Ratinguri

Cosmin
Cosmin Negruseri
29 octombrie 2008

Am observat de multe ori cum pe bloguri, liste de discutii, forumuri sau threaduri de email incepe cate o discutie legata de o oarecare problema si apar replici cu multe idei diferite. Cateodata solutia cea mai buna apare pe la inceput dar este ignorata si se discuta la nesfarsit idei evident mai slabe. In general oamenii ce raspund mai tarziu sunt bine intentionati dar nu isi cunosc nivelul.

Asta nu se intampla si pe forumurile de pe topcoder. Acolo participantii au rating in functie de performanta in concursuri. Astfel comunitatea e structurata ca o meritocratie. Coderii cotati cu rosu sunt respectati. Daca cineva cu rating de peste 2200 a postat o replica probabil are dreptate si poti sa te concentrezi mai bine pe ceea ce a zis. Puteam sa filtrez rapid posturile interesante si educative. Daca nu a raspuns cineva cu rating rosu pe un thread probabil nu e interesant si trec mai departe. Cum informatia abunda pe internet, filtrarea continutului de calitate devine din ce in ce mai importanta.

Simt cateodata lipsa acestor ratinguri, mai ales in domenii care nu le cunosc la fel de bine ca si concursurile de algoritmica. Un exemplu ar fi discutiile despre economie. Acolo sunt multi care isi dau cu parerea, dar nu iti poti da seama usor care sunt surse credibile de informatie si care sunt oameni care vor sa fie si ei in pas cu moda.

Ar fi interesant de vazut in ce alte contexte ar fi utile.

Categorii:
remote content