Algoritmiada 2010: Analiza rundei 2

pauldb
Paul-Dan Baltescu
23 decembrie 2009

Pe data de 20 decembrie a avut loc cea de-a doua rundă a concursului Algoritmiada 2010. Abia intraţi în vacanţă, concurenţii şi-au mai amânat câteva zile excursiile la munte pentru a participa la o nouă rundă a celui mai prestigios concurs infoarena.

Să aruncăm o privire asupra statisticilor acestei runde:

 Runda 1Runda 2
Câţi concurenţi au trimis soluţii181135
Câţi concurenţi s-au înscris308174
Surse trimise765627
Surse cu punctaj pozitiv345312
Concurenţi cu punctaj pozitiv122107
Punctaj mediu al concurenţilor care au trimis soluţii58.0776.26
Punctaj mediu al concurenţilor cu punctaj strict mai mare ca 086.1596.87

În primul rând, observăm o scădere a numărului de participanţi faţă de prima rundă. Din statistici se mai observă o creştere a punctajelor faţă de runda anterioară, ceea ce denotă fie că subiectele au fost ceva mai uşoare, fie că participanţii au fost mai bine pregătiţi. :) Uitându-ne atent şi la clasament, vom vedea că subiectele propuse au reuşit să-i departajeze bine pe concurenţi.

Elevii de gimnaziu au avut de înfruntat în această rundă un set de probleme ceva mai dificil, având o problemă comună cu clasele 11-12. Cu toate acestea, Mihai Gheorghe a reuşit să obţină 230 de puncte cu care şi-a asigurat primul loc. Locul al doilea i-a revenit lui cont cu nume gresit sau fals care a obţinut 150 de puncte, iar pe locul al treilea s-au situat FII Filimon Marta Diana, liana tucar şi Murtaza Alexandru, toţi cu câte 140 de puncte.

La clasele 9-10, primul clasat a fost Serban Andrei Stan cu 245 de puncte, fiind urmat de Cezar Mocan cu 230 de puncte si Adrian Budau cu 200 de puncte.

La grupa 11-12, punctajele au fost net mai mari decât în runda precedentă şi acest lucru s-a datorat unui set de probleme mai uşor. Primul loc a fost ocupat de Ionescu Victor Cristian cu 260 de puncte, fiind urmat de un grup de 4 elevi: perticas catalin, Tache Alexandru, Cazacu Alexandru şi Andrei-Bogdan Antonescu, toţi cu câte 220 de puncte.

La grupa de studenţi, primul clasat a fost Teodorescu Andrei-Marius care a reuşit să obţină cel mai mare punctaj din această rundă: 280 de puncte. În urma lui s-au clasat Mugurel-Ionut Andreica cu 250 de puncte şi Jurca Razvan cu 180 de puncte.

Runda a fost, din păcate, marcată de câteva probleme de natură tehnică. În primul rând, în ultima oră de concurs, a căzut conexiunea la internet a calculatorului pe care se află evaluatorul timp de 20 de minute. Acest lucru, le-a creat concurenţilor neplăceri majore, deoarece nu au mai putut vedea în timp util dacă soluţiile trimise de ei au întâmpinat probleme la compilare, iar rezultatele la evaluarea parţială au apărut cu întârziere. Tot din acest motiv, evaluarea a durat mai mult timp, rezultatele finale nefiind disponibile chiar la finalul concurslui. În al doilea rând, site-ul s-a comportat destul de prost în ultimele minute ale concursului. Pentru a evita o înrăutăţire a lucrurilor, comisia a luat decizia de a face rezultatele publice doar după ce toate sursele au fost evaluate. Cu toate acestea, au exitat reclamaţii cum că unii concurenţi n-au putut să mai submiteze soluţiile terminate în ultimele minute. Ne pare rău că au apărut astfel de probleme şi vom încerca să le remediem pe viitor. Probleme de natură ştiinţifică nu au fost sesizate, comisia pregătind subiectele cu rigurozitatea obişnuită. Doar articolul cu soluţii s-a lăsat ceva mai mult aşteptat faţă de runda precedentă, dar acest lucru s-a strecurat neobservat, probabil concurenţii au aşteptat cu mai mult interes sărbătorile decât soluţiile oficiale. :)

Următoarea rundă va avea loc cel mai probabil în a doua jumătate a lunii februarie. Am luat această decizie, pentru a evita perioada algomerată pentru studenţi din timpul sesiunii. Mai mult, elevii de liceu vor avea o ocazie în plus să-şi verifice cunoştinţele înainte de Olimpiada Judeţeană ce va avea loc la începutul lunii martie.

În încheiere, echipa infoarena vă doreşte sărbători fericite şi un an nou cu cât mai multe realizări deosebite!

Categorii: algoritmiada
remote content