Algoritmiada 2010: Analiza rundei 1

pauldb
Paul-Dan Baltescu
27 noiembrie 2009

Prima runda a concursului Algoritmiada a avut loc pe 22 noiembrie, marcând astfel debutul celei de-a doua ediţii a celei mai importante competiţii organizate de infoarena. Anul acesta am început concursul mai devreme cu gândul de a vă oferi 4 runde de calificare în loc de 3. Sperăm ca această decizie să ne ajute la obţinerea unui clasament general mai exact, în urma căruia să putem selecta cei mai bine pregătiţi concurenţi pentru finală.

După cum v-am obişnuit până acum, vom arunca o privire asupra statisticilor acestei runde:

 Runda 1 (2009)Runda 1 (2010)
Cati concurenti au trimis solutii223181
Cati concurenti s-au inscris356308
Surse trimise1245765
Surse cu punctaj pozitiv685345
Concurenti cu punctaj pozitiv162122
Punctaj mediu al concurentilor care au trimis solutii75.0958.07
Punctaj mediu al concurentilor cu punctaj strict mai mare ca 0103.3686.15

Se observă o scădere semnificativă a numărului de participanţi faţă de anul trecut. O justificare posibilă a acestui fenomen este faptul că Algoritmiada şi-a creat un "brand", rămânând cu noi doar acei tineri care au găsit în concursul nostru ceea ce căutau. Sperăm, totuşi, că aceştia se vor dovedi temeinici, luptându-se pentru şansa lor până la sfârşitul competiţiei.

Judecând după rezultate, gradul de dificultate a fost, în general, unul potrivit, obţinându-se o distribuţie bună a punctajelor. În fruntea clasamentului de la gimnaziu, avem o surpriză: liana tucar reuşind să obţină punctajul maxim (singurul din această rundă). Ne bucură să constatăm că sunt şi fete interesate de performanţă în informatică. Felicitări, la cât mai multe rezultate frumoase pe viitor! Pe podium au mai urcat Eugenie Daniel Posdarascu şi Mihai Gheorghe, ambii cu câte 230 de puncte.

La grupa 9-10, runda a fost adjudecată clar de Adrian Budau cu 290 de puncte, fiind singurul care a reuşit să rezolve aproape corect problema vrejuri. El a fost urmat de Serban Andrei Stan (200 de puncte) şi Gavrila Vlad (170 de puncte).

La grupa 11-12 au fost punctaje mai mici ca la celelalte grupe, fapt care îl punem pe seama absenţei unei probleme mai accesibile. Vom încerca să remediem acest lucru începând de runda viitoare. La aceasta grupă, primul clasat a fost Andrei-Bogdan Antonescu cu 210 puncte, fiind urmat de Andrei Misarca cu 170 de puncte şi Andrei Poenaru cu 120 de puncte.

La grupa de studenţi, în fruntea clasamentului îl găsim pe veteranul infoarena Mugurel-Ionut Andreica cu 260 de puncte. El este urmat de un grup compact format din 9 studenţi: Duta Vlad, Paul Diac, UPB - Andrei Homescu, Tudose Vlad, Mihai Leonte, Florea Mihai Alexandru, Marin Radu, Flaviu Pepelea şi Teodorescu Andrei-Marius, toţi cumulând câte 200 de puncte. La această grupă mai notăm un rezultat remarcabil: 38 de participanţi au reuşit să depăşească pragul de 100 de puncte.

Judecând după punctajele apropiate din clasament, se pare că vom avea o luptă acerbă pentru calificare şi în acest an. Cu toate acestea, cei care au obţinut rezultate mai puţin bune nu trebuie să vă simţiţi descurajaţi deoarece în trei runde nu este dificil să recuperaţi diferenţa care vă separă de plutonul fruntaş.

Pe partea ştiinţifică fost sesizată o singură imperfecţiune: testele de la problema studenţi nu au fost suficient de bine construite şi astfel, unele soluţii incorecte au obţinut 100 de puncte. Problema a fost corectată imediat, unul din teste fiind înlocuit când problema a fost adaugată în arhiva de probleme. În rest, comisia ştiinţifică s-a mobilizat exemplar, reuşind să organizeze un concurs interesant şi atractiv. Site-ul s-a comportat şi el bine pe aproape toată durata concursului, cu mici excepţii la final, când a cedat puţin presiunii numărului mare de utilizatori nerăbdători să-şi vadă rezultatele.

În vederea selectării concurenţilor pentru finală, vă recomandăm să vă completaţi/updataţi profilul cu date despre clasa/anul în care sunteţi, precum şi informaţii despre instituţia de învăţământ. De fapt, am fi bucuroşi dacă toţi utilizatorii şi-ar completa profilul, aceasta fiind una din modalităţile prin care putem să ne cunoaştem între noi. Exemple de profile completate puteţi găsi la mai toţi membrii echipei infoarena.

Închei prin a vă reaminti că în acest weekend are loc Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori şi Seniori. Membrii echipelor ce reprezintă România la această competiţie sunt, bineînţeles, utilizatori activi infoarena, unii dintre ei reuşind performanţe deosebite chiar în această rundă de concurs. Ei sunt: Gavrila Vlad, Radu Voroneanu, Petcu Marius, Mihai Gheorghe, Andrei Parvu, Serban Andrei Stan şi Savin Tiberiu, perticas catalin. Le dorim mult succes şi să obţină medalii cât mai strălucitoare!

Vouă cum vi s-a părut concursul? Ce a mers bine şi ce a mers rău pentru voi? Este important pentru noi să ne lasaţi impresiile voastre despre concurs, pentru a reuşi o organizare şi mai bună în continuare.

Categorii: algoritmiada
remote content