Interviu Mihai Stroe (Evenimentul Zilei)

Cosmin
Cosmin Negruseri
23 octombrie 2008

Va spuneam in un blog post anterior despre interviul pe care l-am dat impreuna cu Mihai Stroe si Cristi Strat pentru Evenimentul Zilei. In articol nu au aparut raspunsurile interviurilor in totalitate. Si cum v-am promis, va redau pentru inceput interviul cu Mihai Stroe.

1. Scurta prezentare

Mihai Stroe a absolvit Facultatea de Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde a terminat si programul de Master. Experienta sa cuprinde participarea la numeroase concursuri nationale si internationale de programare intre 1995 si 2004, initial in calitate de concurent, iar apoi ca organizator. Mihai a inceput ca programator la Google in iunie 2004, dupa terminarea Master-ului. In cadrul companiei, a lucrat la cateva proiecte pentru imbunatatirea infrastructurii Google si a calitatii rezultatelor motorului de cautare.

Dupa aproape trei ani petrecuti la sediul principal din Mountain View, California, Mihai s-a transferat la biroul din Zurich in 2007. In prezent are functia de Technical Lead / Manager.

2. In Romania, un job la Google este insotit aproape intotdeauna de un soi de admiratie ce nu are nevoie de argumente. Cat de greu este de fapt sa ajungi acolo?

Selectia este foarte serioasa, si nu este usor sa obtii un job. Pe de alta parte, cred ca avem mai mult de 100 de angajati romani, iar vara aceasta am avut 20-30 de studenti romani care au facut stagii de trei luni la Google, venind de la universitati din tara sau din strainatate. Aceste cifre demonstreaza valoarea programatorilor romani.

3. Ce te motiveaza sa faci ceea ce faci?

Pentru mine, cea mai importanta motivatie este faptul ca proiectele la care lucrez sunt vizibile in exterior si ajuta milioane de utilizatori in fiecare zi. De exemplu, am adus imbunatatiri la motorul de cautare, si am dezvoltat functionalitate pentru Google Toolbar si pentru Google Chrome, noul nostru browser care a fost lansat sapatamana aceasta.

4. Este Google tinta ultima a oricarui programator? Se poate mai bine de atat?

Pentru mine este locul ideal. Oamenii cu care lucrez sunt foarte bine pregatiti. Proiectele sunt interesante. Daca avem idei care pot avea un impact puternic asupra companiei, suntem incurajati sa le dezvoltam. Bineinteles, recompensele sunt pe masura realizarilor si angajatii cu performante deosebite pot avansa repede in cariera. In plus, Google este una din companiile care influenteaza puternic dezvoltarea Internetului. In momentul de fata sunt convins ca peste 10 ani ma veti gasi tot la Google.

5. Stim chiar de la Google ca mediul de lucru este unul foarte relaxat. Nu cumva flexibilitatea asta inseamna o responsabilizare a angajatului?

Intr-adevar, mediul de lucru este flexibil - dar ritmul de dezvoltare este alert. In general lucram in echipe mici, de 3 pana la 10 angajati; proiectele mari sunt impartite in mai multe echipe. Angajatii sunt motivati si se sustin reciproc.

Accesul la informatie in cadrul companiei este foarte bine pus la punct. Astfel, imi este foarte usor sa aflu ce anume se intampla in oricare alt proiect, ceea ce imi permite sa contribui cu idei si sa identific persoane care m-ar putea ajuta in proiectele proprii.

In plus, creativitatea este incurajata; angajatii pot petrece 20% din timpul de lucru (de exemplu o zi pe saptamana) in cadrul unui alt proiect decat cel principal, la alegere. De asemenea, putem folosi acest timp pentru a dezvolta o idee proprie. In momentul in care este clar ca ideea va avea succes,
se formeaza o echipa care poate sa o realizeze. Aceasta strategie a condus la dezvoltarea unor proiecte importante, cum ar fi Google News.

Personal, am folosit aceasta flexibilitate pentru a incepe, dezvolta si conduce unul din proiectele la care lucrez, bazat pe o idee proprie. In momentul de fata, la acest proiect lucreaza 8 angajati.

Dupa ce ideea respectiva a devenit proiectul meu principal, 20% din timpul meu de lucru a ramas in continuare flexibil. M-am folosit de acest lucru pentru a organiza cursuri de pregatire pentru noii angajati si prezentari ale companiei la doua universitati din Romania.

6. Ce (mai) inseamna Romania pentru Mihai Stroe? Iti doresti sa te intorci?

Vizitez Romania foarte des; anul acesta voi avea probabil 7-8 vizite. Familia si o mare parte din prietenii mei sunt in Bucuresti, iar familia sotiei mele este la Cluj, deci avem legaturi puternice cu Romania. Pe termen lung sunt sanse mari sa ramanem in Elvetia - dar drumul de la Zurich la Bucuresti sau la Cluj nu este chiar atat de greu de parcurs...

7. Daca maine s-ar infiinta un birou Google in Romania, ai veni sa lucrezi aici?

As veni pentru cel putin 6-12 luni, sa ajut la formarea si pregatirea grupului din Romania.

8. Ce sfaturi i-ai da unui tanar roman care vrea sa lucreze la Google?

Depinde de pregatirea din momentul actual. De exemplu, pentru mai multi romani care au participat la concursuri internationale de programare, nu a fost extraordinar de dificil sa ajunga la Google - dar aceasta nu este o conditie necesara.

Cred ca o buna pregatire generala in informatica, mai ales in algoritmi si sisteme distribuite, impreuna cu un nivel foarte avansat de pregatire in unul din domeniile care ne intereseaza, sunt importante pentru succes.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa www.google.com/jobs

Testarea pentru selectie este foarte serioasa, si unii candidati valorosi nu reusesc sa obtina o pozitie in cadrul companiei - dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fie dezamagiti, exista si alte oportunitati.

9. Sunt convins ca foloseai motorul de cautare inainte sa intri in companie. Obiectiv vorbind, de ce e cel mai bun de pe piata?

Parerea mea este ca rezultatele cautarii pe Google sunt superioare rezultatelor produse de alte motoare de cautare. Motorul de cautare este cel mai important proiect din companie si avem un numar mare de echipe care aduc imbunatatiri.

Ca realizari importante, din ultima perioada, as remarca modul in care sunt combinate mai multe tipuri de informatie. De exemplu, pe www.google.com, rezultatele pentru interogarea "Marea Neagra" pot include pagini web, imagini si continut video.

Ca fapt divers, in 2004, dupa ce am fost acceptat pentru interviuri, am contactat cateva zeci de prieteni si i-am intrebat ce motor de cautare folosesc. Toti cei intrebati, fara exceptie, au raspuns "Google".

10. Cum crezi ca ar fi aratat lumea fara Google?

Google a avut contributii majore la dezvoltarea aplicatiilor Internet si la organizarea informatiei disponibile online. Cand spun aceasta, nu ma refer numai la motorul de cautare; am obtinut rezultate similare in mai multe domenii.

De exemplu, inainte de lansarea serviciului Gmail in 2004, principalele servicii de e-mail ofereau cativa MB de spatiu de stocare, iar cautarea era ineficienta. Gmail a schimbat aceste lucruri, oferind in momentul lansarii 1 GB de stocare (de cateva sute de ori mai mult) si perfectionand cautarea, iar in timp, celelalte servicii s-au adaptat.

Sunt convins ca Google Chrome va duce la progrese similare in domeniul browserelor. In viitor ne putem astepta la multe alte imbunatatiri.

Saptamana viitoare voi publica interviul cu Cristian Strat

Categorii:
remote content