Interviu cu romanii de la Talentbuddy

Cosmin
Cosmin Negruseri
14 august 2014

Andrei, Octav si Vlad de la stanga la dreapta

Il stiu pe Vlad de la concursurile de programare. Mai apoi am vorbit mai mult cu el si cu Andrei la Google in Mountain View unde faceau un internship pe vara. La terminarea facultatii au facut echipa cu Octav si au luat drumul strainatatii, incepand un startup in Canada. Le-am luat un interviu despre traseul lor.

1. Spuneti-ne putin despre voi si despre Talentbuddy.

Andrei: Primul meu contact cu programarea a fost in clasele 5-8, cand memoram programe Pascal ca sa nu raman corigent. In liceu programele au devenit mai mari, astfel incat am fost fortat sa le inteleg. Am descoperit ca imi place foarte mult sa programez si am inceput sa ma pregatesc cot la cot cu olimpicii la informatica.

Am continuat studiile la Politehnica Bucuresti, timp in care am lucrat pentru GNOME (in cadrul Google Summer of Code), Nokia (Berlin) si Google (San Francisco). In San Francisco am cunoscut multi antreprenori si am fost atras de lumea startup-urilor, asa ca imediat dupa terminarea facultatii am pornit la drum impreuna cu Vlad si Octav.

Vlad: In primul an de liceu am inceput sa invat programare si algoritmica destul de sistematic iar pentru urmatorii 4 ani infoarena.ro mi-a fost homepage. Ulterior, am mers la Universitatea Politehnica din Bucuresti si in prima vacanta de vara am facut un internship ca software developer la BitDefender. Pentru urmatoarele doua veri m-am alaturat echipei de Statistical Machine Translation din cadrul Google Research, Mountain View ca software engineer intern.

In final, am decis sa aleg o alta traiectorie in cariera si impreuna cu prietenii mei Andrei si Octav am pornint un startup in Vancouver, Canada.

Octav: Am studiat stiinta calculatoarelor si inginerie electrica la Jacobs University Bremen in Germania si am absolvit in anul 2007.

Prima mea interactiune cu un calculator a avut loc in clasa a 5-a, in 1995, in timpul primelor cursuri de informatica. Asa am invatat sa programez in Basic pe calculatoare CoBra si HC.

Am inceput sa folosesc calculatorul acasa incepand cu 1997 (clasa a 7-a) pentru a crea diverse proiecte pentru familie, rude, colegi si cateva firme din Romania. Am inceput cu design grafic (carti de vizita, brosuri, postere, etc) si am continuat cu site-uri si aplicatii web.

In 2007, dupa absolvirea facultatii, m-am intors in Romania si am inceput sa lucrez la aplicatii web comerciale (kmbio, Trigwee), iar in 2011 am plecat in Canada impreuna cu Andrei si Vlad unde am lucrat la Sunnytrail, Talentguide. In prezent lucram la Talentbuddy.

Mai am de lucru pana voi atinge nivelul de succes pe care mi-l doresc, insa fiecare dintre aceste proiecte, a fost un pas inainte. Am invatat multe lectii valoroase despre ce inseamna sa creezi, finantezi si distribui un produs.

Talentbuddy: este o platforma educationala pentru programatori. Oferim aplicatii web si mobile cu ajutorul carora un programator isi poate testa abilitatile precum si programe de educatie mentorate de experti.

2. Ati refuzat traseul corporatist si ati ales sa fondati un startup. Cum ati luat decizia?

Octav: Am hotarat sa incep un business in 2007, dupa ce am terminat facultatea in Germania. Cautam un mediu de activitate cu autonomie mare. Imi doream sa pot lucra direct cu oamenii care beneficiaza de serviciul / produsul meu si sa imi creez propriile responsabilitati. Nu am reusit sa gasesc joburi care sa ofere un astfel de mediu asa ca am decis sa creez un business in toamna lui 2007.

Andrei: Imi place sa creez produse noi, care sa ajute oamenii. La o companie ca Google sau Facebook sansele de a fi implicat in conceptualizarea si implementarea unui produs nou de la zero sunt foarte mici. Este posibil, bineinteles, dar cea mai sigura si rapida cale a fost sa infiintez o companie noua.

Vlad: Imi place sa programez, dar intotdeauna am fost fascinat de tot ceea ce inseamna business si organizatii de oameni. Nu vedeam totusi de unde ar trebui sa incep.

Ulterior, cunoscandu-i mai bine pe Andrei si Octav am realizat ca ei sunt punctul de start si sunt pus in fata unei oportunitati unice. Nu am avut nicio ezitare in a porni la drum cu ei si a lasa in urma Google sau alte companii interesante. Echipa a fost cel mai important element al deciziei.

3. De ce Canada, nu Romania sau Europa?

Din 2 motive:

a) Acces la investitori: in Europa sunt mult mai putini investitori si in general sunt mai reticenti sa investeasca in startup-uri early-stage. A fost si un factor de spontaneitate - tocmai ce ne fusese recomandat un accelerator nou in Vancouver care ne oferea $175,000. In Europa nu exista un astfel de program care sa ofere o investitie comparabila in conditii legale la fel de bune.

b) Acces la o piata mare: Europa este formata din multe tari, fiecare cu limba si cultura lor, ceea ce creste dificultatea de a scala un business. In acelasi timp, North America ne pune la dispozitie o piata mare de oameni cu aceeasi cultura si cu putere de cumparare mare. Ne este mult mai usor sa scalam afacerea pe o piata mare si omogena.

Numarul ridicat de investitori si potentiali clienti cresc sansele de succes ale unui startup semnificativ. Desigur am fi putut porni un business si in Romania sau Europa, dar prin definitie sansele de success sunt foarte mici pentru un startup. Am avut oportunitatea sa crestem sansele si nu am ezitat.

4. Cum ati ajuns acolo?

Totul s-a intamplat destul de repede. Cu cateva luni inainte sa terminam facultatea am participat toti 3 la un concurs de business organizat de Ixia in Bucuresti. Am castigat premiul de $20,000. Ulterior am aplicat la Growlab, am fost acceptati si am decis sa ne mutam in Vancouver.

5. Cum a fost partea de fundraising?

Am reusit sa obtinem finantare de la Version One Ventures, BDC si Initio Group - conexiuni pe care le-am legat pe parcursul Growlab.

Nu am avut acces la acelasi numar de investitori pe care il pune la dispozitie YCombinator, iar compania nu a fost evaluata la acelasi nivel ca o companie care participa la YC - dar optiunile au fost mai bune ca in Europa.

Per ansamblu, am avut acces la oportunitatile necesare pentru a trece la urmatorul nivel de dezvoltare si comercializare.

6. De ce se ocupa Talentbuddy? Ce problema rezolva?

Initial, Talentbuddy rezolva problema de training pentru interviuri la companii precum Google. Interviurile tehnice sunt dificile si e nevoie sa fii pregatit sa rezolvi anumite categorii de probleme inainte sa aplici. Talentbuddy ofera seturi de probleme, un IDE, un sistem care testeaza calitatea solutiilor automat si o modalitate de a accesa solutiile create de alti programatori la aceeasi problema.

Pe masura ce numarul de utilizatori ai platformei a crescut, scopurile in care este folosita s-au diversificat. Astazi platforma este folosita de profesori si studenti la cursuri de CS, de programatori profesionisti pentru distractie sau pentru a invata un limbaj de programare nou.

In mai 2014 am introdus doua programe de mentorat online pentru oamenii fara experienta in programare dar si pentru profesionistii care nu au timp sa mearga la cursuri de training offline sau nu au reusit sa capete experienta practica pe care si-o doresc prin alternative educationale precum Coursera, Udacity, Treehouse sau Lynda.

Majoritatea alternativelor mentionate mai sus se concentreaza pe predarea si aplicarea conceptelor in situatii izolate. Spre deosebire de alternativele existente, programele noastre de mentorship te ajuta sa inveti intr-un context foarte similar cu un job real. Am publicat recent un articol care explica in detaliu diferentele intre un program de mentorship si alte alternative pe care le poti gasi pe Internet.

7. Ce sfaturi aveti pentru programatorii din comunitatea infoArena?

Recomandam oricarui programator din comunitate sa fie atent la problemele care apar in mediul in care traieste si in loc sa le ignore, sa ia initiativa pentru a le rezolva. Nu gasesti un fotograf bun pentru o petrecere? Creaza un loc unde poti gasi fotografi usor. Nu iti place experienta de shopping online? Creaza una mai buna - si asa mai departe.

8. Cateva cuvinte de final?

Daca vrei sa schimbi felul in care oamenii isi dezvolta abilitatile de programare si daca stapanesti foarte bine fundamentele programarii, alatura-te echipei de mentori de la Talentbuddy. Esti platit, poti lucra in timpul liber, de oriunde din lume, impreuna cu fosti ingineri Google si Youtube.

Asteptam un email de la tine la adresa [email protected]

Categorii:
remote content