile. Pentru cei care sunteti la Calculatoare si faceti DCE va propun urmatorul experiment: in loc sa mergeti le cursul vostru mergeti la cursul de DCE de la Electronica predat de Brezeanu (nu de Profirescu sau de altcineva). Nu stiu pe nimeni caruia sa nu-i fi placut. Cursurile care sunt putin apropiate profilului facultatii sunt plictisitoare si pentru ca profesorii buni predau in alta parte, acolo unde respectivele cursuri sunt de baza. De exemplu cursul de Comunicatii de Date predat de Banica a fost unul din cele mai frumoase din facultate. Cand am terminat m-am gandit ca ar fi interesant sa tin niste laboratoare. M-am dus la Banica. Mi-a spus ca am ajuns prea tarziu si promisese toate orele, dar ca prima jumatate a aceluiasi curs e predat pentru Automatica de Popescu sub numele de Transmisiuni de Date. Am zis da. Primul soc a fost cat de putini studenti alesesera cursul. Al doilea soc a fost cand am asistat la o discutie tehnica a lui Popescu cu un asistent mai vechi. Nu va pot spune ce parere mi-am facut.

Daca vreti bani atunci uitati-va dupa scoli cu pedagogi buni; daca vreti cercetare atunci uitati-va dupa scoli cu cercetatori buni. Daca vrei sa lucrezi intr-o firma (care este un caz particular pentru "vrei bani") atunci cel mai important este sa ai o baza solida si sa nu fii prea specializat. Sunt intru totul de acord cu Cosmin cand spune ca rostul facultatii este sa-ti dea o baza; imi scot peri albi oamenii care imi spun ca cutare universitate e proasta fiindca preda un limbaj invechit in loc de limbajul X sau fiindca nici macar nu aminteste de tehnologiile Y si Z care sunt acum cele mai folosite. Tehnologiile sunt atat de multe si se schimba atat de rapid incat ar fi o prostie neimaginabila ca facultatea sa incerce sa ti le bage pe gat. In schimb, studentii trebuie sa se familiarizeze singuri cu tehnologiile care ii intereseaza: nici sa fi rupt total de ce se intampla in industrie nu e bine. Daca vrei cercetare atunci e foarte util sa ai din timp contact direct cu cineva care face cercetare si care iti poate transmite `feeling'-ul. Corelatia dintre calitatea de pedagog si cea de cercetator este mult mai mica decat credeam eu.

Pentru a vedea cat de buni pedagogi sunt profesorii unei facultati cea mai sigura metoda este sa te duci la cateva cursuri si sa vezi daca intelegi; dar multi elevi de liceu devin interesati de alegerea facultatii prea tarziu ca sa mai poata face asta. Alta varianta este sa intrebi studentii care au facut cursuri cu profesorul respectiv. Trebuie sa stiti insa ca se intampla ca parerile asupra a cine e profesor bun sa varieze foarte mult. De aceea trebuie intrebati oamenii cu interese asemanatoare si de valoare apropiata voua. Eu ignor afirmatiile de genul "stiu pe X care zice ca profesorul Y nu e bun" atata vreme cat nu stiu ca X imi este cat de cat asemanator mie. Alta metoda este sa va uitati pe manualele scrise de profesorii respectivi. Luati o carte de Stanasila si vedeti daca va place. Luati o carte de Atanasiu si vedeti daca va place. Aceasta ultima metoda este insa cea mai proasta. Sunt cazuri de oameni care scriu foarte bine dar sunt greu de urmarit cand vorbesc (de exemplu Knuth).

Pentru a vedea cat de buni cercetatori sunt profesorii unei facultati puteti folosi Internetul. Intai identificati profesorii care fac ceva ce v-ar putea interesa. Mergeti la http://scholar.google.com/, la cautare avansata selectati domeniul si cautati ceva de genul (author:"v iorga"). Vedeti in ce an au fost publicate articolele, de cate ori au fost citate si, cel mai important, uitati-va un pic pe ele, macar pe introducere si concluzii, si vedeti daca vi se pare interesant. Daca folositi metoda asta aproape sigur o sa va convingeti ca pentru cercetare cel mai bine e sa mergeti la o facultate din afara. Sper ca sunt unele domenii in care si Romania are cercetare OK; doar ca eu nu le stiu.

Daca va hotarati ca cea mai buna alegere este o facultate din afara atunci nu uitati ca "in afara" nu inseamna numai SUA. Sunt locuri bune si in Europa: Anglia, Germania, Franta si poate chiar Italia, Spania, Irlanda. O sa scriu in continuare despre cum se gaseste o pozitie de PhD in Europa pentru ca asta stiu. Folositi Internetul.  Informati-va pe web si comunicati cat mai direct posibil: email, telefon sau chiar mergeti pana acolo daca este posibil. Nu uitati ca banii sunt nu numai grija voastra ci si grija celor care va primesc. Este foarte posibil ca un candidat mai prost pregatit sa fie admis fiindca a aplicat tocmai cand un grup a facut rost de bani si avea nevoie de oameni iar un candidat mai bine pregatit sa fie respins pentru ca a aplicat intr-un loc unde grupul e relativ mare, nu se simte nevoia de oameni noi si sunt la mijlocul unui proiect care a fost dimensionat ca bani pentru acel numar de persoane. Asa ca stati cu ochii mari dupa anunturi de genul "avem 2 pozitii de PhD disponibile" si scrieti-le repede. Pentru o pozitie de doctorat una dintre calitatiile cautate este sa stii sa scrii. Articolele sunt `produsul' grupurilor de cercetare. Daca nu stii sa scrii va trebui sa inveti, ceea ce inseamna efort suplimentar din partea lor. Daca aveti ocazia sa scrieti cateva articole scrieti-le in engleza ca sa le puteti arata si stati pe ele pana va plictisiti imbunatatindu-le. Daca va puteti permite lasati-le de-o parte un timp (doua saptamani?) si apoi reveniti: veti gasi greseli peste care obisnuiati sa treceti pentru ca creierul `stia' ce `ati vrut sa spuneti'.

Pentru comparatie va scriu ce cursuri se fac la universitatea unde sunt eu acum (University College Dublin) la informatica.

1. Introduction to Programming 1 & 2. (o varza unde studentii fac interfete grafice in Java pana vomita)
2. Algorithmic Problem Solving. (super, e predat de Henry care preda totul foarte bine)
3. Introduction to Computer Architecture. (cateva lucruri despre hardware, limbaj de asamblare; util dar nu stiu cat de bine e predat)
4. Software Engineering Project. (faci o aplicatie mica, ce vrei tu; de exemplu eu am ajutat niste studenti care au facut http://sort.ucd.ie/projects/sudoku-league/ si http://sort.ucd.ie/projects/bam/)
5. Formal Foundations. (nu prea stiu ce se face)
6. Data Structures and Algorithms 1 & 2 (partea a doua e simpatica, prima e cam lenta; ma rog, pentru voi probabil ambele sunt prea lente)
7. Digital Systems. (cateva informatii despre circuite integrate)
8. Discrete Mathematics for Computer Science. (in toamna e prima oara cand se preda dar o sa fie misto fiindca Henry il preda iar eu tin seminariile Wink )
9. Databases and Information Systems 1 & 2. (baze de date relationale; nu prea stiu exect ce si cum)
10. Web Multimedia: an Overview. (habar n-am nimic despre asta)
11. Foundations of Computing. (modele de calcul, decidabilitate, computabilitate, complexitate; pacat ca e predat de Franz care e unul dintre cei mai incoerenti profesori pe care i-am vazut)
12. Program Construction 1 & 2. (predat de Henry; mi s-a parut foarte simpatic cum data fiind o problema -- de exemplu LCS -- solutia este `calculata' aproape automat, ca si cum ai face algebra)
13. Computer Graphics 1 & 2. (geometrie computationala; la laborator se fac vizualizari de date stiintifice folosind OpenGL)
14. Object Oriented Programming. (design patterns & related stuff)
15. Processor Design. (habar n-am)
16. Operating Systems. (anul asta se face cu Joe, indrumatorul meu, care are de gand sa predea MINIXul lui Tanenbaum)
17. Principles of Programming Languages. (calcul lambda, descrierea formala a semanticii unui limbaj, scrierea unui interpretor; se foloseste Scheme)
18. Introduction to Artificial Intelligence. (nu stiu ce se face, dar istoric departamentul are experienta in domeniul asta)
19. Networks and Internet Systems. (habar n-am)

Cursurile optionale includ: Introduction to Calculus, Numbers and Functions, Linear Algebra and Geometry, Differential and Integral Calculus, Calculus and Statistics, Matrices and Vectors, Linear Models in the Sciences, Integral and Diferential Vector Calculus, Graphs and Networks, Multivariable Calculus and Applications, Group Theory and Its Applications.

Interesant ca mesajul incepe cu "am putine lucruri de spus".
Memorat
robotel
Vizitator
« Răspunde #48 : August 28, 2006, 00:34:49 »

Lui Cosmin i s-a parut foarte interesanta discutia, si m-a pus sa va scriu cate ceva din experienta mea (asa cum a pus pe multi altii, se pare) :D

Eu sunt la Facultatea de Informatica din Iasi, unde teoretic studiez ceea ce se numeste CS; practic facem si alte chestii. Pentru cineva care a fost la ONI, primii doi ani sunt probabil destul de plicticosi. Nu prea se invata nimic nou, dar se pune accent pe partea teoretica mai mult decat la olimpiada. Matematica se studiaza foarte putin, din pacate; mai mult, ce se studiaza e probabil cunoscut din liceu.

Anul trecut am fost exchange student la Universitatea Konstanz, in Germania. Exista diferente mari intre sistemul universitar romanesc si cel de acolo. (Pentru cei care nu stiu, sistemul universitar/cercetare asa cum exista el acuma a fost "inventat" in Germania). Oricum ideea e ca acolo era foarte interesant, din mai multe puncte de vedere:
- dotare tehnica de exceptie (e.g. calculatoare, biblioteca, etc)
- facultatea e impartita pe "catedre"; fiecare catedra e condusa de un profesor care are un domeniu pe care face cercetare impreuna cu ceilalti. studentii buni se pot angaja (cu bani) sa lucreze pe langa un profesor
- se studiaza lucruri "cool", profesorii sunt la curent cu tot ce misca in domeniul lor; cursurile sunt moderne; toti profesorii stiu sa foloseasca un calculator la un nivel "inalt" (de exemplu, mai toti misca bine prin linux)
- toti profesorii sunt interesati de ceea ce predau si isi dau silinta sa-si ajute studentii

Asta spre deosebire de Iasi, unde:
- laboratoarele sunt varza
- nu poti lucra ca student pe langa un profesor
- pe unii profesori ii doare in cot de cat intelege student, atat timp cat el isi ia cecul dolofan in fiecare luna

Cu toate aceste neplaceri, cred ca FII-ul e printre cele mai bune facultati de info din Romania (bine, e singura de info, dar ma refer la sectiile de info din cadrul fac. de mate). De Politehnica din Bucuresti stiu doar din auzite. Eu nu m-am dus acolo fiindca nu-mi place Bucurestiul. Din cate mi-am dat seama, acolo se fac cursuri mai interesante si mai serioase decat la mine la facultate si oricum sunt mai multe oportunitati pentru studenti (fiindca e in Bucuresti).

Si in Iasi sunt niste oportunitati misto:
- exista un centru academic Microsoft, de unde se poate imprumata gratuit software si de unde poti sa fii recomandat pentru un internship la MS
- sunt burse Erasmus, cu care se poate pleca la niste universitati din Europa la studii pentru un an; multi uita sa se intoarca

Revenind la ideile principale: nicaieri in lume nu exista universitati care sa poate concura cu universitatile din SUA pentru domeniul CS (http://www.paulgraham.com/america.html si scroll down to 4.). Cele din Europa sunt mediocre dpdv informatica, iar in Romania sunt sub cele din Europa. Faptul ca sunt multi studenti buni la universitati in/din Bulgaria, Rusia, Romania, etc se datoreaza mai mult conditiilor sociale din tarile cu pricina decat faptului ca universitatile sunt grozave.

Deci: SUA >> Europa > Romania. Pe de alta parte, daca vreti sa alegeti o facultate, trebuie sa va ganditi la ce vreti sa faceti in timpul facultatii si dupa ce o terminati. In principiu sunt 3 alternative pentru cineva care termina CS/tehnica:
- se angajeaza la o firma dupa ce termina
- infiinteaza o firma noua si rupe gura targului
- continua in domeniul academic (adica prof)

Daca mergeti la facultate in strainatate, trebuie sa aveti grija cu partea financiara. Daca vreti sa va si distrati in timpul facultatii, trebuie sa aveti pregatiti bani suficienti dinainte; altfel trebuie sa va angajati (care poata sa nu fie usor din motive de viza). Pe de alta parte, in Romania nu aveti de ce sa va faceti probleme cu banii (in principiu), dar nici nu gasiti calitatea universitatilor din afara.

have fun
Memorat
robotel
Vizitator
« Răspunde #49 : August 28, 2006, 08:20:02 »

Un link care se poate dovedi interesant:

http://scienceblogs.com/goodmath/2006/08/working_in_industry_vs_working_1.php
Memorat
Pagini: 1 [2] 3 4 5   În sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2013, Simple Machines