Retrospectiva anului 2016

GavrilaVlad
Gavrila Vlad
31 decembrie 2016

Anul 2016 mai are câteva ore până la final, aşa că avem o bună ocazie să ne amintim care au fost cele mai importante evenimente pentru comunitatea informatică din România, petrecute în decursul ultimelor 365 de zile. Ca de obicei, lista este pur subiectivă, aşa că vă invit să o com(ple|en)taţi pe forum.

Girl power

Să fi rezolvat România cea mai importantă problemă din informatică? Nu, nu mă refer la P vs NP, ci la faptul că ştiinţa calculatoarelor părea a nu fi un domeniu atractiv pentru fete. Ei bine, anul acesta, foarte multe dintre rezultatele bune la competiţiile naţionale şi internaţionale se datorează lor. Aşa că ar fi nedrept să nu le menţionăm aici, pe prima poziţie în lista noastră, şi să le felicităm cum se cuvine pe:

Deşi la IOI, CEOI şi BOI am trimis în continuare echipe compuse doar din băieţi, am o presimţire că în următorii ani acest lucru se va schimba şi că vom avea inclusiv o fată în echipa de IOI. O singură întrebare rămâne: cine va fi aceasta?

CEOI

La 7 ani după ediţia din 2009, CEOI a revenit în România, având loc în perioada 18-23 iulie la Piatra Neamţ. După ce dariusdariusMarian Darius dariusdarius ne-a împărtăşit gândurile lui despre competiţie din punctul de vedere al concurentului, iată şi un inside view din partea mea, ca membru al comisiei:

  • E greu să estimezi dificultatea unui set: credeam că vom avea punctaje de 100 pe problema Kangaroo din prima zi, şi măcar un scor mai mare de 29 pe problema Trick. Noroc că ne-am descurcat mai bine cu ziua 2. :)
  • E mult mai multă presiune când eşti membru în comisie decât atunci când participi. Concurenţi, o să vă fie dor de vremurile bune.
  • Melodia Trandafir de la Moldova era notificarea că un concurent a pus o întrebare.
  • Am jucat prea mult Pokemon Go pentru binele nostru. Aveam inclusiv o problemă de rezervă cu tematică Pokemon.
  • Să primeşti aprecieri de la liderul delegaţiei Poloniei produce un sentiment unic.
  • Comisia a avut parte de o excursie la un baraj. Nu s-a făcut absolut nicio glumă pe acest subiect. ;)

Echipele României au obţinut şi ele rezultate frumoase la CEOI, dar despre asta în secţiunea următoare.

Rezultate internaţionale

La nivel de liceu, singurul lucru care ne-a despărţit de a avea un an excelent din punct de vedere al rezultatelor internaţionale a fost neobţinerea unei medalii de aur la IOI, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2011. Poate că un lot aflat între generaţii, excesiv de "dopat" cu tehnici şi cu prea puţină experienţă la ad-hoc-uri explică această prestaţie mai modestă la cea mai mare competiţie internaţională. Cu toate acestea, rezultatele individuale ale membrilor loturilor sunt importante şi merită notate:

La nivel universitar, România este reprezentată pentru prima oară de către două echipe la finala ACM. Acestea sunt:

Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că anul acesta trei români au ocupat locul I la concursuri online: freak93Adrian Budau freak93 a câştigat SRM 678 Div 1, iar geniucosOncescu Costin geniucos şi fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 au câştigat Codeforces Round #371 Div 1, respectiv Div 2.

Îi felicităm pe toţi şi le urăm mult succes pe anul ce urmează!

2017

Ce ne aşteaptă în 2017? Generaţia care a absolvit anul acesta nu a dat foarte mulţi membri în lot, aşa că preconizez că lotul lărgit va rămâne în mare parte constant, sperând şi la o creştere valorică a membrilor lui. Poate, de ce nu, să obţinem din nou o medalie de aur la IOI?

Vorbind despre IOI, competiţia va avea loc anul acesta la Teheran, aşa că poate ar fi util celor care au pretenţii de calificare să rezolve probleme propuse de iranieni (numeroase concursuri de pe Codeforces au fost propuse de aceştia).

În speranţa că cele câteva New Year's Resolutions de anul trecut (care, apropo, sunt valabile şi pentru anul acesta) v-au fost utile pe 2016, vă las şi acum câteva pentru anul ce urmează:

  • Învăţatul de tehnici de programare este bun, până la un punct. Mai bine investiţi-vă timpul gândindu-vă la probleme de idee, ad-hoc-uri, decât în a învăţa cel mai rapid algoritm de FFT.
  • Ca şi anul trecut, nu pot spune suficient de apăsat că participarea la concursuri este utilă: Algoritmiada, Codeforces, USACO, COCI, TopCoder, Mindcoding şi CSAcademy sunt doar câteva dintre cele la care puteţi să vă pregătiţi.
  • Lucraţi mai organizat şi mai eficient: alegeţi-vă cu grijă problemele pe care le lucraţi, ca timpul pe care îl investiţi în pregătire să nu se irosească pe probleme uşoare.

În loc de încheiere, o previziune... numerologică: numere norocoase pe 2017: 3 şi 4.

La mulţi ani 2017!

Categorii:
remote content