Blog infoarena

in4it-UAB: concurs national de informatica pentru elevi

moltean
Mihai Oltean
17 noiembrie 2017

Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia lansează un concurs naţional pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a pasionaţi de informatică.

Concursul se va desfăşura în primăvara anului viitor – 14 Aprilie 2018, înscrierea fiind deschisă din 17 noiembrie 2017. Termenul final de înscriere este 7 Aprilie 2018.

În cadrul concursului se vor oferi premii în bani totalizând 15000 lei.

De asemenea, concurenţilor premianţi li se oferă anumite facilităţi la Concursul de Admitere 2018, în cazul în care vor opta pentru specializarea Informatică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, mai multe detalii fiind menţionate în regulamentul concursului.

Concursul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Casa Corpului Didactic Alba. Sponsorul evenimentului este firma Optimal Programs SRL.

Concursul se adresează elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a din România, indiferent de profilul liceului sau specializarea urmată.

În plus, gazdele vin în întâmpinarea elevilor, oferindu-le în lunile următoare cursuri de pregătire în domeniul Informaticii. Cursanţii nu sunt condiţionaţi de participarea la concursul naţional in4it-UAB. Astfel, echipa de organizare propune un format inedit prin care toţi liceenii pasionaţi de informatică sunt sprijiniţi şi încurajaţi să participe la concurs, la admiterea la facultate sau să opteze pentru o carieră în domeniul IT.

Pentru informaţii suplimentare vizitaţi pagina web a concursului: www.uab.ro/in4it.

 Comentarii (0)

Categorii:

Algoritmiada Runda Finala 2017

GavrilaVlad
Gavrila Vlad
29 septembrie 2017

Vă anunţăm cu mare plăcere că finala Algoritmiada 2017 va avea loc în perioada 2-5 noiembrie, la Craiova. Mulţumim domnului mariusn01Marius Nicoli mariusn01 pentru primire, ajutorul în organizare, cât şi pentru găsirea noilor sponsori Oxygen şi Caphyon. Programul complet al weekend-ului îl puteţi găsi aici.

Puteţi găsi aici lista cu concurenţii calificaţi la runda finală. Criteriile de calificare presupun aflarea clasei fiecărui concurent, iar pentru cei de gimnaziu nu am putut afla întotdeauna această informaţie. Dacă credeţi că, conform regulamentului, sunteţi calificaţi la runda finală, vă rugăm să scrieţi un comentariu la acest post pentru a vă putea trece pe listă. De asemenea, rugăm şi pe ceilalţi concurenţi să verifice lista şi să ne semnaleze eventualele greşeli, deoarece această listă nu e finală şi poate suferi modificări. Dacă unii concurenţi nu pot participa, locurile lor sunt redistribuite.

Cei mai atenţi pot observa că tamionvTamio Vesa Nakajima tamionv nu apare în lista calificaţilor, deşi ar trebui. Asta se datorează faptului că a devenit membru al echipei infoarena! Îi urăm bun venit în echipă şi spor la treabă! ;)

Calificati Juniori:

NumeClasa
georgerapeanuRapeanu George georgerapeanu8
Mircea_DonciuDonciu Mircea Mircea_Donciu8
LeVladzCiuperceanu Vlad LeVladz7
NicolaalexandraNicola Alexandra Mihaela Nicolaalexandra7
lucametehauMetehau Luca Mihnea lucametehau6
AlexandruLuchianov1Alexandru Luchianov AlexandruLuchianov16
?5
?5
Tiberiu02Tiberiu Musat Tiberiu028
TincaMateiTinca Matei TincaMatei8
giotoPopescu Ioan gioto8
Coroian_DavidCoroian David Coroian_David8
Ruxandra985Nanu Ruxandra Laura Ruxandra9858
RaduXD1NIcolae Radu RaduXD18
stefdascalescuStefan Dascalescu stefdascalescu9
MiricaMateiMirica Matei MiricaMatei8
armigheGheorghe Armand Liviu armighe8

Calificati Seniori:

NumeClasa
StarGold2Emanuel Nrx StarGold29
alexandra_udristoiuUdristoiu Alexandra Maria alexandra_udristoiu9
Alexa2001Alexa Tudose Alexa20019
alexpetrescuPetrescu Alexandru alexpetrescu10
bogdan10bosBogdan Sitaru bogdan10bos10
laurageorgescuLaura Georgescu laurageorgescu10
geniucosOncescu Costin geniucos11
atatomirTatomir Alex atatomir11
fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache9911
george_stelianChichirim George george_stelian12
Andrei1998Constantinescu Andrei Costin Andrei199812
iordache.bogdanIordache Ioan-Bogdan iordache.bogdan12
retrogradLucian Bicsi retrogradOpen
heracleRadu Muntean heracleOpen
Impaler_009Mihai Nitu Impaler_009Open
spatarelDan-Constantin Spatarel spatarelOpen
alex_HarryBabalau Alexandru alex_Harry11
tudi98Cozma Tudor tudi9812
GabiTulbaGabi Tulba-Lecu GabiTulba11
BrandonChris Luntraru Brandon12
akaprosAna Kapros akapros10
pepsiM4A1Ozturk Arif pepsiM4A111
theodor.moroianuTheodor Moroianu theodor.moroianu10
vladttturcuman vlad vladtt10
oldatlantianSerban Cercelescu oldatlantian10
dobrebogdanDobre Bogdan Mihai dobrebogdan12
assa98Andrei Stanciu assa9812
alexmisto342Turdean Alexandru alexmisto34212
andrei.arnautuAndi Arnautu andrei.arnautu12
felixiPuscasu Felix felixi10

 Comentarii (2)

Categorii:

Surse libere

GavrilaVlad
Gavrila Vlad
20 septembrie 2017

Un feature pe care îl asteptaţi de multă vreme, sursele libere la toate problemele din arhivă, a fost lansat astăzi! Mulţumim lui freak93Budau Adrian freak93 pentru că l-a implementat!

Pentru că ştim cu toţii ce zicea Uncle Ben, am dorit să ne asigurăm că folosiţi corect această posibilitate de a vedea sursele altor concurenţi. De aceea, înainte de a accesa pentru prima oară o sursă a unei probleme pe care nu aveţi deja 100 de puncte, veţi primi următorul text:

Acest mesaj apare deoarece încerci să vizualizezi o sursă a unei probleme la care nu ai punctaj maxim. Feature-ul de surse libere a fost lansat pentru a nu restricţiona accesul utilizatorilor la nicio sursă şi a le oferi toate resursele posibile pentru a progresa. Cu toate acestea, modul în care fiecare învăţă optim diferă de la persoană la persoană, iar a vedea această sursă poate să nu fie neapărat spre beneficiul tău. De aceea te sfătuim să nu continui dacă:

 1. Nu te-ai gândit serios la această problemă. 5 minute nu sunt suficiente pentru a găsi soluţia niciunei probleme. Gândeşte-te serios măcar câteva ore. Cere apoi hint-uri pe forum. Revino aici doar ca ultimă variantă.
 2. Ai observat că ai învăţat mai mult rezolvând probleme la care nu ai avut acces la surse. Tentaţia poate fi mare, însă dacă nu te uiţi vei progresa mai mult. :)
 3. Problema face parte dintr-o temă pe care ar trebui să o rezolvi independent. Nu este onest să copiezi, iar profesorul tău va şti că ai copiat.
 4. Nu cunoşti algoritmii sau structurile de date necesare pentru a rezolva această problemă: în acest caz îţi recomandăm să verifici întâi arhiva educaţională.

În schimb, îţi recomandăm să continui dacă:

 1. Ai obţinut un scor mare, dar nu maxim, şi doreşti să vezi posibile optimizări sau stiluri diferite de implementare.
 2. Eşti profesor pregătitor şi doreşti să vezi sursele elevilor tăi.
 3. Cineva ţi-a recomandat această sursă pentru a învăţa un algoritm nou.

Nu dorim ca acest text să fie un impediment în procesul vostru de învăţare; ne dorim să fie o reamintire a motivelor de a vedea o sursă pe care noi le considerăm corecte şi optime pentru a progresa, şi să vă ofere posibilitatea de a vă răzgândi în cazul în care aveţi un moment de "slăbiciune". :)

În acelaşi timp, suntem conştienţi că nu toţi utilizatorii vor respecta aceste principii. Din acest motiv, clasamentele arhivelor de probleme nu mai pot fi accesate din linkul Clasament din stânga paginii (care arată acum doar clasamentul după rating), pentru a evidenţia scăderea lor ca relevanţă. Ele pot fi accesate în continuare de pe paginile arhivelor.

În încheiere, sperăm că acest feature nou să vă ajute să progresaţi. Folosiţi-l cu înţelepciune!

 Comentarii (0)

Categorii:

Linear Algebra Resources

Cosmin
Cosmin Negruseri
15 iunie 2017

Linear algebra is very useful in engineering. Usually in school it's a dry subject. The problems seem to be solved by mechanically following some rules without much intuition behind them.

Catalin Tiseanu recommended a short course on youtube with very good insights about geometrical intuition behind linear algebra concepts. I've enjoyed watching it and I highly recommend it.
Essence of linear algebra
Thanks Catalin!

For a Machine Learning view of Linear Algebra you can go through chapter 2 of the Deep Learning Book available online
Deep Learning, Chapter 2: Linear Algebra

I recently attended a Q&A session about this chapter and deep learning in general given by Yaroslav Bulatov (OpenAi, previously Google Street View). It has interesting content for all levels. You might even hear my voice asking tons of questions :).
Yaroslav Bulatov (OpenAi) Q&A Deep Learning Book, Chapter 2: Linear Algebra

The best introductory linear algebra resource is Gilbert Strang's course taught MIT. He explains things very clearly and with a lot of simple examples. It's all available on youtube!
Gilbert Strang MIT Linear Algebra Video Lectures
You may want to play it at 1.5 or 2x speed though :). There are a lot of lectures, you can skip to the ones you're interested in.

If you just want some visual intuition behind eigen values and eigen vectors there's a very good blog post:
Eigen Vectors and Eigen Values explained visually
where the authors have dynamic visualizations. It's super fun to move things around and observe the effects.

There are lots of applications of linear algebra:
- Pagerank, the algorithm behind Google's success is based on eigen values and eigen vectors
- the winning entry in the Netflix Prize was based on Singular Value Decomposition
- 3D games use matrix multiplications for computing rotations, translations, shearing transforms
- in machine learning figuring out if the function you are learning is well conditioned for Gradient Descent corresponds to having a small ratio between the min and max eigen value of the hessian matrix
- again in machine learning figuring out if you're in a saddle point, local minima or local maxima can be done by looking at the signs of the eigen values of the hessian in the current point
- and of course they are sometime used in coding contest competitions :) (fast matrix exponentation, gaussian elimination etc)

Have fun!

 Comentarii (3)

Categorii:

infO(1) Cup

klamathix
Mihai Calancea
07 aprilie 2017

CONCURSUL infO(1) CUP

Centrul Judeţean de Excelenţă Prahova lansează concursul "infO(1) CUP"!

Adresat tuturor elevilor si studenţilor pasionaţi de informatică, acesta presupune rezolvarea a 4-5 probleme de natură algoritmică pe parcursul a 5 ore. Întrucât se apropie Olimpiada Naţională de Informatică, considerăm că problemele pe care le propunem reprezintă un bun antrenament, dar şi o modalitate eficientă de a vă verifica cunostinţele în materie de algoritmică.

Aflându-se la prima ediţie, competiţia va avea numai o variantă online, însă sperăm ca, începând de anul următor, să organizăm şi o editie on-site! De remarcat faptul că proiectul este realizat în parteneriat cu Centrele Judeţene de Excelenţă din Olt, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Iaşi, Braşov şi Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” Ploieşti.

Concursul constă în două runde:
Runda Naţională se va desfăşura pe 8 aprilie 2017 şi este adresată elevilor şcolarizaţi în Centrele Judeţene de Excelenţă din Romania. Din punctul de vedere al dificultăţii, această rundă este comparabilă unei runde Codeforces Div 2.
Runda Internaţională va avea loc pe 9 aprilie 2017 şi beneficiază de participarea unor echipe reprezentative din Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Croaţia, Iran, Siria si Kazahstan.

Comisia ştiinţifică şi comisia tehnică sunt formate din elevi olimpici medaliaţi la Olimpiada Naţională şi Internaţională de Informatică şi absolvenţi ai unor prestigioase universităţi din lume.

Concursul va avea disponibilă şi o variantă online mirror. Înregistrarea este disponibilă pe site-ul concursului, prin intermediul form-ului de register înscriindu-vă la ambele probe. Variantele online mirror corespunzătoare celor două runde pot fi incepute sâmbătă, respectiv duminică, de la ora 15:00, participanţii alegându-şi un time frame de 5 ore în care pot simula concursul. Acestea sunt disponibile până duminică, ora 7:00, respectiv până miercuri, ora 15:00.
Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul competiţiei si pe blog-ul scris de geniucosOncescu Costin geniucos pe Codeforces.

Mulţumim sponsorilor noştri şi tuturor celor care ne-au fost alături! De asemenea, le dorim mult succes participanţilor!

 Comentarii (1)

Categorii:

Concursul National de Informatica "Adolescent Grigore Moisil"

xtreme77
Patrick Sava
20 martie 2017

Dupa doua editii in care initiativa unor elevi de la Colegiul National "Spiru Haret" din capitala a fost implementata cu succes, fiind sprijinita de conducerea liceului dar si de suportul material oferit de companii precum eMAG sau Siveco Romania, Concursul National de Informatica "Adolescent Grigore Moisil" revine cu cea de-a treia editie!

Avand un format de tip ACM-ICPC si adresandu-se tuturor elevilor din Romania, A.G.M incearca an de an sa reuneasca la Bucuresti elevi din cat mai multe judete ale tarii si sa creeze o atmosfera care sa ii incurajeze pe acestia sa se autodepaseasca pentru a reusi sa obtina un loc fruntas in cadrul competitiei.

Ca in fiecare an, initiativei noastre se alatura si persoane care nu au avut neaaparat vreo tangenta cu Colegiul National "Spiru Haret", dar care isi doresc ca prin sprijinul lor sa incurajeze toate persoanele din comunitate sa contribuie intr-un fel sau altul la buna dezvoltare a elevilor pasionati de informatica din Romania. Tin sa le multumesc tuturor acestor persoane si am sa incerc sa ii nominalizez pe toti cei care fac parte din aceasta categorie nu tocmai restransa :

- Echipa Infoarena, care ne-au sustinut inca de la prima editie si care prin ajutorul oferit si anul acesta raman un invariant atunci cand ne referim la A.G.M
- florin.elfusFlorin Chirica florin.elfus, george_stelianChichirim George george_stelian, teoionescuIonescu Teodor teoionescu si PlayLikeNeverB4George Marcus PlayLikeNeverB4 . Impreuna cu ei, am reusit sa creez nucleul comisiei stiintifice, care s-a mentinut inca de la prima editie a concursului. De asemenea, ei reprezinta un exemplu foarte bun cand vine vorba de notiunea de "invariant".
- Fundatia eMAG , care ne-a sarit pentru al doilea an la rand cu un ajutor financiar si care, prin contributia sa, ne-a facut sa fim optimisti cu privire la faptul ca cea de-a treia editie se va desfasura in conditii cel putin la fel de bune ca a doua.
- Atooom Industry and Resources SRL , un nume complet nou pentru unii, destul de familiar pentru altii. Start-up-ul la care doi dintre cei sase membrii ai comisiei stiintifice lucreaza (in speta, eu si cu Teodor Ionescu) va contribui intr-un mod mai putin obisnuit la premierea participantilor : in functie de rezultatele obtinute la concurs, un numar limitat de participanti din top va avea ocazia sa lucreze pe perioada verii in cadrul unui stagiu de practica in firma, dand piept cu un tip diferit de programare fata de cea competitiva.

Chiar daca au fost mai putin vizibili de-a lungul primelor doua editii si nu fac parte din categoria de mai sus (majoritatea fiind elevi la Colegiul National "Spiru Haret" din capitala), tin sa felicit intreaga echipa organizatorica a A.G.M pentru munca depusa in vederea organizarii concursului in conditii optime.

Dupa cum bine stiti, inscrierile pentru elevii din afara Bucurestiului se vor incheia pe 20 martie la ora 23:59. Din fericire pentru cei care nu au apucat sa se inscrie, s-a decis prelungirea termenului cu inca doua zile, astfel ca acestia mai au dreptul sa se inscrie pana la data de 22 martie, ora 23:59. Participantii din Bucuresti pot efectua inscrierea completand formularul de inscriere incepand cu data de 21 martie, ora 00:00. In apropierea concursului, site-ul oficial al competitiei si pagina oficiala de Facebook vor fi in permanenta actualizate cu ultimele informatii.

Inchei prin a spune ca dincolo de aceste persoane minunate pe care le-am nominalizat si care au sprijinit concursul, responsabili de o mare parte din succesul pe care acesta l-a avut sunteti voi: comunitatea Infoarena.

Keep coding!

 Comentarii (0)

Categorii:

Mindcoding 2017

cami9719
Camelia Hanes
13 martie 2017

Avem plăcerea de a da start-ul celei de-a patra ediţii a concursului de algoritmică MindCoding, ce se adresează tuturor celor pasionaţi de algoritmi şi arta programării, care îşi doresc îmbunătăţirea performanţelor şi a abilităţilor tehnice, dar şi să îşi extindă orizonturile spre adevărata industrie a programării.

MindCoding este structurat în 4 runde online şi o etapă finală, ce va avea loc în municipiul Cluj-Napoca, România, în perioada 28 - 30 aprilie 2017.

După prima ediţie, site-ul competiţiei a devenit o platformă educaţională, unde programatorii pasionaţi, indiferent de vârstă, îşi împărtăşesc rezultatele cercetărilor şi soluţiile la probleme cu întreaga noastră comunitate, care a atins peste 2500 de prieteni pe reţelele de socializare datorită implicării noastre continue.

În această nouă ediţie, concursul constă în rezolvare de probleme, ce implică îmbinarea algoritmilor cu aplicaţiile lor în viaţa reală. Mai mult, ediţia a 4-a aduce în întâmpinarea candidaţilor o nouă posibilitate: candidaţii pot alege să participe la divizia 2, unde, în comparaţie cu divizia 1, problemele vor avea un grad de dificultate mai scăzut. Scorul obţinut în divizia a doua nu va reprezenta un criteriu de calificare pentru runda finală, dar încurajăm participarea în număr cât mai mare indiferent de experienţa curentă şi participarea în divizia 1 în rundele următoare, în lupta pentru locul meritat în finală.

Fiecare rundă online se desfăşoară pe parcursul a 90 de minute, suficiente pentru rezolvarea a 4 probleme de algoritmică. Fiecărei probleme i se asociază la început un punctaj între 100 şi 1000, care scade odată cu trecerea timpului. Alegerea strategiei potrivite şi entuziasmul pot fi cheia pentru transformarea experienţei algoritmilor într-una remarcabilă.

Scorul total obţinut pentru calificarea în finală va fi calculat ca suma punctajelor obţinute de fiecare participant în toate rundele la care au participat în divizia 1. Următoarele categorii de participanţi vor ocupa locuri în finală: 15 concurenţi absolvenţi de liceu care nu locuiesc în Cluj-Napoca, 5 elevi din afara oraşului Cluj-Napoca, 20 de concurenţi absolvenţi de liceu din Cluj-Napoca, 10 elevi din Cluj-Napoca şi 5 concurenţi internaţionali.

După cele patru runde de calificare şi cele două runde finale, cei mai talentaţi şi vigilenţi participanţi vor fi recompensaţi cu 10 premii consistente, în bani.

Cu ocazia ultimei etape organizate la Cluj-Napoca, concurenţilor le va fi răsplătit efortul cu premii generoase, oferite de companii cunoscute precum eMAG, Bitdefender, Bosch şi TakeoffLabs. De asemenea, în atenţia participanţilor vor fi ofertele de job sau internship, interacţiunile cu participanţi la etapa internaţională a olimpiadei de informatică şi nu numai.

Le urăm mult succes participanţilor şi ne bucurăm să ne întâlnim şi în 2017 în comunitatea MindCoding!

 Comentarii (0)

Categorii:

Interview puzzle: Count distinct (2)

Cosmin
Cosmin Negruseri
24 februarie 2017

Here's a fun question from Marius Dumitran.

Website visit counter: Given n log lines from a website, design a datastructure that can answer count_distinct queries efficiently. Log lines are given in sorted order and contain a timestamp (int64) and a user_id (int_64). count_distinct queries have a two int64 parameters: start_time and end_time. For each query you have to return the number of distinct users that have visited the website in the time range [start_time, end_time].

For example given the log lines
(0, 1)
(1, 2)
(2, 2)
(3, 1)
(4, 3)
(5, 1)
(6, 2)
(7, 3)
And the query count_distinct(1, 5), you should return 3, since we have user 2 visiting twice in that time range, user 1 visiting twice as well and user 3 visiting only once.

 Comentarii (14)

Categorii:

Catalysts Coding Contest 2017 Bucuresti

klamathix
Mihai Calancea
10 ianuarie 2017

Catalysts Coding Contest este un concurs popular printre programatorii romani. Anul acesta, pentru prima data, se va desfasura si in Bucuresti, in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Bucuresti. In continuare va redam mesajul organizatorilor. Spor la treaba!

Dear Coder!

On 31 March 2017 the Catalysts Coding Contest (CCC) is coming to Bucharest!

The CCC is the largest programming competition in the German-speaking countries and among the Top 10 across Europe. This year the contest will be organized on an international level in several host cities in Germany, Spain, Belgium, Austria, France, South Africa, Nepal.

The University of Bucharest will be one of the Romanian hosts of the contest.

Whether it is C++, Java, .NET, JavaScript, Smalltalk, MATLAB or Excel - with us, everything is allowed, the target (an algorithm organized on 7 levels) is given, the path (any programming language you prefer) is left to everyone.

Prepare yourself for an exciting afternoon where you´ll meet a lot of people who share your passion. Make some noise at the contest and show us that you‘re up for the challenge!

Where: Str. Academiei 14, Sector 1, 010014, Bucharest – Faculty of Mathematics and Informatics

When: Friday, March 31, 15:00 - 19:00

PLEASE BRING YOUR OWN LAPTOP!

Usefull information about the competition:
- You have to register online first, before participating. Register here for both the CCC and the Online School CCC.
- You can participate individually or in teams of 2 or 3 people.
- You will use your own, personal laptop ; every team will only use one laptop.
- On our website you will find the Catcoder Platform for practicing with many examples of past contests.
- In the Hall of Fame you can compare your results with the best programmers of the last years

We are very pleased to welcome you at the CCC!*

 Comentarii ()

Categorii:

Retrospectiva anului 2016

GavrilaVlad
Gavrila Vlad
31 decembrie 2016

Anul 2016 mai are câteva ore până la final, aşa că avem o bună ocazie să ne amintim care au fost cele mai importante evenimente pentru comunitatea informatică din România, petrecute în decursul ultimelor 365 de zile. Ca de obicei, lista este pur subiectivă, aşa că vă invit să o com(ple|en)taţi pe forum.

Girl power

Să fi rezolvat România cea mai importantă problemă din informatică? Nu, nu mă refer la P vs NP, ci la faptul că ştiinţa calculatoarelor părea a nu fi un domeniu atractiv pentru fete. Ei bine, anul acesta, foarte multe dintre rezultatele bune la competiţiile naţionale şi internaţionale se datorează lor. Aşa că ar fi nedrept să nu le menţionăm aici, pe prima poziţie în lista noastră, şi să le felicităm cum se cuvine pe:

Deşi la IOI, CEOI şi BOI am trimis în continuare echipe compuse doar din băieţi, am o presimţire că în următorii ani acest lucru se va schimba şi că vom avea inclusiv o fată în echipa de IOI. O singură întrebare rămâne: cine va fi aceasta?

CEOI

La 7 ani după ediţia din 2009, CEOI a revenit în România, având loc în perioada 18-23 iulie la Piatra Neamţ. După ce dariusdariusMarian Darius dariusdarius ne-a împărtăşit gândurile lui despre competiţie din punctul de vedere al concurentului, iată şi un inside view din partea mea, ca membru al comisiei:

 • E greu să estimezi dificultatea unui set: credeam că vom avea punctaje de 100 pe problema Kangaroo din prima zi, şi măcar un scor mai mare de 29 pe problema Trick. Noroc că ne-am descurcat mai bine cu ziua 2. :)
 • E mult mai multă presiune când eşti membru în comisie decât atunci când participi. Concurenţi, o să vă fie dor de vremurile bune.
 • Melodia Trandafir de la Moldova era notificarea că un concurent a pus o întrebare.
 • Am jucat prea mult Pokemon Go pentru binele nostru. Aveam inclusiv o problemă de rezervă cu tematică Pokemon.
 • Să primeşti aprecieri de la liderul delegaţiei Poloniei produce un sentiment unic.
 • Comisia a avut parte de o excursie la un baraj. Nu s-a făcut absolut nicio glumă pe acest subiect. ;)

Echipele României au obţinut şi ele rezultate frumoase la CEOI, dar despre asta în secţiunea următoare.

Rezultate internaţionale

La nivel de liceu, singurul lucru care ne-a despărţit de a avea un an excelent din punct de vedere al rezultatelor internaţionale a fost neobţinerea unei medalii de aur la IOI, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2011. Poate că un lot aflat între generaţii, excesiv de "dopat" cu tehnici şi cu prea puţină experienţă la ad-hoc-uri explică această prestaţie mai modestă la cea mai mare competiţie internaţională. Cu toate acestea, rezultatele individuale ale membrilor loturilor sunt importante şi merită notate:

La nivel universitar, România este reprezentată pentru prima oară de către două echipe la finala ACM. Acestea sunt:

Nu în ultimul rând, trebuie să spunem că anul acesta trei români au ocupat locul I la concursuri online: freak93Budau Adrian freak93 a câştigat SRM 678 Div 1, iar geniucosOncescu Costin geniucos şi fanache99Constantin-Buliga Stefan fanache99 au câştigat Codeforces Round #371 Div 1, respectiv Div 2.

Îi felicităm pe toţi şi le urăm mult succes pe anul ce urmează!

2017

Ce ne aşteaptă în 2017? Generaţia care a absolvit anul acesta nu a dat foarte mulţi membri în lot, aşa că preconizez că lotul lărgit va rămâne în mare parte constant, sperând şi la o creştere valorică a membrilor lui. Poate, de ce nu, să obţinem din nou o medalie de aur la IOI?

Vorbind despre IOI, competiţia va avea loc anul acesta la Teheran, aşa că poate ar fi util celor care au pretenţii de calificare să rezolve probleme propuse de iranieni (numeroase concursuri de pe Codeforces au fost propuse de aceştia).

În speranţa că cele câteva New Year's Resolutions de anul trecut (care, apropo, sunt valabile şi pentru anul acesta) v-au fost utile pe 2016, vă las şi acum câteva pentru anul ce urmează:

 • Învăţatul de tehnici de programare este bun, până la un punct. Mai bine investiţi-vă timpul gândindu-vă la probleme de idee, ad-hoc-uri, decât în a învăţa cel mai rapid algoritm de FFT.
 • Ca şi anul trecut, nu pot spune suficient de apăsat că participarea la concursuri este utilă: Algoritmiada, Codeforces, USACO, COCI, TopCoder, Mindcoding şi CSAcademy sunt doar câteva dintre cele la care puteţi să vă pregătiţi.
 • Lucraţi mai organizat şi mai eficient: alegeţi-vă cu grijă problemele pe care le lucraţi, ca timpul pe care îl investiţi în pregătire să nu se irosească pe probleme uşoare.

În loc de încheiere, o previziune... numerologică: numere norocoase pe 2017: 3 şi 4.

La mulţi ani 2017!

 Comentarii (2)

Categorii:
Vezi pagina: 1 23456... 3536373839 (386 rezultate)