Modele

Cosmin
Cosmin Negruseri
03 decembrie 2008

Discutam cu Mircea vara asta despre Eric Schmidt si Steve Jobs. Ii comparam noi si lui Mircea ii placea mai mult de Steve pe cand mie imi placea de Eric.

Pe Eric Schmidt am senzatia ca il pot intelege. El este la origine programator. Pe parcursul doctoratului a fost unul dintre creatorii Lex un generator de analizatoare lexicografice (probabil ati auzit de lex daca ati facut un curs de compilatoare). A fost Chief Technical Officer la Sun Microsistems, apoi Chief Executive Officer la Novell . Ultimul job pe care il detine e CEO al Google. Lui Eric ii place sa vorbeasca si se gasesc o gramada de interviuri. Opiniile lui sunt bine gandite si argumentate, iar prin ele ma convinge ca este un om valoros.

Pe Steve Jobs in schimb nu il inteleg. El ca personaj e foarte cool si are in spate multe realizari. A revolutionat industria calculatoarelor personale, apoi creand Pixar a revolutionat industria filmelor de animatie. Mai tarziu revenind la Apple a revolutionat industria de mp3 playere si mai recent prin iPhone a revolutionat industria telefoanelor mobile. Sunt mai putine materiale online despre el, si e mai greu sa vezi de ce Steve are succes.

Pe de o parte Eric e la baza un inginer care a devenit un manager foarte bun. Steve e un product manager exceptional care are o vedere de ansamblu foarte buna. Pentru mine e putin mai greu sa inteleg partile de strategie si de marketing, si acolo exceleaza Steve. Pe langa viziunea macro pe care o are el se concentreaza foarte mult si pe detalii, mai ales pe unele de design. Am auzit indirect de oameni ce lucreaza la Apple la care Steve a venit in birou fara sa fi vorbit cu ei vreodata inainte, si le-a cerut sa mute un buton din aplicatia lor cativa milimetri la stanga.

Consider discutii de genul asta interesante. Oamenii pe care ii respecti si pe care ii consideri modele, spun ceva despre tine. Acestia arata intr-o anumita masura directia in care vrei sa te indrepti, calitatile pe care le consideri importante si pe care ti-ai dori sa le ai.

Voi ce parere aveti despre Eric sau Steve si pe ce alti oameni din IT ii respectati?

Categorii:
remote content