Interviu Cristian George Strat (Evenimentul Zilei)

Cosmin
Cosmin Negruseri
27 noiembrie 2008

Continui cu interviul pe care l-a dat Cristian George Strat pentru Evenimentul Zilei cu ocazia aniversarii a 10 ani de la creerea companiei Google. Un post anterior contine interviul cu Mihai Stroe (unul dintre cei doi olimpici romani care au obtinut puctaj maxim la olimpiada internationala de informatica). Puteti gasi articolul publicat in ziar aici

1. Scurta prezentare.

Cristian George Strat, din Bârlad, este proaspat absolvent al Facultatii de matematica si Informatica, Universitatea Bucuresti. Cristian face in prezent al doilea stagiu la Google; primul a fost la sediul principal din Mountain View, California iar cel de acum in Zürich, Elvetia.

Cristian este Presedintele Asociatiei infoarena (http://infoarena.ro/) si co-fondator, impreuna cu fratele sau, la o companie romaneasca de consultanta software si networking.

2. In Romania, un job la Google este insotit aproape intotdeauna de un soi de admiratie ce nu are nevoie de argumente. Cat de greu este de fapt sa ajungi acolo?

La Google se trimit peste un milion de CV-uri anual. Poate parea ca sunt foarte exigenti insa cred ca cerintele lor sunt rezonabile pentru cineva cu adevarat pasionat de programare. Spre exemplu, cei care participa la olimpiade sau la alte concursuri de informatica nu au dificultati majore la interviurile de angajare. Insa nu e obligatoriu sa participi la concursuri; aceleasi cunostinte pot fi dobandite de un student constiincios si pe parcursul unei facultati de profil, dublata cu mult studiu individual.

3. Ce te motiveaza sa faci ceea ce faci?

In general consider ca e foarte distractiv sa programezi! :) In plus, la Google ai ocazia sa iti aduci contributia la proiecte care ajuta milioane de oameni din intreaga lume. Spre exemplu, poti imbunatati un produs astfel incat utilizatorul sa realizeze ce si-a propus cu cateva secunde mai repede; daca inmultesti cateva secunde cu numarul potential de utilizatori realizezi ca ai scutit omenirea de ani intregi de momente frustrante.
De asemenea ma motiveaza enorm echipa in care lucrez. Imagineaza-ti ca toti din jurul tau sunt activi, dedicati si entuziasti. E molipsitor; crezi ca poti sa fii altfel?

4. Este Google tinta ultima a oricarui programator? Se poate mai bine de atat?

Google e printre cele mai ravnite companii din lume, o dovada fiind si faptul ca s-a clasat pe primul loc in studiul Fortune "Cele mai bune 100 companii pentru care sa lucrezi". In ceea ce ma priveste, mi-e greu sa-mi imaginez o companie care sa-mi ofere oportunitati mai mari, un mediu de lucru mai antrenant si colegi mai valorosi decat imi ofera Google. Cu toate acestea insa nu cred ca toti programatorii tintesc sa ajunga aici. Am multi prieteni care lucreaza in Romania si sunt foarte multumiti si entuziasmati de ceea ce fac.

5. Stim chiar de la Google ca mediul de lucru este unul foarte relaxat. Nu cumva flexibilitatea asta inseamna o responsabilizare a angajatului?

La Google ai program flexibil, la nevoie poti sa lucrezi de acasa, poti sa iei pauze oricand, sa-ti aduci catelul la munca, sau sa-ti inviti prietenii in vizita. In pauze avem la dispozitie mese de biliard, tenis, fussball, jocuri video, putem servi o gustare intr-una din multele bucatarii amplasate in campus sau putem citi o carte in biblioteca.
Desi avem si libertate si tentatii sa irosim vremea, nimeni nu o face. Suntem tratati cu respect, incredere si ca atare ne responsabilizam singuri, nu avem nevoie de presiune "de sus".

6. Ce (mai) inseamna Romania pentru Cristian George Strat? Iti doresti sa te intorci?

Pentru mine, Romania inseamna o familie iubitoare, prieteni dragi, si amintiri.
Altfel, cred ca Romania ofera multe oportunitati antreprenorilor, in particular celor din industria software si online. Cred ca acum e momentul in care investitii si initiative inspirate pot avea un impact major si pot atrage castiguri pe masura.

Din alte puncte de vedere insa, cred ca noi romanii suntem groaznici. E trist sa traiesti intr-un oras murdar si poluat, sa-ti irosesti zilnic ore in trafic si la cozi sau sa te fereasca Sfantul sa ajungi prin spitale. Nu pot sa fiu "optimist", sa spun cu incredere ca o sa fie bine. Lucrurile evolueaza dezamagitor de incet si nu neaparat inspre mai bine. Insa divaghez...

Imi doresc si ma voi intoarce in tara, macar pentru cativa ani.

7. Daca maine s-ar infiinta un birou Google in Romania, ai veni sa lucrezi aici?

E o intrebare buna. Da, as veni o vreme. De asemenea, cred ca sunt foarte multi programatori talentati in Romania care doresc sa lucreze la Google insa nu sunt dispusi sau nu pot sa se mute in alta tara. Un birou Google in Romania ar fi minunat!

8. Ce sfaturi i-ai da unui tanar roman care vrea sa lucreze la Google?

N-as putea sa dau sfaturi insa pot sa povestesc din experienta mea. Din cate am observat, Google pune accent pe cunostinte fundamentale precum algoritmi, structuri de date, arhitectura sistemelor, statistica, etc. si mai putin pe anumite tehnologii. Limbajele de programare, librariile, sistemele de operare samd. se schimba de la an la an, devin depasite, irelevante.
Trebuie sa studiezi informatica pe cont propriu. Nu e de ajuns sa asimilezi ce te invata la scoala sau in facultate. Avem in Romania site-uri foarte bune de pregatire la informatica - algoritmi si structuri de date - precum http://infoarena.ro/ si http://campion.edu.ro/. Acestea sunt adevarate comunitati de elevi, studenti si profesionisti pasionati de informatica, alaturi de care poti sa inveti mult mai repede.

In fine, as vrea sa mentionez ca procesul de angajare nu este perfect. Au fost refuzati si oameni foarte buni. Nu e o mare tragedie daca nu treci de interviuri; un om bune are multe optiuni.

9. Sunt convins ca foloseai motorul de cautare inainte sa intri in companie. Obiectiv vorbind, de ce e cel mai bun de pe piata?

Cred ca relevanta si calitatea rezultatelor sunt doua dintre cele mai importante aspecte ale unui motor de cautare. Google exceleaza la amandoua. In plus, este si rapid si simplu de folosit.

10. Cum crezi ca ar fi aratat lumea fara Google?

Google a contribuit foarte mult la dezvoltarea internetului. Spre exemplu, programele de advertising AdWords si AdSense au ajutat sute de mii de oameni si companii sa castige bani dezvoltand site-uri web de calitate. Aplicatiile Google - Gmail, Calendar, Docs, etc. - au redefinit limitele tehnologice si posibilitatile de interactiune ale acestui mediu. Valuri de inovatii au urmat in industrie. Va mai aduceti aminte casutele de email de 2MB, de 500 de ori mai mici decat ce oferea Gmail la lansare? Alte initiative Google cu impact potential major sunt de abia la inceput: Google Chrome promite sa imbunatateasca browser-ul web, aceasta componenta esentiala a experientei online; Google.org, angajamentul companiei de a investi 1% din profit si din timpul angajatilor catre actiuni filantropice si probleme globale.

Google a demonstrat ca este o companie cu practici etice si se bucura de increderea utilizatorilor sai. Nu stiu cum ar fi aratat lumea fara Google dar stiu ca lumea e "mai buna" datorita lor.

Categorii:
remote content