Infoarena in 2008: Articole

Cosmin
Cosmin Negruseri
17 ianuarie 2009

S-au intamplat multe anul trecut cu infoarena si am vrut sa fac o trecere in revista ca sa vedem cum evolueaza siteul si comunitatea in timp. Astfel am contactat membrii echipei si i-am rugat sa imi spuna ce s-a intamplat nou in fiecare sectiune a siteului.

Modificarile primite au fost prea multe pentru a putea fi scrise in un singur post asa ca le-am impartit. In acest post voi discuta despre sectiunea de articole

S-au adaugat 8 articole dintre care doua originale si sase transcrise:

Treapurile sunt arbori de cautare echilibrati foarte usor de implementat. Dupa ce intelegeti invariantul de heap si invariantul de arbore de cautare, implementarea devine foarte naturala. Astfel veti putea sa ii implementati fara probleme in 20 de minute. Daca ii studiati nu veti mai avea nevoie sa tineti minte sau sa desenati pe foaie cazurile complicate de reechilibrare a arborilor AVL sau a arborilor rosu negrii.

Articolul Tree Decompositions scris de Marius Stroe prezinta doua tehnici utile in unele probleme in care apar querieuri pe arbori, tehnici care la vremea lor erau stiute in cercuri restranse si de care imi amintesc cu placere.

Probleme de acoperire 1 si Probleme de acoperire 2 sunt doua articole ce le-am scris in Ginfo despre diverse probleme aparute la concursuri de info, multe dintre problemele respective fiind luate din carti de mate. Cand ma documentam pentru aceste articole am dat peste o problema care cerea determinarea numarului de posibilitati de acoperire cu dominouri a unui diamant aztec . Am decis sa nu o adaug in articol pentru ca avea o rezolvare matematica care folosea numere complexe si permanentul unei matrici. In 2006 insa, la baraj s-a dat aceasta problema mascata ca un cuplaj si majoritatea concurentilor au "bulanit" problema, rezultatul fiind o formula destul de simpla 2n(n+1)/2. Sunt aproape sigur ca nimeni nu a gasit o demonstratie in timpul concursului pentru acea formula. Imi pare rau si acum ca nu am publicat-o in aceste articole pentru ca astfel problema nu ar fi fost propusa in concurs.

Articolul Heapuri este preluat din cartea Psihologia concursurilor de programare a lui Catalin Francu, si este putin actualizat prin adaugarea de catre Silviu Ganceanu a sectiunii Alternative STL.

Articolul Siruri de sufixe e rezultatul unei colaborari cu Adrian Vladu pentru Ginfo, el contine o structura de date misto folosita in prelucrarea sirurilor de caractere, implementarea lui Adrian ce este impresionant de scurta si mai multe probleme ca aplicatii.

Coduri Gray discuta cinci probleme in rezolvarea carora se foloseste acest cod binar.

Probleme cu numere lipsa si nu numai ... contine o serie de problemute interesante care datorita simplitatii si ingeniozitatii lor au ajuns probleme de interviu la companii mari ca Microsoft.

Articolele noi si transcrierile de articole vechi au fost parte a eforturilor din sectiunea Implica-te a siteului. S-au facut eforturi mari pentru a imbunatati articolele si pe partea de aspect si pe partea de continut tehnic. Coordonatorul proiectului este stef2nStefan Istrate stef2n iar cei doi useri care au facut cea mai mare parte a muncii anul trecut sunt MariusMarius Stroe Marius si alecmanAchim Ioan Alexandru alecman . Este impresionant cum cativa oameni pun osul la treaba si fac majoritatea muncii pe tot parcursul anului. Ma asteptam ca munca sa fie mai uniform distribuita intre membrii comunitatii. Baietii merita din plin felicitati!

Ati vazut cum un om pasionat are un impact mare pe infoarena... Va asteptam cu proiecte in sectiunea Implica-te.

Categorii:
remote content